Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 66

Wątek: Tylko prawdę i szczerość: Canon 30d czy Nikon d200

Początki nałogu
    Miasto
    Kaczogród

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Callahan Zobacz posta
    Potrzebuję takiej puszki, że jak jest nagłe jakieś wydarzenie, najczęściej w podróży, wyciągam aparat i nie bawię się w super ustawienia kilka minut, tylko kilka sekund i fota już jest, zdarzenie zarejestrowane, nie musi być ono przeznaczane do konkursów.
    No w to takim przypadku o roznicach w ergonomii mozesz zapomniec. Nikon, ma pare rzeczy wiecej wyrzuconych z menu na korpus, ale jesli chodzi o tak podstawowe rzeczy jak ustawianie czasu, przeslony, czulosci itp, czyli najwazniejszych rzeczy dla zrobienia zdjecia, to roznice sie zacieraja, i jest to tylko kwestia przywyczajenia.
    Oboma puszkami, w pare sekund zrobisz zdjecia po wyjeciu z torby, wczesniej ustawiajac co potrzebujesz.

Dodam, że sporo robię fotek w ciemnych pomieszczeniach typów, kościołów, zamków gdzie brak czasami jakiegokolwiek oświetlenia. Czyli potrzebuję aparatu bardziej dla podróżnika.
    Z góry dziękuję za kolejne wypowiedzi i pozdrawiam wszystkich z tego wątku.
    No to jest argument za Canonem. Sa o dobry konski leb lepsi od konkurencji, ba, wyglada na to, ze maja jeszcze sporo asow w rekawach (patrz nowy markIII).

Marcin
    Chciałbym mieć więcej czasu na fotografowanie.

Coś już napisał Awatar Jarooo
    Miasto
    Zgierz

Domyślnie

Witam. Dziękuję za te kilka cennych uwag.
    Dodam, że jak na razie chcę zainwestować bardziej w body, ale to nie znaczy, że dobry obiektyw kupię za rok czy 2, raczej do miesiąca czy max. 2. Bo wolę chyba raczej zainwestować w body, kupić do niego kita, przez miesiąc nauczyć się obsługi itp, jak dla amatora to nie będzie łatwe, a potem zainwestować w dobry obiektyw.

Potrzebuję takiej puszki, że jak jest nagłe jakieś wydarzenie, najczęściej w podróży, wyciągam aparat i nie bawię się w super ustawienia kilka minut, tylko kilka sekund i fota już jest, zdarzenie zarejestrowane, nie musi być ono przeznaczane do konkursów. Dodam, że sporo robię fotek w ciemnych pomieszczeniach typów, kościołów, zamków gdzie brak czasami jakiegokolwiek oświetlenia. Czyli potrzebuję aparatu bardziej dla podróżnika.
    Z góry dziękuję za kolejne wypowiedzi i pozdrawiam wszystkich z tego wątku.
    Jak na moje oko to jeśli chodzi o szybkość ustawienia to nie ma znaczenia puszka, przynajmniej porównując ww. modele, tylko umiejętność (techniczna) robienia zdjęć (pojęcie o tym, czyli podstawy fotografii) oraz "zapoznanie się" z instrukcją obsługi i samą obsługą (praktyka) danego body.
    Jeśli robisz dużo w ciemnych pomieszczeniach to biorąc pod uwagę, że w niektórych nie można używać lampy, istotny jest jasny obiektyw i wysokie ISO co wiąże się z ilością szumów i jakością końcową zdjęć tym bardziej, że piszesz, że nie chcesz bawić się w późniejszą obróbkę. Moim zdaniem powinieneś brać 30D (tym bardziej, że tańczy), atutem Nikosia (w porównaniu z 30D) są tylko uszczelnienia, ale jak już napisał Skipper i PROF i inni do kompletu potrzebny jest uszczelniony obiektyw, żeby miało to sens.

