Sam posiadam canonowską 50 1.8 i ten obiektyw jest fantastyczny... tak gdzieś od 4, na jeden osiem to robiłem nim zdjęcia gdy mi na ostrości nie zależało aż tak bardzo. Twoje testy tylko mnie utwierdzają w tym przekonaniu. Jak widać na twoich testach przy 5.6 nic mu nie brakuje i na twoim miejscu skończyłbym się przejmować. Obiektyw kitowy jest generalnie do kitu więc nie biorę go pod uwagę. Tzn. w idealnych warunkach można nim robić przyzwoite zdjęcia, ale to zawsze loteria. Osobiście używam go do wypełniania miejsca w fotograficznej szafie. Tamarona nie mam więc się nie wypowiadam.
Do portretów na pełnej dziurze to bez stresów używam tylko Elżbiety 2.8 i manualnego Karolka 3.5
Napisz skąd jesteś może będzie możliwość porównania zdjęć z tego samego obiektywu na dwóch puszkach wtedy będziesz miał pewność czy wszystko jest o.k. czy nie.
Jeśli robisz RAWy to ja osobiście polecam Capture One (ostatnio rozdawali gratis przy kupnie SanDisków Extreme III) W kategori ostrzenie bije na głowę Camera Raw (inna sprawa, że mądre głowy nie polecają ostrzenia w RAW edytorach, jak kto lubi, ja lubię![]()
Może wrzuć jedno zdjęcie portretowe z 100% cropem ze środka kadru z tej serii po której się zaniepokoiłeś. Zobaczymy czy miełeś powody.