Jak w temacie czym roznia sie te dwa filtry? Bo widze na aukcjach allegro rozne nazwy i niby maja takie same opisy ale np brak juz parametrow czy to jest 1A czy 1B.
Jak w temacie czym roznia sie te dwa filtry? Bo widze na aukcjach allegro rozne nazwy i niby maja takie same opisy ale np brak juz parametrow czy to jest 1A czy 1B.
1A jest jaśniejszy, 1B ciemniejszy (nieco)- mocniej ingeruje w zdjęcie,
niestety nie wszystkie filtry posiadaja ten opis, trzeba więc sprawdzić manualnie, mają takie różowe zabarwienie, generalnie można ich używać zamiast UV-k i
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
aha ale hamy to nie kupuj, lepiej juz zainwesować np w Hoję
Ostatnio edytowane przez jac123 ; 14-03-2008 o 23:45 Powód: Automerged Doublepost
za późnokupiłam
i z opisu filtra wynika, ze roznica miedzy SKY a SKULIGHT to jedynie jezykowa roznica dla odpowiedniego rynku
u nas w PL filtr nazywa sie SKylight a np w czechach SKY..przynajmniej wg opisu filtra
Hoya mam filtr UV i szczerze to nie wiem czy działabo mam go od nowosci aparatu wiec nawet nie sprawdzalam jak wychodza zdjecia bez
![]()
Oczywiscie skusila mnie cena, Hama taniej wypadla w porownaniu z Hoya i z tego co czytałam na różnych forach internetowych to naprawdę i jedna i druga firma zbiera przeróżne opinie.