Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Wątek: Używany sprzęt z eBaya w USA - jak się ma sprawa z cłem?

Bywalec Awatar temol
    Miasto
    Krakow

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez popi Zobacz posta
    niech Ci wyśle przez polonez parcel service paczkę morska expresową. Dostaniesz ją w 4-6 tygodni do domu, a cła Ci nie naliczą, bo tych paczek nie sprawdzają. SPOSÓB SPRAWDZONY I DZIAŁA NA 100%.
    www.polonezparcelservice.com
    No to albo Ty masz szczescie, albo ja mam pecha. Polonez, paczka morska,zadeklarowane zdecydowanie ponizej dozwolonej wartosci dla "giftu" i jednak oclili.. wiec z tym 100% pewnosci, ze nie ocla byl bym ostrozny...
    Wedlug mnie wszystkie zabiegi typu zanizanie wartosci, gift, brak rachunkow, itp zmniejszaja ryzyko, jednak wcale nie gwarantuja, ze sprzet nie trafi na clo.
    Moja paczka byla bez rachunkow, wiec zaproponowali mi swoja wycene lub dostarczenie rachunkow.

Tomek

Początki nałogu Awatar popi
    Miasto
    Poland

Domyślnie

no to nie wiem jak. zalezy co napisałeś jako zawartość. Od 15 lat mam rodzine w stanach i nic nam jeszcze oprucz wyslanej samolotem drukarki nie oclili
    [SIGPIC][/SIGPIC]
    Canon EF 17-40 f/4 USM L|Canon EF 70-200mm f/2.8 IS USM L
    Canon EF 50mm f/1.4 USM|Canon Speedlight 580ex|SLIK PRO700DX

Bywalec Awatar jedrucha
    Miasto
    Warszawka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez temol Zobacz posta
    Moja paczka byla bez rachunkow, wiec zaproponowali mi swoja wycene lub dostarczenie rachunkow.
    A jeśli nie ma możliwości dostarczenia rachunków, to rozumiem że trzeba się zgodzić na ich wycenę?
    Na jakiej zasadzie oni to wyceniają w ogóle? Nowy EOS 3 kosztuje 900$, a ja na eBayu kopiłem za 160$. Trochę głupio byłoby gdybym zapłacił cło jak za nowego

Miasto
    Poland

Domyślnie

wracajac jescze do temol. A czy sprzęt wysylales sam, czy w paczce byly jeszcze jakies, ciuchy, srodki czystosci?? bo jak sam sprzet to logiczne ze dali clo. Lol nowy EOS 3 jest tanszy o 124$ od EOSA 30D
    [SIGPIC][/SIGPIC]

Bywalec Awatar temol
    Miasto
    Krakow

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jedrucha Zobacz posta
    A jeśli nie ma możliwości dostarczenia rachunków, to rozumiem że trzeba się zgodzić na ich wycenę?
    Na jakiej zasadzie oni to wyceniają w ogóle? Nowy EOS 3 kosztuje 900$, a ja na eBayu kopiłem za 160$. Trochę głupio byłoby gdybym zapłacił cło jak za nowego
    W moim przypadku byl to uzywany skaner epsona. Nie pamietam dokladnie ile za niego zaplacilem na ebayu, ale chyba nie wiecej niz 130-150$ (zwykle schodzily w okolicy 230$). Zadeklarowane bylo 35$. W dokumentach, ktore otrzymalem od agencji celnej bylo napisane "nowy skaner, brak rachunkow" czy jakos tak.. Zadzwonilem tam, i po krotkiej rozmowie, tlumaczeniach, ze to uzywany sprzet, itp. "wynegocjowalem" wartosc 160$.
    Jezeli juz Ci sie przytrafi taka sytuacjia, to miej pod reka ceny z ebaya, i zawsze mozesz probowac zaprononowac swoja wartosc. Przeciez tam nie pracuja matolki, i na pewno sprawdzaja ceny uzywanego sprzetu na ebayu - zreszta osoba, z ktora rozmawialem sama o tym wspominala.

Cytat Zamieszczone przez popi Zobacz posta
    wracajac jescze do temol. A czy sprzęt wysylales sam, czy w paczce byly jeszcze jakies, ciuchy, srodki czystosci?? bo jak sam sprzet to logiczne ze dali clo.
    W paczce nic wiecej nie bylo.. heh.. nie wiem jak duza paczke musial bym wyslac, zeby skaner nie rzucal sie w oczy . Pudlo mialo rozmiar ok 60x70x70 cm.

Tomek
    Ostatnio edytowane przez temol ; 05-07-2007 o 12:29 Powód: Automerged Doublepost

Miasto
    Poland

Domyślnie

ja jak aparat wysylalem, to w paczce, bylo 10 recznikow papierowych, jakies ciuchy, buty, proszek do zmywarki itp.
    [SIGPIC][/SIGPIC]

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

popi, o tym pisałem, przykład temola daje do myślenia. MOżna dawać dobre rady, ale lepiej zwrócić uwage na możliwe komplikacje niż pisac na hurra, bo później będize łyso jak cos pójdzie inaczej.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Miasto
    Poland

Domyślnie

łyso będzie jak ktos wyśle sam aparat jak wyslesz duza paczke z różnościami i z nimi aparat do dam sobie glowe i dwie rece odciac ze dojdzie bez problemów. POZDRO
    [SIGPIC][/SIGPIC]

Uzależniony Awatar towersivy
    Miasto
    WLKP-Krotoszyn

Domyślnie

To ja wtrącę swoje 3 grosze, jako że z paczkami z US czy to HK mam mnóstwo do czynienia z racji iż sporo tam kupuje powiem że cło naliczyli mi zawsze, mało tego jeśli paczka trafi na urząd celny w Poznaniu to macie jak w banku że będzie ono naliczone tzn 22% vatu i 6,7% cła, z UC dostaje się odpowiednie pisemko które trzeba wysłać faxem wraz z fakturą lub wydrukiem z paypal, czyli trzeba pokazać ile ten sprzęt jest faktycznie wart, 2 sprawa to taka iż tam bardzo często paczki otwierają i sprawdzają co jest w środku więc nie ma tak łatwo, bez dobrej znajomości "tego wszystkiego" lepiej dać sobie spokój z takimi zakupami bo suma sumaru będzie nas to kosztowało więcej aniżeli zakup na allegro.

Pzdr.

Bywalec Awatar tomygun

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jedrucha Zobacz posta
    Kurka wodna. Problem w tym, ze potrzebuje to body na urlop ktory rozpoczynam 3 sierpnia. Plan byl taki, ze znajomy przylatuje do Polski i przywozi sprzet, ale okazalo sie ze przylatuje dopiero w polowie sierpnia, wiec tylko poczta lotnicza wchodzi w gre niestety...
    gdybyś powiedział o tym tydzień wcześniej...
    ja kupiłem specjalnie analogowe body, tylko dlatego żeby dwie nowe eLki nie wyglądały podejrzanie w bagażu podręcznym, a już z body wygląda, nie jak prezent wieziony do polski, tylko jak sprzęt do robienia zdjęć...
    GALERIA CB <========> GALERIA digart.pl
    Canon EOS 5D + 24-105 f/4 L IS + 70-200 f4 L + 35 f/1.4 L + 580 EX + Jupiter 9 MC 85 f/2 + Sonnar 135 f/3,5MC - GENERALNIE CAŁA MASA SPRZĘTU, I TOTALNY BRAK UMIEJĘTNOŚCI

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów