Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 66

Wątek: Tylko prawdę i szczerość: Canon 30d czy Nikon d200

Pełne uzależnienie Awatar Skipper
    Miasto
    Niemcy a czasem inne kraje

Domyślnie

było o tym tu juz milion razy.... nie masz kasy a róznica w cenie miedzy D200 a 30D jest spora(moim zdaniem nieuzasadniona ale ok) mozna za to kupic dobre szkło wiec wymiar finasowy wskazuje na 30D.

piszesz o extremalnych warunkach ale pytanie co to sa extremalne warunki...?
    miałem 14 miesiecy temu podobny dylemat, wybrałem 30D i pomimo iż równiez duzo jeżdze jak i zegluje na wytrzymałość 30d nie narzekam(jak na razie). choc przyznaje ze gdyby D200 miał matryce jak 30 to chwili bym sie nie zastanwial nad wyborem...

aczkolwiek mam przeczucie ze ktos tu tylko probuje błysnąc ale moze sie czepiam
    Ostatnio edytowane przez Skipper ; 10-06-2007 o 22:21
    fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple

Bywalec Awatar PROF
    Miasto
    Rybnik

Domyślnie

Ja rowniez polecilbym w tej sytuacji Nikona ze wzgledu na uszczelnienia, bo w Canonie te uszczelnienia sa w puchach za gruba kase, jednakze fakt ze na dziendobry chcesz kupic szklo z dolnej polki (bez uszczelnien) to zastanawiam sie nad sensem takiego rozwiazania,

Poniewaz chcesz wydac pieniadze w okolicach 5-6tys to wypadaloby sie zastanowic co w obiektywie bedzie dla ciebie najwazniejsze a co w puszce.

Od siebie tylko dodam ze puszka jest do rejestrowania zdjec, wiec to sposob jak traktuje zdjecie w roznych warunkach bedzie sprawa kluczowa, kwestia klawiszologii i ergonomii na drugim planie (bo do tego mozna sie przyzwyczaic bardzo szybko kupujac swoj pierwszy system),

Jesli aparat ma miec stycznosc z ekstreamlnymi warunkami, to trzeba sobie zadac pytanie co to ekstremalne warunki, jesli kraje z wilgotnym klimatem, monsunowymi deszczami, pustynnymi piaskami, solnymi jeziorami to faktycznie D200 na tej polce cenowej bedzie najlepszy, ale pod warunkiem ze bedziesz stosowal rowniez uszczelnione obiektywy , w przeciwnym wypadku wybor nikona D200 z uszczelnieniami nie bedzie niczym uzasadniony

30D, EF 24-70 f2.8 L USM, 70-200 f2.8 L IS USM, EF 100 f/2.8 Macro USM
    Moje PlFoto , Digart , Obiektywni , OnePhoto

Początki nałogu
    Miasto
    Racibórz

Domyślnie

co do uszczelniania to po co je komus jak i tak bedzie jechal na najtanszym plastikowym sloiku... ostatnio focilem plener w lekkiej mzawce i 30ce nic sie nie stalo... co do ergonomii to moze pomysl o dokupieniu gripa do canona wtedy mucha nie siada... grip do 200d moze byc drogi wiec sprawdz sobie... z ergonomia trzymania to dyskusyjna sprawa w zaleznosci jaka masz lape :-)

Callahan
    Guest

Domyślnie

Witam. Dziękuję za te kilka cennych uwag.
    Dodam, że jak na razie chcę zainwestować bardziej w body, ale to nie znaczy, że dobry obiektyw kupię za rok czy 2, raczej do miesiąca czy max. 2. Bo wolę chyba raczej zainwestować w body, kupić do niego kita, przez miesiąc nauczyć się obsługi itp, jak dla amatora to nie będzie łatwe, a potem zainwestować w dobry obiektyw.

Potrzebuję takiej puszki, że jak jest nagłe jakieś wydarzenie, najczęściej w podróży, wyciągam aparat i nie bawię się w super ustawienia kilka minut, tylko kilka sekund i fota już jest, zdarzenie zarejestrowane, nie musi być ono przeznaczane do konkursów. Dodam, że sporo robię fotek w ciemnych pomieszczeniach typów, kościołów, zamków gdzie brak czasami jakiegokolwiek oświetlenia. Czyli potrzebuję aparatu bardziej dla podróżnika.
    Z góry dziękuję za kolejne wypowiedzi i pozdrawiam wszystkich z tego wątku.
    Ostatnio edytowane przez Callahan ; 11-06-2007 o 08:05

