c 85/1,8 jak kupiłem to najczęściej nim robię....
c 85/1,8 jak kupiłem to najczęściej nim robię....
Tam zaraz wszyscy. ;-) To szkło ma dwie doskonałe cechy, o których wszyscy wiedzą. :-) Ale ma też wady które są niczym przy tej cenie. Obecnie trochę przeginam, bo używam go po nakręceniu soczewek macro :-)
A tak z innej beczki - jak to jest z tym świeceniem po oczach niemowlakom, spotkaliście jakieś opinie lekarskie czy tylko tak na prosty chłopski rozum?
Fakt, że 50 1,8 ratuje fotki robione naszym dopiero narodzonym skarbom, bo też nie odważyłem się walić lampą po oczach, ale czy ktoś to naukowo opisał?
Pozdrawiam tatuśków ;-)
Przypuszczam, że gdzieś na necie znajda się jakieś informacje na temat błyskania po oczach i skótków tegoinna sprawa jest tez to, że moim zdaniem zdjęcia z lampa są mniej naturalne (przez co gorsze)
. Wole zdjęcie ciut za ciemne, niż oświetlone poprawnie ale w jakis nienaturalnych kolorach
Z wszytkich zdjęć które do tej pory zrobiłem młodemu to do najbardziej udanych zaliczam te bez lampy. Trche ciemne no ale co zrobie za pomoca kitu
![]()
Gdzieś kiedyś czytałem że nie powinno się bo można uszkodzić wzrok dziecku. Choć ile w tym prawdy to nie wiem.iREM napisał:A tak z innej beczki - jak to jest z tym świeceniem po oczach niemowlakom
fakt ze cały czas walic lampą bezpośrednio to dla wszystkich niezdrowe, ale mozna zawsze odbić od czegoś(sufit, ściana) lub użyć dyfuzorów, a lampy używać do doświetlania
Nie wszystkich stać by tak kupowac. Zreszą trzeba powaznie przeanalizowac czy jest sens kupowac sprzet dla profesjonalistow do amatorskich zastosowan. Myslalem o 17-40 ale po dluszym namysle jednak zdecydowalem sie na Tamrona 17-50. Mysle ze bede zadowolony a zycie pokaze![]()