Jak dla mnie 30D + 50 1.4, 85 1.8 i do tego coś szerszego np. 17-40 L lub taniej i jaśniej Tamron 17-50. Cały koszt jakieś 7.000 do 8.000 tys., oczywiście zakupione stopniowo. Na początek 3.700 puszka i 1.300 obiektyw Tamrona i masz koszt "ciut" większy niż samego body D200.
    Ostatnio edytowane przez Jarooo ; 11-06-2007 o 11:17
    EOS 50D|EF24-105/4LIS|Velbon

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adalbert Zobacz posta
    z tym "nie do zniszczenia" (migawka, lustro) to pełna zgoda - tylko szlag trafia, gdy przy tej klasie aparatu potrafi - nawet przy bardzo troskliwym traktowaniu - odkleić się guma z uchwytu...
    Musi pecha miałeś Koleś z F100 objeździł pół świata z Syberią (2x), Alaską, Peru, Mongolią i czymś tam jeszcze. Aparat parę razy zaliczył kąpiel (spływali pontonami po jakichś rzekach "no-name") - suszył sie potem 2 dni - ale dalej wszystko działa. Guma też się trzyma. Chciałbym zobaczyć którykolwiek z C, który by to samo przetrzymał. Koleś potrafi zniszczyć każdą rzecz co ma life-time warranty w godzinę. F100 mu się nie udało.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Coś już napisał Awatar Jarooo
    Miasto
    Zgierz

Domyślnie

A w ogóle to jestem w pracy (ciągłe telefony) i mi się post w czasie "rozłożył" i zostałem w pewnym sensie uprzedzony przez innych kolegów.

Pozdrawiam
    EOS 50D|EF24-105/4LIS|Velbon

Początki nałogu Awatar adalbert
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Musi pecha miałeś
    może i pecha... ale na pewno nie ja jeden spośród 6 moich znajomych użytkujących F100 - trzem przydarzyło się to samo - "musi coś być na rzeczy" (na forum NIKONA ten problem dość często jest sygnalizowany)
    Ale żeby nie było - cały czas mam F100 (mimo przesiadki na C.) ... nigdy mnie nie zawiódł i z nim właśnie najtrudniej będzie się rozstać ... ale to nieuchronne... pozostawienie choćby jednego żółtego korpusu przy budowie od zera praktycznie szklarni C. jest bezsensowne (a trzymanie dwóch kompletnych i konkurencyjnych względem siebie systemów to już nie lada fanaberia)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jarooo Zobacz posta
    powinieneś brać 30D (tym bardziej, że tańczy)
    mam ndzieje ze przed lub po zrobieniu zdjecia, bo w trakcie to ciezko byloby kadrowac

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adalbert Zobacz posta
    ....a trzymanie dwóch kompletnych i konkurencyjnych względem siebie systemów to już nie lada fanaberia)
    to już nie fanaberia to Teletubisie albo jakiś Kubuś Puchatek

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Callahan
    Guest

Domyślnie

Wybrałem już.
    Dzięki wszystkim, którzy podeszli do moich pytań z szacunkiem, bardzo mi to pomogło w podjęciu trudnej decyzji. Jeszcze raz dziękuje.

aaa... bym zapomniał wybrałem 30d. Teraz stoi przede mną wybór obiektywu myślę o :EF 70-200 mm f/4L USM lub EF 70-300 mm f/4-5.6 IS USM. Chciałby dodać, żeby był odpowiedni do moich potrzeb, o których wcześniej wspomniałem.
    Pozdrawiam wszystkich.

Dopiero zaczyna Awatar Kaszek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

No to jak w ciężkich warunkach, to zdecydowanie powinna przydać Ci się stabilizacja. Proponuję zatem dołożyć i zakupić 70-200 f4 IS... :-D
    30D + EF 24-105 F4 L IS, EF 70-200 F2.8 L IS, EF 50 F1.8 Mk II, EF 1.4x II, 580EX, M42

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jarooo Zobacz posta
    (....) atutem Nikosia (w porównaniu z 30D) są tylko uszczelnienia, (...)
    Nie żebym się czepiał ale słowa "tylko" użyłeś tutaj nieco na wyrost .

Cytat Zamieszczone przez Kaszek Zobacz posta
    No to jak w ciężkich warunkach, to zdecydowanie powinna przydać Ci się stabilizacja. Proponuję zatem dołożyć i zakupić 70-200 f4 IS... :-D
    Zdecydowanie - w każdym razie zdecydowanie, któryś spośród 70-200 .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów