Strona 8 z 13 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 124

Wątek: 2 fotograf na ślubie | sprzęt na ślub | zachowanie na ślubie | blenda vs lampa

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szwayko Zobacz posta
    Ja zawsze mocno zjezdzam parametrem TINT na minus okolo 30-40. Wczesniej WB recznie tak aby oko cieszyl.
    w jakim programie, jesli mozesz napisac...??

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekb Zobacz posta
    w jakim programie, jesli mozesz napisac...??
    Standardowym tym co pod PS sie otwiera - chyba RAW converter.

Bywalec Awatar ishi

Domyślnie

Pożyczę na 1 dzień 430EX, cud
    Mam już 8 aku naładowanych.
    Brak jakiegokolwiek dyfuzora i już go nie zdąże załatwić... :-/

Dziękuję za cierpliwość i liczne odpowiedzi jednak zmuszony jestem jeszcze pomęczyć odrobinę...
    Brakuje mi kilku (nastu) technicznych rad jak z niej efektywnie korzystać (instrukcje już wyszperałem i teorię niby znam) ALE
    1. wolałbym z niej korzystać jak najmniej (potrafię odrobnę pstrykać bez lampy, po co się motać niepotrzebnie),
    2. ciemny kościół: myślę o czymś takim AV do 1/40 sek. 1/50 powinienem utrzymać + ISO400-800 + ETTL
    (jenak idę po omacku, nigdy tak nie robiłem zdjęć, bardzo proszę o rady)
    3. wyjście z kościoła, ryż: (pred wyjściem będzie cien -sprawdzałem) więc dobrze myślę o podobnych ustawiniach z tym, że iso na 100 i TV na ~1/60sek. do 1/100? aby ryż choć troszkę był w ruchu...?
    4. życzenia gości przed kościołem: w słońcu dopalanie cieni mogłoby mieć sens, a jak to wygląda w cieniu? błyskać czy F2.8 do możliwie małego otworu? a może duża GO i flesh? ehh dużo opcji.. a ja nawet nie jestem obyty z tą lampą :-/
    5. zabawa, tańce (gdy nie wiedziałem, że uda mi się załatwić lampę, myślałem o opcji z wbudowaną: 1/10 do 1/5 sek. f8 ISO400 flash +1 a wszystko to zumując.. (dyskoteka ale to wydawało się jedyną opcją) jakie opcje najczęściej stosujecie? (podoba mi się bardziej efekt gdy bawiąca się para jest rozmyta a tylko flesh "zamraża" na końcu rozmycia)

Wiem, że połowa pytań znajduje odpowiedz w innych tematach, większość z nich przeczytałem ale konkretnej wiedzy nigdy za wiele.

P.S. W sobotę od południa walczę...

Uzależniony Awatar Zigi
    Miasto
    niedaleko Częstochowy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ishi Zobacz posta
    Pożyczę na 1 dzień 430EX, cud
    Mam już 8 aku naładowanych.
    Brak jakiegokolwiek dyfuzora i już go nie zdąże załatwić... :-/
    Spróbuj starej "metody surwiwalowej" czyli głowica pod katem w sufit i do tego kartka czy biała tekturka na górę lampy przytrzymywana gumka nałożoną na lampę.
    40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...
    Moje wiekowe zdjątka na CB & na obiektywnych - zapraszam

Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

od konca- zabawa:
    długi czas z lampą: ok ale klienci sie nie znają i niektórzy uwazają te fotki za zepsute, no chyba ze z przezoomowaniem, wiec zrób ich kilka. reszta na manualu
    ja daje czasy 1/60-125 w zależnsci od warunków. Noo chyba ze jasno bardzo to bez lampy.

życzenia: jesli z lampą to daje korekte na flaschu na -1,-2/3 (ustawiam lampe na H- pracuje wtedy jako doswietlenie z krótkimi czasami- jesli sie mylę niech ktos poprawi), ale staram sie bez lampy.

ciemny kosciół: iso 800-1600 tryb M no i czas jaki utrzymasz; popatrz wczesniej na drabinkę i wtedy pokombinuj. dyfuzor mozesz zrobic z kalki i obwiązać gumką, albo kubek plastikowy założyc;

ryż; ja robię przy 1/100 bo robią sie z niego jeszcze paski a postaci mniej poruszone
    Ostatnio edytowane przez marekb ; 08-06-2007 o 09:17

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Domyślnie

ishi----> Moja rada jest taka. Jak będziesz robił w manualu z podbitym ISO to pamiętaj po wyjściu z kościoła o zmniejszeniu ISO, albo przejściu na tryb AV-TV. Co do lampy to używaj w kościele funkcji Feel. Naprawdę się przydaje.

Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Shadow Zobacz posta
    ishi----> Moja rada jest taka. Jak będziesz robił w manualu z podbitym ISO to pamiętaj po wyjściu z kościoła o zmniejszeniu ISO, albo przejściu na tryb AV-TV. Co do lampy to używaj w kościele funkcji Feel. Naprawdę się przydaje.
    b.ważne uwagi zwłaszcza z tym szybkim przejsciem w TV i zmniejszeniem ISO bo-jak nie pada- ryżem sypią natychmiast po wyjsciu, czasem już we wrotach koscioła..

Początki nałogu Awatar Jacek Deka
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Z lampą w kościele powyżej 800 iso to musi nieźle prześwietlać, nawet jak zmniejszymy moc.
    Czy ktoś robił zdjęcia w kościele z ustawionymi 2 statywami wraz z lampami (slave) i parasolkami (oczywiście wyzwalane radiowo)?

Z opisanymi czasami 1/40 - 1/50 wygląda mi na to, że kolega ishi robi na szerokim kącie, zresztą to nie daje gwarancji ostrości zdjęcia.

W porze letniej (jak jest widno, słonecznie) po wyjściu z kościoła ja bym zawsze robił z lampą, zdjęcia wychodzą dużo lepiej. Nawet w plenerze jak nie ma blend lepiej robić z lampą. No i oczywiście tylko RAW.

Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek Deka Zobacz posta
    Z lampą w kościele powyżej 800 iso to musi nieźle prześwietlać, nawet jak zmniejszymy moc.

Z opisanymi czasami 1/40 - 1/50 wygląda mi na to, że kolega ishi robi na szerokim kącie, zresztą to nie daje gwarancji ostrości zdjęcia.

W porze letniej (jak jest widno, słonecznie) po wyjściu z kościoła ja bym zawsze robił z lampą, zdjęcia wychodzą dużo lepiej. Nawet w plenerze jak nie ma blend lepiej robić z lampą. No i oczywiście tylko RAW.
    no co ty opowiadasz z tym prześwietlaniem...??

ja z czasami schodziłem do 1/20 nie poruszone wiec przy spokojnej rece 1/50- 1/60 spox.

z życzeniami to nawet lepiej -jak jest obok miejsce zacienione- szepnąć młodym by sobie staneli kilka metrów (do cienia). Przynajmniej jak tak wolę...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek Deka Zobacz posta
    Czy ktoś robił zdjęcia w kościele z ustawionymi 2 statywami wraz z lampami (slave) i parasolkami (oczywiście wyzwalane radiowo)?
    Ale nawet jak dasz ISO 800 to Ci E-TTL skoryguje dlatego trudno prześwietlić. Co do statywów parasolek i innych gadżetów to może być problem ze strony proboszcza. Duchowni nie lubią żeby zastawiać okolice prezbiterium. Najlepiej jak już to monopad bo łatwo się z nim przemieszczać.

Strona 8 z 13 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów