Zakupilam aparat eos 33V , poprzedni jaki mialam to 500N.
Jak mam slajd zalożony to pomiar robie najpierw na P a następnie przelączam na M i nastawiam to co mi wyszlo z poprzedniego pomiaru.
Teraz obserwuje co mi wychodzi na drabince , jakie są odchylenia od zera . Jeden pomiar na niebo, drugi na zaciemnione miejsce i wtedy wyciągam wniosek żeby na drabince bylo +1 lub +1,5 a asfalt tak na -1,5 .
Ale nigdy nie wiem co mam zrobić czy zwiększyć czas czy zmniejszyć otwór przyslony ,dzialam chaotycznie ponieważ nie wiem czy dobrze robie .
No ,efekty raz wychodzą dobrze raz źle tak się zastanawiam czy dorze robię ?
Muszę sprawdzić ten pomiar z dlonią .
A jak wy naświetlacie slajdy ??
Macie jakieś sprawdzone sposoby ? Ja zawsze mam pomiar matrycowy wlączony , a może przelączyć na punktowy czy CW ?
Który z tych pomiarów sprawdza się w prawidlowym naświetlaniu slajdów ?
Czy naświetlacie slajdy tak jaką mają iso , np. Provia 100 naświetlana na 140? jak z Astia i Kodakiem ELITECHROME EB ( ten jest dla mnie naj ) bardzo tolerancyjny ladne kolorki .
W tym wypadku skraca się czas naświetlania , a podobno slajd lepiej niedoświetlić niż prześwietlić.
Czy w Canonie 33V , również trzeba wprowadzać korekty żeby slad byl prawidlowo naświetlony czy można w 98% zaufać światlomierzowi w tym aparacie ?