A jak sie to ma w 5D?
,,Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi"
Albert Einstein
400D,Canon17-40/4 L,Canon100/2.8 macro,Tamron28-75/2.8,Canon75-300/4-5.6III,Sandisk ExtremeIII 8Gb,VelbonDV7000,Tamrac Expedition4
Tu nie chodzi o dobór ekspozycji, a o głębie ostrości:
http://visual-vacations.com/Photogra...pose_sucks.htm
Podobnie jak w 30d. 9 punktów.
Tomasz. Jestem pod wrażeniem Twoich wiadomości i niuansów, które kryją się pod takim prostym wydawałoby się zabiegiem jak ustawianie AF.
Czy mógłbyś wytłumaczyć mi to zdanie:
It is far better to use a less sensitive/less accurate autofocus sensor on the edge of the frame that will at least attempt to set the correct focus distance than to use the more accurate center sensor that is guaranteed to focus behind where you intended.
Czy dobrz zrozumiałem, że lepiej ustawiać jest ostrość na zewnętrzny a nie centralny punkt AF???
Dzięki.
Canon 50D + EF 24-105 f/4 L+ Sigma 50mm 1.4 EX DG
Oto co ma Canon do powiedzenia w tej sprawie:
"The 45-point Area AF sensor covers a significant portion of the picture area, especially
with the original EOS-1D and EOS-1D Mark II. However, many photographers never use
the off-center focusing points, preferring the old-fashioned method of locking focus with
the center point and then recomposing for the actual image. Before multi-point AF
cameras were available, “Focus Lock and Recompose” (FLR) or manual focus were the
only choices available. That’s no longer the case.
FLR is sufficiently accurate for photographing distant subjects, but it can cause focusing
errors, especially backfocus, when photographing subjects within about 15 feet of the
camera. This is often the case during portraiture. For optimum focusing performance
with close subjects, we recommend avoiding the FLR technique. Instead, use an offcenter
focusing point or focus manually."
blickwn
:-? No cool. Dlaczego nie podsumujecie jednym zdaniem tylko wrzucacie teksty po angielsku.
To jest słownictwo specjalistyczne więc trudne do tłumaczenia.
Zakładam, że jeśli wrzucacie te teksty to wiecie o co w nich chodzi.
Dlaczego zatem nie przetłumaczyć sedna???:-?
Co to znaczy OFFCENTER FOCUSING POINT???? Czy chodzi o puknty AF poza centralnym??? tzn. na obrzeżu??
No teraz jestem w ciężkim szoku. Wziąłem apart do ręki choć jest 24:05 i strzeliłem parę zdjęć na centralnym AF i wielopunktowym AF. Przecież nawet ekspozycja ulega zmianie na korzyść wielopunktowego!! Zdjęcie jest lepiej doświetlone.
Fotografowałem lampę na biurku plus przyborniki.
na czym to polega??? Kurcze
I dlaczego zapala się parę puntów na wielopunktowym AF.
To z tych puntów apart zbiera ostrość???
Ostatnio edytowane przez Fakungio ; 16-05-2007 o 00:01
Canon 50D + EF 24-105 f/4 L+ Sigma 50mm 1.4 EX DG
Co do przekadrowywania to jakoś trudno mi uwierzyć w fakt, że ma to tak istotne znaczenie na dobór ekspozycji przez aparat...
Ale może się mylę.Jak sam widzisz, myliłeś się... a pic z doświetleniem polega na tym że zapewne robiłeś na matrycowym pomiarze (zakładam, że bez lampy bo jak z lampą to zapraszam do poprzedniej mojej wypowiedzi). Analogicznie do opisanej wcześniej zasady z lampą pomiar matrycowy także wykazuje powiązania z punktem ostrości. Aparat złapał ostrość w większej ilości punktów (lub w innych punktach) więc inaczej "potraktował" scenę, ot i cała filozofia :wink:No teraz jestem w ciężkim szoku. Wziąłem apart do ręki choć jest 24:05 i strzeliłem parę zdjęć na centralnym AF i wielopunktowym AF. Przecież nawet ekspozycja ulega zmianie na korzyść wielopunktowego!! Zdjęcie jest lepiej doświetlone.
Ostatnio edytowane przez APP ; 16-05-2007 o 00:15
jak sie zapalaja po wcisnieciu na pol spustu migawki to oznacza ze wlasnie z nich aparat pobiera ostrosci
nie wiem czy bylo powiedziany ale warto dodac ze punkt centralny af jest krzyzowy to znaczy sie ustawia ostrosc biorac pod uwage linie pionowe i poziome
inne pola(biore pod uwage xxxd i xxd) biora pod uwage albo linie pionowe albo tylko linie poziome
i tak te pola ktore sa ustawione nad i pod centralnym polem af-u biora pod uwage linie poziome a te boczne pola biora pod uwage linie pionowe![]()
6D 30D 35 85 70-200 430EX
Pozdrawiam
W skrócie: lepiej używać mniej dokładnych czujników bocznych, niż przekadrowywać i mieć ostrość zawsze dokładnie za obiektem.
Canon też zaleca używanie bocznych punktów. Przekadrowanie dla odległości poniżej 15 stóp wprowadza istotne błędy
Tak.Co to znaczy OFFCENTER FOCUSING POINT???? Czy chodzi o puknty AF poza centralnym??? tzn. na obrzeżu??
No teraz jestem w ciężkim szoku. Wziąłem apart do ręki choć jest 24:05 i strzeliłem parę zdjęć na centralnym AF i wielopunktowym AF. Przecież nawet ekspozycja ulega zmianie na korzyść wielopunktowego!! Zdjęcie jest lepiej doświetlone.[/QUOTE]Ja mówię cały czas nie o wielopunktowym, tylko o ręcznym wybraniu innego punktu. Wielopunktowy raczej nadaje się do śledzenia lub szybkich ujęć (może) - ja nie używam. Przy pomiarze ekspozycji matrycowym aparat stara się lepiej naświetlić rejony wokół aktywnego punktu.
odpowiem za Tomasza, bo widzę, że akurat go nie ma, zresztą niech te moje filologie sie na cos komus przydadza
Znacznie lepiej jest użyć mniej czułego/mniej dokladnego sensora AF przy brzegu klatki, ktory przynajmniej bedzie starał się ustalic dokładną odległość ostrzenia, niz użyć dokładniejszgo centralnego sensora, który na pewno ustawi ostrosc za punktem, o ktory ci chodzi.
w artykule mowa jest o tym, zeby nie przekadrowywać, bo przy przekadrowywaniu szlag trafia ostrosc zmierzona centralnym punktem AF [w związku z tym, że przesuwamy aparat]
dokladnie
drugi tekst mowi o tym, ze Canon odradza uzycie centralnego punktu do zmierzenia ostrosci i potem przekomponowania kadru - czyli to samo, co artykul z linku Tomasza
Edit:
a jednak Tomasz był, i to szybszy, bo ja w trakcie pisania postu jeszcze meżowi koszulę prasowałam - jaki stąd wniosek?![]()
Ostatnio edytowane przez energia_ki ; 16-05-2007 o 00:51