Temat mnie bardzo zaciekawił. z backupem chwilowo jestem na czasie, bo muszę siedzieć nad magisterkąZacząłem się tak zastanawiać, czyby nie dało się wspólnie usiąść i zastanowić się jak można w łatwy sposób backupować dane?
Towarzysz Vitez podsunął myśl z dodatkowym komputerem, który dałoby się złożyć z części dostępnych na allegro lub wyjąć spod łóżka stare PC.
Od pewnego czasu uważnie przyglądam się pracom Microsoftu nad Windows Home Server. Czymś, co ma być pozbawione myszki, klawiatury i monitora, a ma gromadzić dane i dzielić internet na pozostałe kompy. To byłaby ciekawa altetnatywa z tym, że wadą tego rozwiązania jest to, że dyski chodzą tam na okrągło...
Windows Home Server będzie na pewno płatny, tak więc część kupi go bądź "kupi", a część szaleńców postanowi zabawić się z linuksem, który miejmy nadzieję, nie będzie aż tak pamięcio-procesorowo żerny jak najnowsze dziecko M$ (1GHz i 512MB). I tutaj trzeba się uśmięchnąć do towarzysza muflona, który jest dla mnie absolutnym guru jeśli chodzi o linuksa.
Tak na marginesie. Coraz więcej osób ma oprócz stacjonarnego kompa jeszcze laptopa lub dodatkowego PC. Jakiś taki serwer byłby świetnym rozwiązaniem do magazynowania i szybkiego synchronizowania danych na wszystkich dyskach.