Strona 7 z 12 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 124

Wątek: 2 fotograf na ślubie | sprzęt na ślub | zachowanie na ślubie | blenda vs lampa

Mieszany widok

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

ishi--> Ja na zestawie T17-50 + 350D zrobiłem trzy śluby. Ponieważ będziesz drugim fotografem to radził bym nie robić tego samego co pierwszy i szukać ujęć na które ten pierwszy nie będzie miał czasu. Generalnie nastawił bym się na twoim miejscu na szersze plany, coś strzelone z balkonu (jeśli jest), ujęcia całego kościoła, goście. Innymi słowy tematy które będziesz mógł fotografować z F2.8 i szerokim kontem (17-20mm). O ile kościół będzie dostatecznie jasny powinno się udać. Jeśli na ISO 1600 nie uzyskasz poprawnej ekspozycji to niestety jest pozamiatane.Włączenie wbudowanej lampy spowoduje zamianę uroczystości w strobo-disco (jeśli będzie tak ciemno że na ISO 1600 i F2,8 nie masz poprawnej ekspozycji to aparat na bank będzie używał strobów do wspomagania AF), nie włączenie da ciemne zdjęcia z nietrafioną ostrością.
    Jako fotograf landszaftowy możesz mieć pokusę używania niższego niż by wypadało ISO z myślą "jak by co to się trochę wyciągnie". Problem w tym że zdjęcia robione 350D na ISO 800 i wyciągane o +1EV wyglądają znacznie gorzej niż te robione od razu na 1600, tak więc w takiej sytuacji nie kombinuj tylko od razu ustaw 1600.
    Generalnie do zdjęć ślubnych lampę trzeba mieć. To jest reportaż więc nie ty kreujesz warunki, a skoro nie ty je kreujesz to musisz być gotowy na wszystkie. Kiedy nie masz lampy pozostaje ci liczyć na szczęście.
    Ostatnio edytowane przez LFB ; 21-05-2007 o 12:59

Pełne uzależnienie Awatar kami74
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Generalnie nie jestem zadnym tam fotografem slubnym. Ledwo wczoraj pierwszy raz pstrykalem komunie w kościele. Ale mam jedna uwagę. generalnie swiatlo zastane jak najbardziej OK pod warunkiem, że jest w miare rozproszone. W kosciele w którym byłem były mocne punktowe żródła które dawały brzydkie cienie , dlatego lampa była nieodzowna.
    5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
    MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA

później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..

Bywalec Awatar ishi

Domyślnie

dzięki za cenne uwagi...
    ->LFB: w neet image odszumiasz i wyostrzasz ogromne TIFy czy JPG?

coraz intensywniej myślę o wcześniej skreślonym mono
    tam będę walczył:
    Ostatnio edytowane przez ishi ; 22-05-2007 o 12:40

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

To ja sie dolacze z pytaniem.

Bede robil w sobote slub znajomym. Praktycznie nie wiem jakie sa warunki w kosciele i sie nie dowiem przed (kosciol 200 km od Warszawy).

Sprzet w miare mam:
    30d + T 17-50 + 580EX.

Nie mam za to wogole doswiadczenia w fotografowaniu slubow.

Zastanawiam sie nad dwoma sprawami:

1. Korekty temperatury barwnej swiatla lampy, czyli czy zalozyc na lampe jakis filtr ? Jakies rady ?

2. Zmiekczanie swiatla. Widze ze wiekszosc z was jakis Stofenow lub innych Luminoquestow. Czy naprawde warte są one tych pieniedzy ?

Pozdrawiam
    Maciek Bryński
    Strona domowa Galeria

Pełne uzależnienie Awatar snow
    Miasto
    Świdnik/Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maver1ck Zobacz posta
    1. Korekty temperatury barwnej swiatla lampy, czyli czy zalozyc na lampe jakis filtr ? Jakies rady ?
    Rób w RAW'ach.
    40d + m42 58-500 + EF 18-75

"osiagnales szczyt w lizaniu viteaza" - by dan7770

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez snow Zobacz posta
    Rób w RAW'ach.
    Robie.
    Ale to nie pomoze jak bede mial swiatlo zastane ~ 4000K i to z lampy ~6000K.

Wiem ze pozniej uzeranie sie z roznymi temperaturami roznych zrodel swiatla jest ciezkie.
    Maciek Bryński
    Strona domowa Galeria

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maver1ck Zobacz posta
    Robie.
    Ale to nie pomoze jak bede mial swiatlo zastane ~ 4000K i to z lampy ~6000K.

Wiem ze pozniej uzeranie sie z roznymi temperaturami roznych zrodel swiatla jest ciezkie.
    Pomoze...

1) pipetujesz white balance toolem w ACR w najwazniejsze dla ciebie punkty kadru i white balance jest usredniany

2) pipetka w jedno miejsce tak "aby bylo dobrze"

3) wolanie dwu lub wiecej krotne z roznymi temperaturami i klejenie (najbardziej czasochlonne)

Uzależniony Awatar miklo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Masz rację. RAW nic nie pomoże. Albo zabawa w BW, albo folie korekcyjne. Są do kupienia TUTAJ. Tanie jak barszcz. Nie mam czasu się tam wybrać, więc jakby co - poprosiłbym o zakup i zwracam pieniądze + browar

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Używam zarówno foli balansującej do światła żarowego, jak i Softboxa. Jedno jak i drugie się przydaje tylko trzeba wiedzieć kiedy stosować. Jeśli jest sporo światła zastanego to zdecydowanie lepiej sobie folie odpuścić bo potem jeśli zbalansujemy biel na miejsce które oświetliła lampa tło będzie niebieskie, a to jest "szczegół" który mocno wpada w oczy.
    Jeśli chodzi o Softbox to przy ujęciach z bliska różnica jest kolosalna. Cienie mają dużo łagodniejsze krawędzie i przestają grać pierwszoplanową rolę w zdjęciu.
    Ostatnio edytowane przez LFB ; 23-05-2007 o 11:01

Bywalec Awatar ishi

Domyślnie

Pożyczę na 1 dzień 430EX, cud
    Mam już 8 aku naładowanych.
    Brak jakiegokolwiek dyfuzora i już go nie zdąże załatwić... :-/

Dziękuję za cierpliwość i liczne odpowiedzi jednak zmuszony jestem jeszcze pomęczyć odrobinę...
    Brakuje mi kilku (nastu) technicznych rad jak z niej efektywnie korzystać (instrukcje już wyszperałem i teorię niby znam) ALE
    1. wolałbym z niej korzystać jak najmniej (potrafię odrobnę pstrykać bez lampy, po co się motać niepotrzebnie),
    2. ciemny kościół: myślę o czymś takim AV do 1/40 sek. 1/50 powinienem utrzymać + ISO400-800 + ETTL
    (jenak idę po omacku, nigdy tak nie robiłem zdjęć, bardzo proszę o rady)
    3. wyjście z kościoła, ryż: (pred wyjściem będzie cien -sprawdzałem) więc dobrze myślę o podobnych ustawiniach z tym, że iso na 100 i TV na ~1/60sek. do 1/100? aby ryż choć troszkę był w ruchu...?
    4. życzenia gości przed kościołem: w słońcu dopalanie cieni mogłoby mieć sens, a jak to wygląda w cieniu? błyskać czy F2.8 do możliwie małego otworu? a może duża GO i flesh? ehh dużo opcji.. a ja nawet nie jestem obyty z tą lampą :-/
    5. zabawa, tańce (gdy nie wiedziałem, że uda mi się załatwić lampę, myślałem o opcji z wbudowaną: 1/10 do 1/5 sek. f8 ISO400 flash +1 a wszystko to zumując.. (dyskoteka ale to wydawało się jedyną opcją) jakie opcje najczęściej stosujecie? (podoba mi się bardziej efekt gdy bawiąca się para jest rozmyta a tylko flesh "zamraża" na końcu rozmycia)

Wiem, że połowa pytań znajduje odpowiedz w innych tematach, większość z nich przeczytałem ale konkretnej wiedzy nigdy za wiele.

P.S. W sobotę od południa walczę...

Strona 7 z 12 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów