Siódemka była...odjąłem jedną cyfrę od niego+Canon24-105 f/4L+Canon70-200 f/4L+Sigma17-35HSM+550EX+ ... hehe Zenit 12XP
Moje wypociny
Kupiłem panowie Tokine 12-24Pięknie szeroko. Teraz myśle nad czymś około dłuższym. Fajny by był Tamron jednak za drogi, chwilowo nei stać mnie. Chyba kupie 50 1,8.
Według mnie jednak warto dozbierać na Tamrona. Bawiłem się 50 Canona (1,8I , 1,8II i 1,4) i żaden mnie nie przekonał. Niby ostrość po przymknięciu ok, dosyć szybki AF, ale jakoś nie podchodził mi bokeh i kolory. Jak chcesz robić tylko portrety to może i warto któryś z nich kupić, ale na początek warto mieć uniwersalny zoom (dla mnie mój C 24-70 to podstawa). A mojego Tamrona wspominam bardzo dobrze, świetny zakres i optyka, poprawny AF i jakość wykonania, rewelacyjna.
A co do Tokiny to dobry wybór - z mojej jestem generalnie zadowolony. Trzeba jednak pamiętać o kiepskiej pracy pod światło, abberacjach i znacznie gorszej pracy na dłuższym końcu. No ale cena jest niezła a efekty szerokiego końca niesamowite.
chroniczny brak czasu i zdolności, ale za to mam eLki i FF![]()
![]()
:rolleyes:
Jarek Tamrona miałem sprzedałem by kupic Tokine. Myśle ze znów warto go kupić jednak cena. Ale się zobaczy.
Mam T17-50, co z tego że on nie jest do FF, powiem więcej on już ma FF (na 17mm). Przebierałem, wymieniałem i dalej ten FF mam, z tego powodu każdemu odradzam zakup tego szkła.
Cierpię na chroniczny brak wolnego czasu i ... talentu.
R5 ; RF24-105 f4; RF35 f/1,8; RF50 f1.8; RF14-35 f4; EF50 f1.4; EF85 f1.8; EF70-200 f4IS; EF135 f2; 430EXII; RF 100-400 f5.6-8
hej
szandor - Front Focus wychodzi ci na zdjęciach? testach z kartką? czy na testach z np. bateriami? Mam t17-50 kupiłem nówke w ciemno i trafiłem chyba na idealny egzemplarz a tyle się wcześniej naczytałem o nim złego - chyba jestem w czepku urodzony bo co kupię jakiś obiektyw to okazuje się dobry
t28-75 też miałem i też był bardzo dobry tylko że włąśnie echh trochę za wąski
polecam tego t17-50 na takie imprezy w stylu śluby komunie spokojnie się nadaje
Mam podobny problem jak autor tego postuPO dokupieniu sigmy 70-300 APO prawie w ogóle nie używam tamiego 28-75. Za wąski jest mimo tego że optycznie jest wypas aż miło. I teraz nie wiem co robić. Sprzedać kita i tamiego (pytanie ile to zajmie i ile zsykam kasy) i kupić 17-50 f2.8. Przydałbym mi się bo też foce tyle że nie kościoły a klatki schodowe gdzie konieczny jest szeroki kąt. Stąd moje pytanie. Czy 17-50 da mi podobne parametry jak 28-75 (chodzi mi o ostrość obrazu) ?
Co byście radzili ?!
Ja sprzedałem tamrona i kupiłem Tokine 12-24 jestem zadowolony, jednak znów chce kupic Tamiego bo brakuje mi tego uniwersalnego zakresu. Wg mnie sprzedaj kita dozbieraj do np Tokiny 12-24 i ją kup. 17mm moze być dalej za wąskie. Jeśli jesteś w 100% pewny że wystarczy Ci te 17mm to ok Tamron 17-50 zadowoli Cię w 100%. Szkło jest tak samo dobre jak 28-75 tyle że nie do FF. Ja narazie nie myśle o FF.