Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 76

Wątek: Zdjęcia dziecka, jaki obiektyw?

Bywalec
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

c 85/1,8 jak kupiłem to najczęściej nim robię....

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto
    Gdansk, Poland, Europe, Earth

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michalab Zobacz posta
    Wszyscy narzekają na 50f1.8, ale ja mam bardzo duży procent zdjęć udanych. Zdecydowanie więcej zdjęć jest nieudanych z mojej winy, niż z winy sprzętu. BF ani FF nie zauważyłem, oczywiście nie zawsze AF nadąża, ale i w 100 Macro też czasem nie wyrabia.
    Tam zaraz wszyscy. ;-) To szkło ma dwie doskonałe cechy, o których wszyscy wiedzą. :-) Ale ma też wady które są niczym przy tej cenie. Obecnie trochę przeginam, bo używam go po nakręceniu soczewek macro :-)

A tak z innej beczki - jak to jest z tym świeceniem po oczach niemowlakom, spotkaliście jakieś opinie lekarskie czy tylko tak na prosty chłopski rozum?
    Fakt, że 50 1,8 ratuje fotki robione naszym dopiero narodzonym skarbom, bo też nie odważyłem się walić lampą po oczach, ale czy ktoś to naukowo opisał?
    Pozdrawiam tatuśków ;-)
    Wszystko można zrobić lepiej.
    www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Bywalec
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iREM Zobacz posta
    Tam zaraz wszyscy. ;-) To szkło ma dwie doskonałe cechy, o których wszyscy wiedzą. :-) Ale ma też wady które są niczym przy tej cenie. Obecnie trochę przeginam, bo używam go po nakręceniu soczewek macro :-)

A tak z innej beczki - jak to jest z tym świeceniem po oczach niemowlakom, spotkaliście jakieś opinie lekarskie czy tylko tak na prosty chłopski rozum?
    Fakt, że 50 1,8 ratuje fotki robione naszym dopiero narodzonym skarbom, bo też nie odważyłem się walić lampą po oczach, ale czy ktoś to naukowo opisał?
    Pozdrawiam tatuśków ;-)
    Przypuszczam, że gdzieś na necie znajda się jakieś informacje na temat błyskania po oczach i skótków tego inna sprawa jest tez to, że moim zdaniem zdjęcia z lampa są mniej naturalne (przez co gorsze). Wole zdjęcie ciut za ciemne, niż oświetlone poprawnie ale w jakis nienaturalnych kolorach Z wszytkich zdjęć które do tej pory zrobiłem młodemu to do najbardziej udanych zaliczam te bez lampy. Trche ciemne no ale co zrobie za pomoca kitu

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto
    Gdansk, Poland, Europe, Earth

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ghost7 Zobacz posta
    inna sprawa jest tez to, że moim zdaniem zdjęcia z lampa są mniej naturalne (przez co gorsze). Wole zdjęcie ciut za ciemne, niż oświetlone poprawnie ale w jakis nienaturalnych kolorach
    Też nie lubię.
    Wszystko można zrobić lepiej.
    www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Uzależniony Awatar TomS
    Miasto
    Strzelin

Domyślnie

iREM napisał:A tak z innej beczki - jak to jest z tym świeceniem po oczach niemowlakom
    Gdzieś kiedyś czytałem że nie powinno się bo można uszkodzić wzrok dziecku. Choć ile w tym prawdy to nie wiem.

Początki nałogu

Domyślnie

fakt ze cały czas walic lampą bezpośrednio to dla wszystkich niezdrowe, ale mozna zawsze odbić od czegoś(sufit, ściana) lub użyć dyfuzorów, a lampy używać do doświetlania

Pełne uzależnienie Awatar sal
    Miasto
    Gdzieś w lesie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iREM Zobacz posta
    Są na ten temat fachowe opracowania.
    U dzieci do pewnego wieku (1.5-2 lat?) można w ten sposób uszkodzić siatkówkę albo rogówkę. Musiałbym poszukać w linkach bo gdzieś miałem adres strony to opisującej...
    Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Początki nałogu Awatar Arche121
    Miasto
    Trójmiasto

Domyślnie

polecam 50/1.4-kupic raz a porządnie

Bywalec
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arche121 Zobacz posta
    polecam 50/1.4-kupic raz a porządnie
    Nie wszystkich stać by tak kupowac. Zreszą trzeba powaznie przeanalizowac czy jest sens kupowac sprzet dla profesjonalistow do amatorskich zastosowan. Myslalem o 17-40 ale po dluszym namysle jednak zdecydowalem sie na Tamrona 17-50. Mysle ze bede zadowolony a zycie pokaze

Początki nałogu Awatar Arche121
    Miasto
    Trójmiasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ghost7 Zobacz posta
    Nie wszystkich stać by tak kupowac. Zreszą trzeba powaznie przeanalizowac czy jest sens kupowac sprzet dla profesjonalistow do amatorskich zastosowan. Myslalem o 17-40 ale po dluszym namysle jednak zdecydowalem sie na Tamrona 17-50. Mysle ze bede zadowolony a zycie pokaze
    Tamron 17-50/2.8 jest ok,ale ze stałki wycisniesz wiecej,oraz zyskasz na ostorści-zaproponowałem Tobie 50/1.4 ponieważ do tego typu fotografii jest optymalna.
    Wybór szkła i tak zalezy od ciebie-pozdrawiam

Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów