JasneLast edited by JaBlam : Wczoraj at 23:22. http://www.canon-board.info/showpost...7&postcount=17
Czytaj ze zrozumieniem cały wątek .
w przypadku sprzedarzy wysyłkowej (allegro, sklepy internetowe) masz 10 dni w ciagu ktorych mozesz odstapic od zakupu bez podania przyczyny (oprucz jakis plyt cd np z muzyka i takich tam ktore mozna np skopiowac, takie musza byc nieotwarte aby mozna bylo je oddac). Sprzedajacy ma prawo poinformowania cie o tym, jesli tego nie zrobi masz 3 miesiace na odstapienie od zakupu, jesli jednak poinformuje cie to tym po jakims czasie, 3 miesiace znow skracaja sie do 10 dni. jest o tym cala ustawa co mozna, czego nie i takie tam, jednak ona wyraznie mowi o transakcjach ze sklepow netowych (sprzedajacych na allegro też) - mozna ja ddosc latwo znalezc na googlach. Nie wiem czy obowiazuje tez w przypadku gdy dwie osoby prywatne (zadna nie porwadzi dzialalnosci gospodarczej) na allegro ze soba handluja. jesli jednak kupiles od czlowieka ktory ma zarejestrowana dzialalnosc gospodarcza i w ramach tej dzialalonosci sprzedal ci karte to ta ustawa bierze cie pod swe opiekuncze skrzydla
!
pozdrawiam
Lucekkk, a ma znaczenie czy odbierasz osobiście czy przesyłka??
W sensie, czy też mi przysługuje prawo oddania przedmiotu do 10 dni nawet jeśli odbierałem osobiście, ale zamawiałem netem?