40D bedzie napewno mialo miotelki i sprzyskiwacze na liustrze (jak w samochodzie) , do tego bedzie mialo przelacznik miedzy cropami... to znaczy 1.6 albo 2.0 (dla oszczednych coby nie musieli kupowac 400 mm za xxx$ tylko se kupia 70-200 i juz sprawa zalatwiona. Do tego koniecznie 2 guziki DIRECT PRINT.. tak zeby mozna bylo od razu na na baty..
Mnie to sie zawsze przypomina ze moze daloby sie jakis mechanizm zrobic ze w momencie zdjecia obiektywu zamyka sie otwor dostepu do lustra i matrycy. Wiecie cos jak maja kieszonkowe lustrzanki. Cos coby pomoglo troche i ograniczylo doplyw syfu podczas zmiany obiektywu. Moze to za daleko idaca fantazja ale... To chyba nie byloby trudne do zrobienia - w momencie odrkecenia obiektywu jest taki klik kiedy zwalniaja zaczepy..
Jarek
----------------------------------------
Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje
Któraś z pierwszych DSLR Canona (nie wiem czy nie ta z matrycą Kodaka) miałą taki fajny szklany filtr chyba jeszcze przed lustrem. Niestety tylko dla cropa i bez obiektywów EF-S. Niestety w nowszych chyba nie ma na to miejsca.
Saurus
Prawo Murphy'ego: "Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie dostrzec różnicy"
"Sztuczna inteligencja jest niczym przy prawdziwej głupocie" - Elbert Hubbart
Galeria WWW
To nic nie da, kurz nie dosaje sie glownie w momencie kiedy otwor jest otwarty (przy odpowiednim podjesciu),tylko spada z tylnej soczewki na matryce w momencie kiedy lustro dmuchnie, albo poprzez ssanie tanich zoomow. Po drugie Sigma ma fajne rozwiazanie, czyli filtr na otworze mocownia szkiel, co nie tyle chroni przed slynnymi plamkami, ale na pewno ulatwia czyszczenie.
www.pbase.com/arra
4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu
Moim zdaniem, 40D ( czy jak będzie nazywać się następna 30D ) będzie posiadać :
- LiveView,
- filtr ultradźwiękowy do usuwania kurzu z matrycy,
- nieco zmienioną guzikologię
- możliwość zmiany rozmiarów RAW, raw duży i raw mały
- 21 funkcji indywidualnych (56 ustawień )
- złącze fire-wire
- procesor DIGIC III
- znacznie mniejszy poziom szumów niż 30D
- 10 mln. pix
- polskie menu
- inny kolor podświetlania LCD niż bursztynowy w 30D
- 11 punktowy AF
- wybór dźwięku migawki)))))))))))))))))))))))))))))))))))
Pewnie bedzie jak w odtwarzaczach MP3.. 7 kolorow podswietlen. A i koniecznie pani ktora bedzie mowila:
- Congratulations. The shot is perfect!
- I am sorry, the picture you have taken is underexposured. Please try again
No i tak. Dzwiek klapniecia do wyboru:
1. Dyskretny (do teatru)
2. Normalny - czyli powielony z 30D
3. Szpanerski (coby wszyscy naokolo wiedzieli ze masz lustrzanke)
Jarek
----------------------------------------
Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje
HP ostatnio dodaje do maupek bardzo przydatna funkcje... odchudzanie, robisz zdjecie grubasowi, a aparat od razu go wyszczupla... to by sie przydalo.
To co kolega wyzej wspomnial.. tam podobnie jest, cala instrukcja, ktora mowi, o to zjecie niezle Ci wyszlo, a to spaprales i podciagnij to, zmniejsz tamto.
Z D80 fajna funkcja grania MP3 przy pokazie slajdow.
Te roznokolorowe podswietlenia tez super, bo ja uwielbiam niebieski![]()
Grzechu
http://www.gzak.net - Ostatnie galerie: Warszawa 2007 , USA 2007 cz. 3 , Toskania 2011
Żelastwo: 5d, 24 2.8, 85 1.8, 70-200 F4, 28-75 2.8, 21M, 190CLB, 420EX, 580EX, E-PL3