Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 28

Wątek: TIFF->JPG w PS CS2

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mungo Zobacz posta
    W Capture One napewno nie można:
    - usunąć niechcianych elementów z twarzy koleżanki,
    - zrobić ładnego b&w.....
    W Capture One nie można ale w ACR jak najbardziej można. Nawet trzeba.

Nic lepszego do b&w od ACR 4.0 jak na razie nie ma. ACR 3.x też jest niezły. Naprawdę trudno osiągnąć równie dobre i niedestrukcyjne B&W jak usuwając saturację do zera i jeżdżąc suwakami w zakładce calibration w ACR 3.x albo w odpowiednim panelu w ACR 4.0

Konwertery mogą naprawdę bardzo dużo, co oczywiście nie oznacza "wszystko"

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Uzależniony Awatar mungo
    Miasto
    A, A

Domyślnie

No, niestety ACR 4.0 nie posiadam... CS2 i Capture One narazie spokojnie mi wystarczają
    Jak chce mieć b&w "na szybko", to w Capture One zmniejszam saturacje do 0 i bawię się kontrastem.
    No i zbiera się chmura. Czarna. Canon/Velbon DF 50/Svierdlovsk 4/Lubitel 166B/Ami 66/Zorka 5
    Mówcie, bo kiedyś będę robił takie zdjęcia i takie, i takie, i takie, i takie, a to wszystko tylko kwestia czasu, bo póki co robię takie zdjęcia.
    Zaczątek portfolio: link

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Nic lepszego do b&w od ACR 4.0 jak na razie nie ma. ACR 3.x też jest niezły. Naprawdę trudno osiągnąć równie dobre i niedestrukcyjne B&W jak usuwając saturację do zera i jeżdżąc suwakami w zakładce calibration w ACR 3.x albo w odpowiednim panelu w ACR 4.0
    Co to znaczy niedestrukcyjne B&W? Nie znam ACR 4.0, a 3.x używałem ze dwa razy (nie mam własnego PS, czasem korzystam u znajomego) co robi się tymi suwakami
    w zakładce calibration? Do tej pory byłem przekonany, że najlepsze B&W otrzymuje się najpierw mieszając kanały dopiero potem usuwając saturację.

Początki nałogu Awatar Adso
    Miasto
    Skoczów, Bielsko-Biała, Cieszyn

Domyślnie

eeee...ale to nie jest obróbka zdjęcia....ale przeróbka zdjęcia))

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dla mnie nie bardziej niż, krzywe lub stosowanie klasycznych filtrów. Ze zdjęcia nic nie znika ani nie pojawia się na nim. Mieszaniem tylko zmienia się kontrasty.

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michalab Zobacz posta
    Co to znaczy niedestrukcyjne B&W? Nie znam ACR 4.0, a 3.x używałem ze dwa razy (nie mam własnego PS, czasem korzystam u znajomego) co robi się tymi suwakami
    w zakładce calibration? Do tej pory byłem przekonany, że najlepsze B&W otrzymuje się najpierw mieszając kanały dopiero potem usuwając saturację.
    Niedestrukcyjne oznacza, że nie dokonujesz zmian w samym pliku, nie ginie informacja zapisana w obrazie. Zdjęcie nie ulega uszkodzeniu.

Jedyne co zmieniasz to interpretacja tego co zostało zapisane w RAWie.

W ACR 3.x po zjechaniu saturacją do zera w zakładce calibration możesz zmienić interpretację (znaczenie, nasycenie) poszczególnych składowych RGB. Obraz w RAW jest obrazem czarno-białym z zapisaną informacją o mapie filtru Bayera. Zmieniając HUE i SATURATION zmieniasz "znaczenie" poszczególnych składowych RGB i proporcje między nimi. Masz właściwie pełną kontrolę w dużym stopniu równoważną zakładaniu filtrów na obiektyw.

EDIT: Obrabiając obraz w PS - pomijając nowe smart filters w CS3 - dokonujesz destrukcji obrazu. Każda ingerencja krzywymi, filtrami, levelami pozbawia obraz pewnej ilości informacji. Jest destrukcyjna.

Niedestrukcyjne jest poprawiane obrazu na warstwach korekcyjnych i na warstwach "smart" ale tylko do czasu spłaszczenia warstw do finalnego obrazka.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 27-05-2007 o 12:25

Janusz,

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Niedestrukcyjne oznacza, że nie dokonujesz zmian w samym pliku, nie ginie informacja zapisana w obrazie. Zdjęcie nie ulega uszkodzeniu.

Jedyne co zmieniasz to interpretacja tego co zostało zapisane w RAWie.
    Rawa przecież nie modyfikujesz. Czy chodzi Ci o to, że z uzyskanego TIFFa możesz odzyskać to co było w RAW?

W ACR 3.x po zjechaniu saturacją do zera w zakładce calibration możesz zmienić interpretację (znaczenie, nasycenie) poszczególnych składowych RGB. Obraz w RAW jest obrazem czarno-białym z zapisaną informacją o mapie filtru Bayera. Zmieniając HUE i SATURATION zmieniasz "znaczenie" poszczególnych składowych RGB i proporcje między nimi. Masz właściwie pełną kontrolę w dużym stopniu równoważną zakładaniu filtrów na obiektyw.
    Wybacz trochę nie jasno napisałeś. Co to jest RAW i Filtr Bayera wiem, hue, saturation i RGB też.
    Ale, dalej nie rozumiem co robią te suwaki, o których pisałeś. Domyślam się, że jest tam zmiana Hue i Saturation (chyba dla każdego kanału RGB osobno), ale tego też nie napisałeś jasno i prosto. Nieważne sprawdzę sam przy okazji.

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

.... ale tego też nie napisałeś jasno i prosto. Nieważne sprawdzę sam przy okazji.
    Wielkie dzięki

Janusz,

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Do tej pory byłem przekonany, że najlepsze B&W otrzymuje się najpierw mieszając kanały dopiero potem usuwając saturację.
    Ale, dalej nie rozumiem co robią te suwaki, o których pisałeś. Domyślam się, że jest tam zmiana Hue i Saturation (chyba dla każdego kanału RGB osobno), ale tego też nie napisałeś jasno i prosto. Nieważne sprawdzę sam przy okazji.
    to przy okazji potestuj tez, jak działają Obliczenia - świetne narzędzie do konwersji B&W - cóż, nie jest niedestrukcyjne, część informacji się traci, lecz nie jest to widoczne ani na monitorze, ani na odbitce, za to możliwości daje to naprawde ogromne - naprawdę warto poeksperymentowac i zobaczyć, jak wiele da sie z tego wyciągnąć

Obliczenia - przynajmniej w PS 7, z którego korzystam dzięki uprzejmości zaprzyjaznionej osoby, bo sama PSa [jeszcze] nie posiadam - mają tę wadę, że działają na całym pliku, nie na zaznaczeniu
    nie wiem, jak jest w najnowszych wersjach
    - jesli obliczenia w ogole usunięto, upiję się z rozpaczy
    - jesli dodano możliwość zaznaczenia obszaru, upiję się ze szczęścia

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez energia_ki Zobacz posta
    ...
    nie wiem, jak jest w najnowszych wersjach
    - jesli obliczenia w ogole usunięto, upiję się z rozpaczy
    - jesli dodano możliwość zaznaczenia obszaru, upiję się ze szczęścia
    Trzeba się będzie obejść bez gorzały w CS3 nic się nie zmieniło. Nie pamiętam już jak to było w 7.0 ale Calculations z maskami można chyba robić? To daje możliwość "zaznaczania" obszaru ;

Janusz,

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów