Pokaż wyniki od 11 do 20 z 28

Wątek: TIFF->JPG w PS CS2

Widok wątkowy

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michalab Zobacz posta
    Co to znaczy niedestrukcyjne B&W? Nie znam ACR 4.0, a 3.x używałem ze dwa razy (nie mam własnego PS, czasem korzystam u znajomego) co robi się tymi suwakami
    w zakładce calibration? Do tej pory byłem przekonany, że najlepsze B&W otrzymuje się najpierw mieszając kanały dopiero potem usuwając saturację.
    Niedestrukcyjne oznacza, że nie dokonujesz zmian w samym pliku, nie ginie informacja zapisana w obrazie. Zdjęcie nie ulega uszkodzeniu.

Jedyne co zmieniasz to interpretacja tego co zostało zapisane w RAWie.

W ACR 3.x po zjechaniu saturacją do zera w zakładce calibration możesz zmienić interpretację (znaczenie, nasycenie) poszczególnych składowych RGB. Obraz w RAW jest obrazem czarno-białym z zapisaną informacją o mapie filtru Bayera. Zmieniając HUE i SATURATION zmieniasz "znaczenie" poszczególnych składowych RGB i proporcje między nimi. Masz właściwie pełną kontrolę w dużym stopniu równoważną zakładaniu filtrów na obiektyw.

EDIT: Obrabiając obraz w PS - pomijając nowe smart filters w CS3 - dokonujesz destrukcji obrazu. Każda ingerencja krzywymi, filtrami, levelami pozbawia obraz pewnej ilości informacji. Jest destrukcyjna.

Niedestrukcyjne jest poprawiane obrazu na warstwach korekcyjnych i na warstwach "smart" ale tylko do czasu spłaszczenia warstw do finalnego obrazka.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 27-05-2007 o 12:25

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Uprawnienia umieszczania postów