Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: ff/bf? czy co do jasnej ciasnej ;)

Początki nałogu
    Miasto
    Kraków i okolice

Domyślnie

Jak dla mnie zdjęcia z 50 są całkiem niezłe, nie oczekuj że od pełnego otworu będzie żyletka. Bo żaden obiektyw nie ma zbyt dobrej ostrości na pełnym otworze Kit to kit o może nie być najlepiej skalibrowany z tokiną nie miałem nigdy do czynienia wiec nie wiem jak jest z nimi. Nie polecam ustawiania ostrości na 0 bo zdjecia wtedy są miękkie. W weekend jak wróce do domku będę miał pytanie do posiadaczy Tamronów 28-75/2.8 i Canonów 50/1.4 oraz 85/1.8
    C EOS 5D MK II C | EOS 40 D | T 28-75 f/2.8 | C 85 f/1.8 | C 70-200/4.0L | S 30/1.4 |S 50/1.4 | C 10-22 f/3.5-4.5 | C 580EX
    http://magix.digart.pl/

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bonku5 Zobacz posta
    No kurna ja to chyba jakiś dziwny jestem bo jeszcze nigdy nie robiłem tego typu testu :P
    Chyba będę musiał zacząć ....hehe
    ja też nie, ale chyba nic mi o technicznych stronach nie powiecie jak pokaże wam nieostry portret? Dalej czekam na jakieś konkrety...
    Ostatnio edytowane przez Nawrot ; 21-05-2007 o 23:20

Początki nałogu
    Miasto
    Kraków i okolice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nawrot Zobacz posta
    ja też nie, ale chyba nic mi o technicznych stronach nie powiecie jak pokaże wam nieostry portret? Dalej czekam na jakieś konkrety...
    Ja niestety tez mam ten problem (przykładów dostarczę dopiero w weekend najprawdopodobniej jak kolega pożyczy mi C 50/1.4 )
    C EOS 5D MK II C | EOS 40 D | T 28-75 f/2.8 | C 85 f/1.8 | C 70-200/4.0L | S 30/1.4 |S 50/1.4 | C 10-22 f/3.5-4.5 | C 580EX
    http://magix.digart.pl/

Domyślnie

Sam posiadam canonowską 50 1.8 i ten obiektyw jest fantastyczny... tak gdzieś od 4, na jeden osiem to robiłem nim zdjęcia gdy mi na ostrości nie zależało aż tak bardzo. Twoje testy tylko mnie utwierdzają w tym przekonaniu. Jak widać na twoich testach przy 5.6 nic mu nie brakuje i na twoim miejscu skończyłbym się przejmować. Obiektyw kitowy jest generalnie do kitu więc nie biorę go pod uwagę. Tzn. w idealnych warunkach można nim robić przyzwoite zdjęcia, ale to zawsze loteria. Osobiście używam go do wypełniania miejsca w fotograficznej szafie . Tamarona nie mam więc się nie wypowiadam.

Do portretów na pełnej dziurze to bez stresów używam tylko Elżbiety 2.8 i manualnego Karolka 3.5

Napisz skąd jesteś może będzie możliwość porównania zdjęć z tego samego obiektywu na dwóch puszkach wtedy będziesz miał pewność czy wszystko jest o.k. czy nie.

Jeśli robisz RAWy to ja osobiście polecam Capture One (ostatnio rozdawali gratis przy kupnie SanDisków Extreme III) W kategori ostrzenie bije na głowę Camera Raw (inna sprawa, że mądre głowy nie polecają ostrzenia w RAW edytorach, jak kto lubi, ja lubię

Może wrzuć jedno zdjęcie portretowe z 100% cropem ze środka kadru z tej serii po której się zaniepokoiłeś. Zobaczymy czy miełeś powody.
    Smiena 8M

Uzależniony

Domyślnie

nie sprawdzać bo można zwariować od tego.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Canclerz Zobacz posta
    Napisz skąd jesteś może będzie możliwość porównania zdjęć z tego samego obiektywu na dwóch puszkach wtedy będziesz miał pewność czy wszystko jest o.k. czy nie.
    Jestem spod Łodzi
    Jeśli robisz RAWy to ja osobiście polecam Capture One (ostatnio rozdawali gratis przy kupnie SanDisków Extreme III) W kategori ostrzenie bije na głowę Camera Raw (inna sprawa, że mądre głowy nie polecają ostrzenia w RAW edytorach, jak kto lubi, ja lubię
    Wiem, ostatnio zainstalowałem
    Może wrzuć jedno zdjęcie portretowe z 100% cropem ze środka kadru z tej serii po której się zaniepokoiłeś. Zobaczymy czy miełeś powody.
    Niestety, bardzo mi przykro, ale tak się tym zdenerwowałem, że obrobilem kilka zdjęć, żeby wysłać modelce (była zadowolona). A reszte (a nigdy tego nie robie) wyj..rzuciłem z kompa, bo nie mogłem na nie patrzeć

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

wkurzaja mnie te inijki, ja po odwiedzinach na zytniej dalej mam choc juz minimalny BF a ostatnio przy (50/1.4) f2.0 i odległości ok 20m BF wyniósł kilka metrów i modelka poza GO i 4 foty identyczne.. A na linijkach moja 50tka przy twoich przy 1.8 mydelniczka. wiec nie chwal sie ...

Pełne uzależnienie Awatar JaBlam
    Miasto
    Farschafa

Domyślnie

Ja kiedys pisalem.. mialem 50 1.8 z 350D i byla srednia, po podpieciu 30D dzialala lepiej. teraz z 5D to jest dopiero co czego sie spodziewalem! W koncu na 1.8 nawet trafia mi ostroscia tam gdzie powinno. Z linijek sie wyleczylem.. na szczescie!
    Jarek
    ----------------------------------------
    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JaBlam Zobacz posta
    Ja kiedys pisalem.. mialem 50 1.8 z 350D i byla srednia, po podpieciu 30D dzialala lepiej. teraz z 5D to jest dopiero co czego sie spodziewalem! W koncu na 1.8 nawet trafia mi ostroscia tam gdzie powinno. Z linijek sie wyleczylem.. na szczescie!
    "i o zamiennikowej szklarni zapomniałem.."

Pełne uzależnienie Awatar JaBlam
    Miasto
    Farschafa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekb Zobacz posta
    "i o zamiennikowej szklarni zapomniałem.."

A to tez.. jedyne co mam zamiennikowego to Sigme 15 mm Fisza... bo tanio na Alledrogo wygralem... a reszte kupije tej samej marki co body i spie tez spokojniej
    Jarek
    ----------------------------------------
    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów