Strona 1 z 9 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 88

Wątek: Magazynowanie zdjęć.

Pełne uzależnienie Awatar Nemeo
    Miasto
    Silesia

Domyślnie Magazynowanie zdjęć.

Robię właśnie porządek ze swoimi wszystkimi zdjęciami i szukam jakiegoś urządzenia na które można by było te wszystkie foty przerzucić.
    Coś w rodzaju obudowy na trzy dyski / np. 3 x 500 GB / z własnym zasilaniem, i może jakimś wentylatorem na dyski.
    Urządzenie to chciałbym podłączać do kompa tylko na czas pracy.

Czy ktoś widział takie cudo, a jeśli tak to proszę o linka.

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

to prędzej kupisz 3 x po obudowie na 1 dysk - bo cuda pt. macierze dyskowe to są ale przypuszczam że cena na poziomie paru/parunastu tys. cię nie satysfakcjonuje ??
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Coś już napisał
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

D-Link sieciowy bank danych na dwa dyski 3.5'' SATA DNS-323 -> 729,00 brutto cena orientacyjna.

Klasa produktu: Obudowa USB/Firewire/SATA; Wielkość urządzenia: 3,5 cali; Interfejs urządzenia: SATA; Interfejs obudowy: 1x10/100/1000 BaseTX (RJ45); Obsługiwane urządzenia: dysk twardy; Obsługiwane systemy operacyjne: brak danych; Zasilanie: brak danych; Szerokość: 101,6 mm; Wysokość: 128,9 mm; Głębokość: 193,4 mm; Masa netto: 1,22 kg; Gwarancja/rękojmia: Gwarancja producenta 24 msc; Dodatkowe informacje: 1 port USB Print Server , RAID 1, RAID 0, JBOD, web management (http, Java), Power Management, Easy Search Utility SW.

i tu opis

czyli krótko mówiąc sieciowy bank danych na 2 dyski SATA... wpinasz do sieci i masz

a najtaniej wyjdzie obudowy USB
    30D + 50 f1.8 + 70-300 USM + 17-85 IS + 70-200 f2.8L + 24-70 f2.8L + 580EX Stofen

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maci78 Zobacz posta

a najtaniej wyjdzie obudowy USB
    A moze nie chodzi o najtaniej a o najwygodniej+najbezpieczniej? Zdjecia zgrasz na trzy dyski osobno, ktorys z nich padnie to tracisz wszystko co na nim masz. Zgrywac na trzy dyski po kolei? Strasznie dlugo trwa, trzeba dobra metodyke zgrywania zastosowac no i w zaleznosci od systemu operacyjnego weryfikacje danych po zgraniu (szczegolnie przy probie podpiecia trzech na raz i kopiowaniu na trzy na raz). I czas trwania kopiowania wazny.
    W cenie 1000zl mozna chyba zlozyc podstawowy, slabiutki komp z obsluga SATA, karta sieciowa i tyle. Chyba ze toto ma byc jeszcze latwo przenosne (zgrywanie w kilku miejscach) ?

Pełne uzależnienie Awatar Nemeo
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

Bezpieczeństwo zdjęć jest dla mnie najważniejsze, wygoda, to sprawa drugorzędna.

Coś już napisał
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    A moze nie chodzi o najtaniej a o najwygodniej+najbezpieczniej? Zdjecia zgrasz na trzy dyski osobno, ktorys z nich padnie to tracisz wszystko co na nim masz. Zgrywac na trzy dyski po kolei? Strasznie dlugo trwa, trzeba dobra metodyke zgrywania zastosowac no i w zaleznosci od systemu operacyjnego weryfikacje danych po zgraniu (szczegolnie przy probie podpiecia trzech na raz i kopiowaniu na trzy na raz). I czas trwania kopiowania wazny.
    W cenie 1000zl mozna chyba zlozyc podstawowy, slabiutki komp z obsluga SATA, karta sieciowa i tyle. Chyba ze toto ma byc jeszcze latwo przenosne (zgrywanie w kilku miejscach) ?
    doczytaj opis tej obudowy oferuja raida (strip i mirror do wyboru) wkładasz dwa dyski po 750GB w mirrorze i masz święty spokuj... przy dobrej konfiguracji robisz sobie z tego zabezpiecoznego ftp'a i masz dostęp z całego świata

no i masz bezpieczeństwo i dostęp niekoneicznie tanio ale kto twierdzi że bezpieczeństwo jest tanie
    30D + 50 f1.8 + 70-300 USM + 17-85 IS + 70-200 f2.8L + 24-70 f2.8L + 580EX Stofen

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Zewnętrzne "magazyny", takie jak teraz można kupić tu i tam za w miarę przystępną cenę, mają jedną zasadniczą wadę: jak padnie samo urządzenie w którym siedzi logika RAIDa (nie dysk), to... kaplica, zima, kiła, amba. Bo za rok, tajwański producent zmieni nazwę, albo będzie oferował "nowe wspaniałe rozwiązania", zupełnie niekompatybilne z niczym. To trochę tak jak wszelkiego typu pseudo-hardware'owe raidy na co lepszych płytach. Jak pada kontroler po kilku latach, to dysków po prostu nie ma gdzie włożyć. I nawet pięciokrotny mirror nie pomoże.

Nie twierdzę że "się nie da" takiego czegoś odzyskać... nie takie rzeczy robiło się po nocach w akademiku ;-) a i firmy typu Ontrack bardzo chętnie się z tym zabawią, za "drobną" opłatą Ale chyba nie do końca o to chodzi?...

IMHO jeśli RAID, to tylko programowy[*], w systemie gdzie jest on w miarę dobrze zdefiniowany i wiadomo że za 5/10 lat, dyski po podłączeniu do komputera i ewentualnie kilku machnięciach myszką "zatrybią". Ja mam jako główny "storage" linuksowy RAID5 z czterech dysków SATA 320GB.

[*] pomijam rozwiązania "enterprise", z których sam w pracy korzystam i bym się na nic nie zamienił

Coś już napisał
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon Zobacz posta
    Zewnętrzne "magazyny", takie jak teraz można kupić tu i tam za w miarę przystępną cenę, mają jedną zasadniczą wadę: jak padnie samo urządzenie w którym siedzi logika RAIDa (nie dysk), to... kaplica, zima, kiła, amba. Bo za rok, tajwański producent zmieni nazwę, albo będzie oferował "nowe wspaniałe rozwiązania", zupełnie niekompatybilne z niczym. To trochę tak jak wszelkiego typu pseudo-hardware'owe raidy na co lepszych płytach. Jak pada kontroler po kilku latach, to dysków po prostu nie ma gdzie włożyć. I nawet pięciokrotny mirror nie pomoże.

Nie twierdzę że "się nie da" takiego czegoś odzyskać... nie takie rzeczy robiło się po nocach w akademiku ;-) a i firmy typu Ontrack bardzo chętnie się z tym zabawią, za "drobną" opłatą Ale chyba nie do końca o to chodzi?...

IMHO jeśli RAID, to tylko programowy[*], w systemie gdzie jest on w miarę dobrze zdefiniowany i wiadomo że za 5/10 lat, dyski po podłączeniu do komputera i ewentualnie kilku machnięciach myszką "zatrybią". Ja mam jako główny "storage" linuksowy RAID5 z czterech dysków SATA 320GB.

[*] pomijam rozwiązania "enterprise", z których sam w pracy korzystam i bym się na nic nie zamienił
    masz rację jeżeli chodzi o dysk systemoy i o raid 0 (stripe) ale mirrora z danymi (nie z systememem) odczytasz wszędzie....

a tutaj chodzi o mirrora danych, czyli taka obudowa jest jak najbardziej ok bo odczytasz po padzie pez probelmu i poza tą obudową..... problemem jest rzeczywiście jeżeli padnie Ci płyta główna w kompie na którym miałeś raid'a 0 .. to wtedy tylko allegro z taką samą płytą główną.. ale do danych nie ma znaczenia......

EDIT:

a najlepiej to streamer tasiemki i raz na 2 dni beckup na taśmach automatyczny i święty spokuj ale to już abstrakcja.....

ja archiwzuję... raz na jakis czas na płytkach i wszystko na 2 dyskach z czego 1 jest podpinany tylko na czas backupu i idzie do szafy na poduszeczce
    Ostatnio edytowane przez maci78 ; 09-07-2007 o 19:38

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maci78 Zobacz posta
    masz rację jeżeli chodzi o dysk systemoy i o raid 0 (stripe) ale mirrora z danymi (nie z systememem) odczytasz wszędzie....
    Jesteś pewny? ;-) Oglądałeś firmware tych tajwańskich zabawek? ;-) bo ja ćwiczyłem to na:

- Solarisowym DiskSuite
    - Linuksowym md
    - dyskach wyjętych z Apple XServe RAID i Sun StorEdge T3 (to tak zupełnie z nudów, akurat musiałem je pomęczyć na 10 różnych sposobów, to robiłem sobie też mirrory po jednym dysku ;-)).

Ze wszystkiego tego tylko DiskSuite (a i to trzeba mu "palcami" skonfigurować, bo domyślnie tak nie jest) robi mirror tak, że dysk można wyjąć i po prostu zamontować na boku jako filesystem. Prawdopodobnie dałoby się też tak skonfigurować md, ale nie próbowałem. Natomiast "czarne skrzynki" - niezależnie od tego, czy te moje za 20kEUR, czy te tajwańskie za kilkaset PLN - zapomnij. No chyba że... przypadkiem w nich w środku siedzi Linux ;-) co w sumie takie wykluczone nie jest :-D

Problem polega na tym, że taki mirror musi sobie zapisać gdzieś na boku tzw. metadane, o tym jak jest zbudowany, które dyski, co, po co itp. Porządne rozwiązania dodatkowo replikują tą informację w kilku(nastu) różnych miejscach na dysku. I pogodzić to z "wyjmowalnością" i "podłączalnością" dysku jest bardzo trudno.

A tasiemki oczywiście swoją drogą może jeszcze dziś spróbuję opisać jak ja "to" robię ;-)

Coś już napisał
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

hmmm....

aż jutro muszę podkusić znajomego żeby wyjął dysk z obudowy i podłącyzł osobno i sprawdzę czy działa..... (ma oczywiście RAID1)

a co do roziwązań taśmowych może nie taka abstrakcja jak napisałem wyżej, ale przy obecnych cenach dysków wystarczy bardziej własna obowiązkowość w archiwizajci dnaych... a nie "mądry Polak po szkodzie" i uczy się archiwizować i dbać o dane po pierwszej stracie danych

Strona 1 z 9 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów