Strona 7 z 9 PierwszyPierwszy ... 56789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 86

Wątek: czyszczenie matrycy mam patent

SunGlare
    Guest

Domyślnie A ja nie wiem co to kurz.

Panowie!
    Witam to moj pierwszy post.

Moj XTi (extremalnie tempe imadlo) mial przykrecona kit rurke do patrzenia (18-55).

Kupilem wiec 50, a dzis uzywana 28.
    Obiektywy odkrecem i przykrecam non stop, w domu , na dworze(w aucie), w miescie..
    Kamera ma 2 tygodnie.

Po zakupie nie sprawdzilem kurzu. Moja wina.

DZis zrobilem test, na monitor f22.

na oko nie bylo nic widac... ale jak sciagnelem levels to wyszly robaki.

Pytanie:
    Czy juz jest bardzo zle? Juz czas na czysczenie?

Bywalec Awatar Elmarqo
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Sądzę, że na fotkach tego za bardzo nie widać, a jeśli nie widać to nie ma powodu tego ruszać. Ja zdecydowałem się na czyszczenie kiedy miałem nieporównywalnie większy syf na matrycy. Jeśli mam małe kropeczki na niektórych zdjęciach (np. jeśli trafię nimi na niebo) to usuwam to w PS.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Mam jedna taka plamke na f8 jak ty na pierwszym zdjeciu na f22. I nie czyszcze bo jeszcze nie czas .

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

po sklepach noe z komputerami alboe czesciami RTV mozna kupic sprezone powietrze z zalaczona plastikowa rurka. czy ktos moze probowal tym dmuchac? ma to napewno sporo wiekrze cisnienie niz grucha.

Coś już napisał Awatar MrDeadhead
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Poczytalbys troche forum na ten temat wczesniej. Gdzies bylo to odradzane ze wzgledu na to ze takie sprezone powietrze nie zawsze musi byc super czyste. I jak pod takim cisnieniem 'wypluje' Ci jakiegos paprocha na matryce to...

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MrDeadhead Zobacz posta
    Poczytalbys troche forum na ten temat wczesniej. Gdzies bylo to odradzane ze wzgledu na to ze takie sprezone powietrze nie zawsze musi byc super czyste. I jak pod takim cisnieniem 'wypluje' Ci jakiegos paprocha na matryce to...
    Paprocha to jeszcze nic ale może np. w komorze lustra być jakiś opiłek, ziarenko piasku etc. Jak matryca czymś takim dostanie to może (choć oczywiście nie musi) zostać ślad nie do usunięcia. Ja bym nie ryzykował.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie

Małe pytanko.
    Gdzieś czytałem, że patyczki bawełniane można przed czyszczeniem trzeć o białą kartke papieru by spłaszczyc końcówkę co zapobiega też powstawainiu jakichkolwiek smug? Próbowaliście tego kiedys czy wyjmujecie sprosto z pudełka i szuru szuru... ?

Bywalec
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

To może być pomysł z tym pocieraniem, bo wtedy tworzy się powierzchnię dokładnie przystającą do matrycy. Trzeba też sprawdzić, czy włókna bawełny nie będą się oddzielały i zostawały na czyszczonej powierzchni.

Domyślnie

Ja tego patentu z pocieraniem używałem do czyszczenia sług po wodzie na obiektywie gdy jeszcznie nie posiadałem szmatki do optyki (HOYA). Efekty były wystarczające. Chociż było widać delikatną fioletową smuge, która po przetarciu szmatka do optyki znikła. Pyłki to nie woda, więc powinno byc lepiej.

Zapytam jeszcze. Jaki płyn polecacie do czyszczenia? Jest tego troche w sklepach.

Uzależniony Awatar MARANTZ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Musicie to zobaczyć... tak się czyści matrycę....normalnie uśmiałem się jak nigdy.... i co ja mam zrobić z tym klientem?
    http://forum.fotopolis.pl/viewtopic.php?p=37740#37740
    FOTOINKWIZYTOR

Strona 7 z 9 PierwszyPierwszy ... 56789 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów