Pokaż wyniki od 1 do 10 z 2535

Wątek: Zarabianie na zdjeciach

Mieszany widok

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Reno Zobacz posta
    Czy ktoś wie czy jest możliwość rozliczania zarobków ze stocków przez działalność gospodarczą? Chodzi mi o podatek.
    Biorac na logike:
    - jesli DG masz zalozona na siebie
    - jesli konto na stocku masz zalozone na siebie
    - jesli profil DG zgadza sie z dzialalnoscia stockow
    to chyba mozna.

Problemy dwa:
    - US rzadko kieruje sie logika i tu zdanie dobrej ksiegowej bardziej sie liczy
    - byc moze trzeba by zalozyc konto na stocku na firme/DG by rozliczenia ze stockow przychodzily na firme nie osobe... ale czy tak sie da to juz w helpach/faq roznych stockow musisz poczytac.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Biorac na logike:
    - jesli DG masz zalozona na siebie
    - jesli konto na stocku masz zalozone na siebie
    - jesli profil DG zgadza sie z dzialalnoscia stockow
    to chyba mozna.

Problemy dwa:
    - US rzadko kieruje sie logika i tu zdanie dobrej ksiegowej bardziej sie liczy
    - byc moze trzeba by zalozyc konto na stocku na firme/DG by rozliczenia ze stockow przychodzily na firme nie osobe... ale czy tak sie da to juz w helpach/faq roznych stockow musisz poczytac.
    rozmawialem ze znajomą i problem jest wielki. Ona stwierdziła, żebym był tak do końca legalny to musiałbym mieć ich "personal number" (coś w stylu naszego pesel-a), albo też numer jakiegoś ubezpieczenia. Dopiero wtedy stock wystawia legalny dokument (po naszemu PIT) i my się rozliczamy z podatków ... ale w USA. Po krótce ... zaproponowała mi poszukanie takiego stock-a w Polsce.

Bywalec Awatar LukasS
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ms714033 Zobacz posta
    rozmawialem ze znajomą i problem jest wielki. Ona stwierdziła, żebym był tak do końca legalny to musiałbym mieć ich "personal number" (coś w stylu naszego pesel-a), albo też numer jakiegoś ubezpieczenia. Dopiero wtedy stock wystawia legalny dokument (po naszemu PIT) i my się rozliczamy z podatków ... ale w USA. Po krótce ... zaproponowała mi poszukanie takiego stock-a w Polsce.
    Po krótce — problemu nie ma. Za swoje usługi wystawiasz fakturę, po otrzymaniu pieniędzy na koncie, w złotówkach. Faktura ma mieć zaznaczone w stopce (jeśli jesteś płatnikiem VAT i pieniądze przychodzą spoza unii):

"Obowiązek zapłaty podatku VAT spoczywa na Nabywcy. Zgodnie z Art.27 ust. 4 pkt. 2 i 9 oraz Art.27 ust. 5 ustawy z dn. 11 Marca 2004r. o podatku od towarów i usług." i koniec.

Ja mam firmę w innym "dziale internetowym", ale tak się rozliczam z US, miałem kontrole i nie było najmniejszych problemów, firma ma 100% przychodów spoza unii. Najlepiej napisać pismo też do odpowiedniego US (pod który podlegasz) i oni ci powiedzą czy masz wypisywać 0 stawkę VAT lub zwolnienie z niej.
    10D + Stuff

Uprawnienia umieszczania postów