Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 38

Wątek: Jaki kompakt w cenie do 1000 zł ?

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez umbrella Zobacz posta
    Witam! Szukam kompakta, który dobrze dobiera parametry w trybie AUTO (dla rodziny) do 1000 zł. Najlepiej z dużym zoomem. Żeby mało szumiał i robił foty w dobrej jakości. I żeby kręcił filmiki z dźwiękiem
    Ostatnio tez przezywalem meczarnie wyboru. Wahalem sie pomiedzy Canonami 630 i 710. 630 ma nieco wieksza matryce i teoretycznie daje mniejsze szumy, choc testy (np. na www.optyczne.pl) tego nie potwierdzaja. 630 ma ruchomy LCD, dla mnie drobiazg. 630 ma mniejszy zoom od 710 - chyba nie jest to takie wazne, 630 jest nieco wiekszy i ciezszy - to akurat jest dla mnie dosc wazne, bo wole mniejszy. 630 nie ma stabilizatora - element dosc wazny. I wreszcie, 630 zasilany jest 4 bateryjkami. Aparat jest przez to wiekszy i ciezszy, ale lampa po cyknieciu laduje sie szybko. W przeciwienstwie do 710-ki, gdzie czasem trzeba czekac kilka dobrych sekund. Oba kreca niezle filmiki (bardzo pamieciozerne) z dzwiekiem, oba robia foty dobrej jakosci. Kosztuja podobnie. Wybor nielatwy. Ostatecznie kupilem 710.

Gdybym teraz kupowal, bardzo powaznie wzialbym tez pod uwage Fuji F30, z rewelacyjna w tej klasie aparatow matryca.

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez o_andrzej Zobacz posta
    630 ma ruchomy LCD, dla mnie drobiazg.
    To akurat jest świetne, potwierdzą wszyscy chyba użytkownicy lustrzanek (z zazdrością!). A co do kryteriów jakie podałeś, wypełniają je wszystkie aparaty bliskie granicy cenowej.
    Ostatnio edytowane przez rolaj ; 24-05-2007 o 00:49

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rolaj Zobacz posta
    To akurat jest świetne, potwierdzą wszyscy chyba użytkownicy lustrzanek. A co do kryteriów jakie podałeś, wypełniają je wszystkie aparaty bliskie granicy cenowej.
    Z cyfrowej lustrzanki nie korzystalem i na razie nie zamierzam, ale focilem troche Canonem S1 (hybryda z ruchomym LCD). Korzystalem wylacznie z wizjera elektronicznego, nawet nie otwierajac LCD. Marzy mi sie maly kompakt z wizjerem elektronicznym, bo wiem ze prawdziwe lustro jest niemozliwe.

Przed zakupem bardzo dokladnie przeanalizowalem bardzo starannie, moze nawet zbyt, rynek kompaktow wlacznie z lektura wszystkich znanych site-ow, glownie angielskojezycznych. Niby wszystkie compakty podobne sa do siebie, przynajmniej w tych samych granicach cenowych, ale jednak sie roznia od siebie. I jednak stanelo na owych trzech wymienionych.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

focilem troche Canonem S1 (hybryda z ruchomym LCD).
    Marzy mi sie maly kompakt z wizjerem elektronicznym, bo wiem ze prawdziwe lustro jest niemozliwe.
    s1 to nie hybryda tylko kompakt z ultrazoomem..

moze niech Ci sie zamarzy r1 - bedziesz mial bardzo fajny odpowiednik dslr'a :-)

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubak82 Zobacz posta
    s1 to nie hybryda tylko kompakt z ultrazoomem..

moze niech Ci sie zamarzy r1 - bedziesz mial bardzo fajny odpowiednik dslr'a :-)
    A co to jest hybryda? Dla mnie to kompakt z elektronicznym wizjerem, czyli np. S1

R1 faktycznie wyglada interesujaco (potezna matryca), ale tez nie dla mnie. Za duzy. Ja potrzebuje malego aparatu. Canon S1 jest juz za duzy, choc i tak najmniejszy z hybryd. Jak dla mnie, aparat musi sie zmiescic w kieszeni kurtki. Powiedzy, ze S1 jeszcze sie miesci.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

A co to jest hybryda? Dla mnie to kompakt z elektronicznym wizjerem, czyli np. S1
    to jednak troche wiecej.. umowna okreslenie to "elektroniczna lustrzanka w której obraz do celownika z obiektywu jest przenoszony elektronicznie".. tak przenoszony jest obraz w wielu kompaktach i to znaczyloby, ze kazdy z nich jest hybryda ;-) ..

ale obecnie hybryda to tez wieksze mozliwosci kontorli rejestrowanego obrazu .. pierwszy lepszy przyklad (a IMHO bardzo istotny) - w s1 nigdy nie bedziesz mogl swiadomie kontrolowac GO - ona praktycznie zawsze bedzie duza, bo taka jest budowa kompaktów (np. wielkosc matrcy).. r1 pozwala juz na kontrole GO (nie w takim zakresie jak w jasnych szklach w dsl'rach ale zawsze :-) )

Dopiero zaczyna

Domyślnie

to jednak troche wiecej.. umowna okreslenie to "elektroniczna lustrzanka w której obraz do celownika z obiektywu jest przenoszony elektronicznie".. tak przenoszony jest obraz w wielu kompaktach i to znaczyloby, ze kazdy z nich jest hybryda ;-)
    Jak zwal tak zwal. Ale chetnie bym poznal maly kompakt, powiedzy o rozmiarze nieprzekraczajacym A630, z wizjerem elektronicznym. Czy takie zestawienie w ogole jest mozliwe? Na LCD, nawet bardzo jasnym, niewiele widac w jasny dzien, celownik optyczny ma swoje powazne wady...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

chyba tylko ultra zoomy maja celowniki evf.. a to juz gabarytowo nieco wiecej niz a630 ;-) .. jesli r1 jest za duze, to moze g7 (choc nie ma rawów i celownik jest optyczny) - jest to aparat warto swojej ceny..

do bledu paralaksy mozna sie przyzwyczaic - na zdjeciach z bliska jest on do skorygowania (wystarczy poznac sprzet i brac poprawke na ew. odchylenia) a maleje wraz ze wzrostem odleglosci..

Dopiero zaczyna

Domyślnie

do bledu paralaksy mozna sie przyzwyczaic - na zdjeciach z bliska jest on do skorygowania (wystarczy poznac sprzet i brac poprawke na ew. odchylenia) a maleje wraz ze wzrostem odleglosci..
    To nie tylko paralaksa, ale takze mniejsze pole widzenia. W moim przypadku EVF widzi ok. 80% tego co LCD. I nie ma roznych przydatnych infromacji, ktore wyswietlaja sie na EVF czy LCD. Do tego wizjer optyczny w A710 jest maly, mniejszy niz w poprzednim A60/70. Szkoda. Podobnie marny jest w malym Ixusie 60, ktory niedawno kupilem dla corki. Ale dobrze, ze w ogole sa.

belmondo_pikny
    Guest

Domyślnie

hmm.. to mi chlopaki raczej nic nie poradziliscie, mi raczej zalezy na jakosci zdjec, by mial malo szumow, w miare dobra stabilizacje, odnosnie redukcji to raczej nie spodziewam sie za duzo, no dobrze by bylo zeby mial jakiegos manuala, bo chcialbym sie troche tez nim "pobawic" niz tylko robic fotki z imprez etc.

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów