Marzenia, marzenia i jeszcze raz marzenia. Nie wierzę w FF od Sony. Nikon próbował zbliżyć się do FF i skończyło się na cropie 1.1. Pamiętajcie, że Sony kupił KM i najgorszy bagnet dostępny na rynku.
Poza tym, APS-C nie pójdzie do lamusa, za dużo w to zainwestowana pieniędzy i to musi żyć i przynosić kasę. Poza tym produkcja szkieł typu EF-S jest tańsza.
EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.
Ostatnio edytowane przez adalbert ; 29-06-2007 o 22:20
"korpus niezbyt profi w rękach profi daje rezultaty bardziej profi niż korpus profi w rękach amatora, ale już korpus profi w rękach profi daje rezultaty bardziej profi niż korpus niezbyt profi w rękach profi"
jarekA ----> Czytałem o Sony w ostatnim wydaniu Foto-Video jeśli nazwa magazynu mi się nie pomyliła bo jest ich kilka.
Mac ----> Wiadomo że skoro stworzono APS-C to musi to żyć i robić kasę. Uważam jednak że to życie będzie bardzo krótkie. W fotografii cyfrowej musi być jakiś jeden uniwersalny format a jeśli przez tyle lat 35mm świetnie się spisywało, a analogi wciąż są na rynku to naturalną koleją rzeczy wydaje się dążenie producentów do stworzenia cyfrowej wersji tego standardu.
A mi się jednak wydaje, że będą 2 formaty - opłacać sie to bedzie i producentom i fotoamatorom. Przecież dla przecietnego pstrykacza wystarczy APS-C jeśli chodzi o jakość, a i ceny optyki będą nizsze. FF wymuszają tak naprawdę profesjonaliści i bardzo zaawansowani amatorzy - a tych jest jednak stosunkowo niewielu. Wiec utrzymywanie FF to dla producentów sprawa bardziej wizerunku firmy. Zauważcie, że jeśli Canon jest postrzegany na rynku jako najlepsza firma dla profi, to ma mniejsze parcie na tworzenie nowych jasnych obiektywów dla amatorow. I tu Canon ma dużo do nadrobienia w szkiełkach - praktycznie nie ma czym zawalczyć w segmencie low i troche bardziej zaawansowanych amatorów zmusza do kupna jasnych i tanich zamienników.
chroniczny brak czasu i zdolności, ale za to mam eLki i FF![]()
![]()
:rolleyes:
kup sobie do 5d stalki 24,50 i 85 nie pozalujesz , to nie prawda ze trzeba miec eLki do 5d choc niektore stale elki kusza i mnie![]()
A ja sie nie zgodze z przedmowcami w kwestii tego ze FF bedzie drogi i tylko dla profesjonalistow. Ceny spadna na pysk wraz z masowoscia produkcji. Pamietacie ile kiedys telewizory plazmowe kosztowaly?? Pare razy wiecej. A jakosc zdjec jest lepsza z FF niz z APS-C bez dwoch zdan. I mozna wiecej megapikseli jakze pozadanych przez marketing upchnac
Do tego zgodze sie z Niedzwiedziem, ze nawet tanie szkielka potrafia pozytywanie zaskakiwac na 5D :-))
Marcin
Chciałbym mieć więcej czasu na fotografowanie.
to porównanie nie do końca pasuje tam postęp jest super szybki i wielu producentów a tu mamy monopol albo prawie monopol i nikt nie ma intersu w obniżaniu cen bo po co???
nie każdy musi mieć lustrzankę i dobre szkła; 99% ludzi za 5 lat wystarczy komórka z aparatem 8mpx i tyle... a lustrzanki pozostaną dla entuzjastów...
nie zarzyna się kury znoszącej złote jajka![]()
30D + 50 f1.8 + 70-300 USM + 17-85 IS + 70-200 f2.8L + 24-70 f2.8L + 580EX Stofen
chroniczny brak czasu i zdolności, ale za to mam eLki i FF![]()
![]()
:rolleyes: