Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1030

Wątek: Monitor LCD - jaki ?

Mieszany widok

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    są monitory mniej i bardziej wymagające. (...)Można wybrać monitor z pierwszej, które nadają się do pracy od razu po wyjęciu z pudełka.
    Co za woalka . A czy Monitor Ktorego Wielu Zadowolonych Uzytkownikow Sie Tu Niedawno Ujawnilo nalezy do tej pierwszej grupy? (podpowiedz: nazwa firmy zaczyna sie na E ).

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Co za woalka . A czy Monitor Ktorego Wielu Zadowolonych Uzytkownikow Sie Tu Niedawno Ujawnilo nalezy do tej pierwszej grupy? (podpowiedz: nazwa firmy zaczyna sie na E ).
    Sądząc ze stosunkowo ubogiego menu nastaw jakie posiada Eizo S1931 myślę, że jest to zdecydowanie grupa pierwsza.

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Tak, należy do pierwszej grupy ;-). Ale nie jest to zasługą małej ilości regulatorów.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Początki nałogu

Domyślnie

Tak, należy do pierwszej grupy ;-). Ale nie jest to zasługą małej ilości regulatorów.
    Przeczytałem z uwagą cały wątek bo żegnam się z moim wysłużonym CRT. Waham się między Eizo S1931, a Eizo S2111W - do przemyślenia - ze wskazaniem na ten ostatni . Zauważylem, że nikt nie podjął tematu zmiany częstotliwości z natywnej na inną. Parę lat temu był to duży problem - inne czętotliwości wyświetlane były z dużymi zniekształceniami - dlatego kupilem CRT. Jak jest teraz? Bo zdjęcia na 1600 x 1200 wyglądają świetnie, ale okna i czcionki różnych aplikacji są bardzo pomniejszone, a nie wszystkie mają możliwość skutecznej regulacji. Jestem pod wrażeniem twoich fachowych, konkretnych komentarzy Tom01, zwykle na forach spotyka się poezję .

Pozdrowienia, swnw
    Ostatnio edytowane przez swnw ; 08-07-2007 o 07:18

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez swnw Zobacz posta
    Zauważylem, że nikt nie podjął tematu zmiany częstotliwości z natywnej na inną.
    Hmm... z kontekstu wynika że chodzi Panu o rozdzielczość, a nie częstotliwość. Co do częstotliwości, sugeruję lekturę:
    http://monitory.mastiff.pl/faq.php?I...f156c2b5790034

Co do rozdzielczości, ona jest zawsze stała dla danego typu i modelu ekranu. Podobnie w kineskopowych i LCD, tyle że w kineskopie nie widać czy monitor pracuje z naturalną rozdzielczością kineskopu czy nie, gdyż obraz jest zawsze nieostry. W LCD widać to znacznie bardziej, gdyż obraz w rozdzielczości naturalnej jest ostry idealnie a w innych nie. Generalnie LCD powinno się dobierać tak, aby pracować w naturalnej. Inne powodują utratę jednej z najważniejszych cech tego typu monitorów. Jeśli jednak ma Pan potrzebę używania monitora z różnymi rozdzielczościami, sugeruję wybierać z jak najmniejszą plamką. Interpolacja jest wówczas najlepsza. Jednak mała plamka to mniejsze elementy ekranowe, co Pan zauważył, a nie każdy to toleruje. Trzeba to wypośrodkować. Ideałem jest ekran duży z dużą rozdzielczością. Wilk syty i owca cała.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 08-07-2007 o 11:10

Początki nałogu

Domyślnie

Hmm... z kontekstu wynika że chodzi Panu o rozdzielczość, a nie częstotliwość.
    Rzeczywiście o to mi chodzi - przejęzyczenie. Ja toleruję 1600X1200 ale z monitora nie będę korzystał tylko ja i w tym problem. S1931 pracuje z rozdzielczością 1280x1024 czyli taką, którą większość akceptuje. Czy poniosę duże straty kupując ten model? Rozpatruję oprócz niego S2000, S2100 i S211W ze wskazaniem jak napisałem na ten ostatni. Głowne zastosowanie to fotografia, pisanie, czasem film, gry się nie liczą. W kilku niemieckich testach S1931 zebrał "sehr gut" czyli bardzo dobrze pozostałe dobry i bardzo dobry na zmianę. Lubię te testy bo zbliżone są do rzeczywistości. Jestem wieloletnim amatorem, nie zarabiam na fotografii róznica między dobrą "elkąl", a zwykłym "kitem" jest dla mnie wyraźna, lubię jakośc za rozsądną cenę.Jakie jest twoje zdanie?

Pozdrowienia, swnw.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Hmm... z kontekstu wynika że chodzi Panu o rozdzielczość, a nie częstotliwość.
    Hmm... mój post, który wysłałem około pół godziny temu zniknął? W skrócie powtórzę. Moje typy to S1931, S2000, S2100, i ten ze wskazaniem S2111W. Kłopot polega na tym, że rozdzielczość 1600x1200 albo 1680x150 albo 1920x1200 jest nie dla wszystkich, a z monitora będę korzystał nie tylko ja. Eizo S1931 pracuje z rozdzielczością 1280x1024 prawie dla wszystkich akceptowalną.
    Czy poniosę duże straty wybierając pierwszy zamiast ostatniego? Kierując się właśnie rozdzielczością. Monitor będzie służył do fotografii, czasem filmy, trochę pisania i prac biurowych, gry wcale albo prawie wcale.
    Jakie jest twoje zdanie?

Pozdrowienia swnw.
    Ostatnio edytowane przez swnw ; 08-07-2007 o 17:48 Powód: Automerged Doublepost

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez swnw Zobacz posta
    Moje typy to S1931, S2000, S2100, i ten ze wskazaniem S2111W. Kłopot polega na tym, że rozdzielczość 1600x1200 albo 1680x150 albo 1920x1200 jest nie dla wszystkich, a z monitora będę korzystał nie tylko ja. Eizo S1931 pracuje z rozdzielczością 1280x1024 prawie dla wszystkich akceptowalną.
    Czy poniosę duże straty wybierając pierwszy zamiast ostatniego?
    Zasadnicza różnica to obszar roboczy. Przy wyższej rozdzielczości jest miejsce na rozlokowanie pasków i palet narzędzi. Przy mniejszej, pozostaje mało miejsca na rzeczywiste pole, gdzie się pracuje. Wymaga to częstszego używania narzędzi powiększenia. Inna różnica wynika z stopniowana jakości i dopracowania szczegółów w modelach idących w górę danej serii. Modele flagowe mają np jeszcze lepsze podświetlenie, jeszcze mniejsze prawdopodobieństwo wad pikseli, defekty obrazu, regulacje itp niż modele podstawowe.

Uprawnienia umieszczania postów