Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Wątek: Canon 300v i pomiar światła

Mieszany widok

pawel_mo
    Guest

Domyślnie

Jeżeli ten opis pomiaru na dłoń wydaje się Tobie skomplikowany to proponuję podejść do problemu z troszkę innej strony. Najpierw poczytaj trochę o pomiarze zastępczym oraz jak używać szarej karty Kodaka. W sieci znajdziesz wiele dokładnych opisów i przykładów co i jak z tą kartą. A pomiar na dłoń to właściwie to samo :rolleyes: z tą małą różnicą, że w terenie zazwyczaj nie ma się szarej karty a dłoń tak Ponieważ jest jaśniejsza to trzeba zrobić korektę. Czy teraz jest to już trochę bardziej zrozumiałe z tą dłonią?
    A jak dokonujesz pomiaru z obiektu zastępczego (w naszym przypadku dłoń) to musisz mieć pewność, że światłomierz pomierzy tylko ten obiekt bez jego otoczenia. Z tego względu używa się pomiaru punktowego a jak użyjesz innego to cały obraz w wizjerze musi wypełniać właśnie ten obiekt (czyli nasza dłoń).

Coś już napisał
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pawel_mo Zobacz posta
    Jeżeli ten opis pomiaru na dłoń wydaje się Tobie skomplikowany
    Nie wydaje mi się trudny , ale nie umiala sobie wyobrazić że mierze światlo wew. stroną dloni.
    Rasumując rozumię że mam przed sobą uliczke na którą pada slońce a zarazem jest tam cień . Mierze spotem na dloń od wew. ostrość po naciśnięciu na spust odrazu mi się ustawi (pisaleś że nie jest to wskazane , ale inaczej nie można ) uzyskuje na P czas 1/125 a przyslone 4 a teraz muszę tak zrobić żeby dloń byla w cieniu a tym samym uzyskuje dluższy czas dajmy 1/60 a przyslone 8 .
    Może tak być ? mierzy się obojętnie na jakim priorytecie ?
    I co teraz powinienem zrobić , dobrze myśle ? uśrednić ten wynik pomiaru czasu i przyslony ,nie wiem co mam teraz zrobić ??
    A tak myśle że niezależnie to zawsze będę miala calą dloń jak spojrze przez wizjer , no przecież czy to będzie ogniskowa 28 ,35 czy 50 a jak 100 to szkoda gadać .
    Czy tak zawsze mierzysz światlo , serdecznie dziękuję za rady i pozdrawim

pawel_mo
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Anna12_03 Zobacz posta
    Nie wydaje mi się trudny , ale nie umiala sobie wyobrazić że mierze światlo wew. stroną dloni.
    Przepraszam, jeżeli Cię uraziłem. Nie miałem nic złego na myśli.

Rasumując rozumię że mam przed sobą uliczke na którą pada slońce a zarazem jest tam cień . Mierze spotem na dloń od wew. ostrość po naciśnięciu na spust odrazu mi się ustawi (pisaleś że nie jest to wskazane , ale inaczej nie można ) uzyskuje na P czas 1/125 a przyslone 4 a teraz muszę tak zrobić żeby dloń byla w cieniu a tym samym uzyskuje dluższy czas dajmy 1/60 a przyslone 8 .
    Dobrze kombinujesz Mierząc w słońcu i w cieniu uzyskujesz dwie różne poprawne ekspozycje. Musisz pamiętać o tym, że światłomierz sprowadza wszystko do średniego pomiaru - zero na drabince. Czyli w zależności od tego, którą z pomierzonych wartości zastosujesz, to otrzymasz poprawnie naświetlone zdjęcie w części oświetlonej lub zacienionej. Zestawiając ze sobą pomiar z cienia i słońca otrzymujesz informację o rozpiętości mierzonej sceny.

I co teraz powinienem zrobić , dobrze myśle ? uśrednić ten wynik pomiaru czasu i przyslony ,nie wiem co mam teraz zrobić ??
    Teraz musisz zdecydować co chcesz uzyskać na zdjęciu. Czy chcesz mieć zarówno szczegóły w światłach i cieniach (o ile się zmieszczą) czy może istotne jest to co w słońcu. Jak chcesz mieć dobrze to co na słońcu to stosujesz pomiar z miejsca w słońcu. Jak chcesz mieć dobrze naświetlone to co w cieniu to stosujesz pomiar z cienia. A jak chcesz mieć wszystko to uśredniasz.

Raczej nie stosuję pomiaru na rękę. Przy bardziej kontrastowych scenach staram się mierzyć na główny obiekt zdjęcia oraz na elementy bardzo jasne i bardzo ciemne i wtedy podejmuję decyzję jak ustawić parametry. Wszystko zależy od sytuacji. Generalnie należę do leniwców i jeżeli scena jest raczej typowa to ufam pomiarowi matrycowemu.
    Jak masz wątpliwości to śmiało pytaj. Pozdrawiam.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Na czas pomiaru można wyłączyć AF przełącznikiem na obiektywie. Nie pamiętam jak jest w Twoim aparacie, ale wciśnięcie pamięci pomiaru chyba nie uruchamia AF.

Co do scen kontrastowych, to nie ma rady, albo to co w cieniu będzie za ciemne, albo to co na słońcu za jasne.
    Tak jak napisałaś zmierzysz sobie różnicę w oświetleniu.
    Potem musisz zdecydować co ważniejsze, możesz wybrać dowolną wartość z zakresu między jednym pomiarem a drugim, wybierając na ile to w cieniu ma być ciemne, a to na słońcu jasne.

Tak jak pisałem zawsze gdy mam na to czas, czyli jakieś 97% przypadków. Dla mnie to najpewniejsza metoda, jeśli do dyspozycji jest tylko wbudowany światłomierz. Stosuję ją zawsze w połączeniu z trybem M, żeby nie musieć mierzyć światła przed każdym ujęciem, a tylko jak zmieni się światło.

Uprawnienia umieszczania postów