Pełne uzależnienie Awatar Skipper
    Miasto
    Niemcy a czasem inne kraje

Domyślnie

jak robisz w ciemnych pomieszczeniach to kup D200 daj wysokie ISO a wtedy zrozumiesz dlaczego tylu ludzie przesiada z nikonów na canona...

a swoją droga masz typowo bardzo amatorskie myslenie... zainwestuje w puszke i jakis słaby obiektyw... nic bardziej mylnego. obiektyw jest duzo wazniejszy jak puszka... bo raz te puszki o ktorych tu jest pisane sa w fazie schodzącej, niedługo bedą miały nastepców... dwa im lepsza puszka tym bardziej bezlitosnie obnaża wady obiektywów co w efekcie końcowym daje duzo gorsze zdjęcia jak słabszą puszką z lepszym obiektywem.... a trzy po tym co piszesz widac iż nie wiesz o czym piszesz gdyz to bardziej wygląda na hipotetyczne zastosowania kompletnie nieuwzgledniające charakterystyki sprzętu... nikon jest fajny ale zrob nim fotki w ciemnych pomieszczeniach bez kupy dodatkowego swiatła... a co do uszczelnień wiecej tu mitów jak realnych korzysci... jesli pojedziesz do kraju o wysokiej wilgotnosci i ze wzgledu na charakter wykonywanych zdjęc bedziesz musiał zmienic obiektyw to chyba nie bedziesz szukał komory hermetycznej o stabilnym klimacie... zdejmiesz obiektyw i natura z cała brutalnoscia spenetruje wnetrze puszki wiec psu na bude takie uszczelki bo nurkowac z nimi tez sie nie da a wazniejszy tak naprawde jest szczelny obiektyw a to kosztuje wiec moze zejdź nizej w wymaganiach co do body i zakup szkła... porównaj rynek szkieł kazdego z tych aparatów bo zakup któregokolwiek z nich bedzie sie wiazał z koniecznoscią uwiązania sie z JEDNYM systemem obiektywów a one sa wbrew pozorom wazniejsze jak body ktore i tak sie zmienie co 2-3 lata
    Ostatnio edytowane przez Skipper ; 11-06-2007 o 08:24
    fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Jak dużo podróżujesz i zależy Ci na aparacie "nie do zniszczenia" to... analog F100 Nikona.

Nie będę wychwalał "lepsiejszości" C nad N. Zdjęcia "robi" szkło. Lepiej pożałować na puszce a kupić dobry obiektyw.

Z jednej rzeczy trzeba sobie zdawać sprawę - decydujac się na markę podejmujesz decyzje na lata. To cały system a przesiadka z jednego na drugi to paskudnie kosztowna zabawa.

Na dzisiaj Canon ma zdecydowanie lepsze matryce. Cudowne byłoby połączyć ergonomię N z matrycą z 5D.

Wybór i tak Twój

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Uzależniony

Domyślnie

D200 ma lepiej dzałający autofocus

Początki nałogu Awatar adalbert
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Jak dużo podróżujesz i zależy Ci na aparacie "nie do zniszczenia" to... analog F100 Nikona...
    z tym "nie do zniszczenia" (migawka, lustro) to pełna zgoda - tylko szlag trafia, gdy przy tej klasie aparatu potrafi - nawet przy bardzo troskliwym traktowaniu - odkleić się guma z uchwytu...

Domyślnie

Witam!
    Ja nie tak dawno miałem podobny "problem". Po lekturze postów ergonomię odstawiłem na bok. Przyzwyczaisz się do tego co kupisz. Ale mając poprzednio S9500 straciłem całą frajdę z fotografowania. I chodzi tu głównie o zaszumianie zdjęć bardzo widoczne już na iso 400. Gdy przeczytałem, że Canon o wiele mniej szumi to szybko zrezygnowałem z Nikona. Jakość zdjęć zadecydowała o wyborze! Nic innego. Przedmówcy dobrze drążą. Jeżeli ekstremalne warunki to po prostu podróże turystyczne to uszczelnienia korpusu możesz ze spokojem możesz postawić w drugim punkcie. 70% zdjęć w miejscach słabo doświetlonych? Poszukaj na forum. Ktoś ma kolegę robiącego zdjęcia Nikonem. Ten kolega sam przyznał wyższość Canonowi. Uff, ale wypracowanie. Dość. Cokolwiek nie kupisz będziesz na pewno zadowolony. Pozdrawiam

Początki nałogu Awatar moregun

Domyślnie

kup d200 i miej z głowy klopoty a jesli tak bardzo zalezy ci na dobrym body to pewnie masz rozeznanie w obiektywach do niego , ktorz firma ma wiekszy wybór i różnoznorodnosc a ktora ma nizsze ceny za ten sam standard.

Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów