Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 41

Wątek: Wielopolowy AF - po co to jest??

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fakungio Zobacz posta
    Ale kurcze przy 7-mio polowym AF to chyba jest cholernie trudno ustawić w ten sposób prawidłowo ostrość
    ...i właśnie dlatego niektórzy płacą tyle kasiory za 1D.

Dopiero zaczyna Awatar michalkalka
    Miasto
    Luton,UK

Domyślnie

A jak sie to ma w 5D?
    ,,Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi"
    Albert Einstein
    400D,Canon17-40/4 L,Canon100/2.8 macro,Tamron28-75/2.8,Canon75-300/4-5.6III,Sandisk ExtremeIII 8Gb,VelbonDV7000,Tamrac Expedition4

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Co do przekadrowywania to jakoś trudno mi uwierzyć w fakt, że ma to tak istotne znaczenie na dobór ekspozycji przez aparat...
    Ale może się mylę.
    Tu nie chodzi o dobór ekspozycji, a o głębie ostrości:
    http://visual-vacations.com/Photogra...pose_sucks.htm

Cytat Zamieszczone przez michalkalka Zobacz posta
    A jak sie to ma w 5D?
    Podobnie jak w 30d. 9 punktów.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Początki nałogu Awatar Fakungio

Domyślnie

Tomasz. Jestem pod wrażeniem Twoich wiadomości i niuansów, które kryją się pod takim prostym wydawałoby się zabiegiem jak ustawianie AF.

Czy mógłbyś wytłumaczyć mi to zdanie:

It is far better to use a less sensitive/less accurate autofocus sensor on the edge of the frame that will at least attempt to set the correct focus distance than to use the more accurate center sensor that is guaranteed to focus behind where you intended.

Czy dobrz zrozumiałem, że lepiej ustawiać jest ostrość na zewnętrzny a nie centralny punkt AF???

Dzięki.
    Canon 50D + EF 24-105 f/4 L+ Sigma 50mm 1.4 EX DG

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Oto co ma Canon do powiedzenia w tej sprawie:

"The 45-point Area AF sensor covers a significant portion of the picture area, especially
    with the original EOS-1D and EOS-1D Mark II. However, many photographers never use
    the off-center focusing points, preferring the old-fashioned method of locking focus with
    the center point and then recomposing for the actual image. Before multi-point AF
    cameras were available, “Focus Lock and Recompose” (FLR) or manual focus were the
    only choices available. That’s no longer the case.

FLR is sufficiently accurate for photographing distant subjects, but it can cause focusing
    errors, especially backfocus, when photographing subjects within about 15 feet of the
    camera. This is often the case during portraiture. For optimum focusing performance
    with close subjects, we recommend avoiding the FLR technique. Instead, use an offcenter
    focusing point or focus manually."
    blickwn

Początki nałogu Awatar Fakungio

Domyślnie

:-? No cool. Dlaczego nie podsumujecie jednym zdaniem tylko wrzucacie teksty po angielsku.
    To jest słownictwo specjalistyczne więc trudne do tłumaczenia.
    Zakładam, że jeśli wrzucacie te teksty to wiecie o co w nich chodzi.
    Dlaczego zatem nie przetłumaczyć sedna???:-?

Co to znaczy OFFCENTER FOCUSING POINT???? Czy chodzi o puknty AF poza centralnym??? tzn. na obrzeżu??

No teraz jestem w ciężkim szoku. Wziąłem apart do ręki choć jest 24:05 i strzeliłem parę zdjęć na centralnym AF i wielopunktowym AF. Przecież nawet ekspozycja ulega zmianie na korzyść wielopunktowego!! Zdjęcie jest lepiej doświetlone.
    Fotografowałem lampę na biurku plus przyborniki.
    na czym to polega??? Kurcze

I dlaczego zapala się parę puntów na wielopunktowym AF.
    To z tych puntów apart zbiera ostrość???
    Ostatnio edytowane przez Fakungio ; 16-05-2007 o 00:01
    Canon 50D + EF 24-105 f/4 L+ Sigma 50mm 1.4 EX DG

Uzależniony

Domyślnie

Co do przekadrowywania to jakoś trudno mi uwierzyć w fakt, że ma to tak istotne znaczenie na dobór ekspozycji przez aparat...
    Ale może się mylę.
    No teraz jestem w ciężkim szoku. Wziąłem apart do ręki choć jest 24:05 i strzeliłem parę zdjęć na centralnym AF i wielopunktowym AF. Przecież nawet ekspozycja ulega zmianie na korzyść wielopunktowego!! Zdjęcie jest lepiej doświetlone.
    Jak sam widzisz, myliłeś się... a pic z doświetleniem polega na tym że zapewne robiłeś na matrycowym pomiarze (zakładam, że bez lampy bo jak z lampą to zapraszam do poprzedniej mojej wypowiedzi). Analogicznie do opisanej wcześniej zasady z lampą pomiar matrycowy także wykazuje powiązania z punktem ostrości. Aparat złapał ostrość w większej ilości punktów (lub w innych punktach) więc inaczej "potraktował" scenę, ot i cała filozofia :wink:
    Ostatnio edytowane przez APP ; 16-05-2007 o 00:15

Uzależniony
    Miasto
    Krosno

Domyślnie

jak sie zapalaja po wcisnieciu na pol spustu migawki to oznacza ze wlasnie z nich aparat pobiera ostrosci

nie wiem czy bylo powiedziany ale warto dodac ze punkt centralny af jest krzyzowy to znaczy sie ustawia ostrosc biorac pod uwage linie pionowe i poziome
    inne pola(biore pod uwage xxxd i xxd) biora pod uwage albo linie pionowe albo tylko linie poziome
    i tak te pola ktore sa ustawione nad i pod centralnym polem af-u biora pod uwage linie poziome a te boczne pola biora pod uwage linie pionowe
    6D 30D 35 85 70-200 430EX

Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

It is far better to use a less sensitive/less accurate autofocus sensor on the edge of the frame that will at least attempt to set the correct focus distance than to use the more accurate center sensor that is guaranteed to focus behind where you intended.
    W skrócie: lepiej używać mniej dokładnych czujników bocznych, niż przekadrowywać i mieć ostrość zawsze dokładnie za obiektem.

:-? No cool. Dlaczego nie podsumujecie jednym zdaniem tylko wrzucacie teksty po angielsku.
    Canon też zaleca używanie bocznych punktów. Przekadrowanie dla odległości poniżej 15 stóp wprowadza istotne błędy

Co to znaczy OFFCENTER FOCUSING POINT???? Czy chodzi o puknty AF poza centralnym??? tzn. na obrzeżu??
    Tak.

No teraz jestem w ciężkim szoku. Wziąłem apart do ręki choć jest 24:05 i strzeliłem parę zdjęć na centralnym AF i wielopunktowym AF. Przecież nawet ekspozycja ulega zmianie na korzyść wielopunktowego!! Zdjęcie jest lepiej doświetlone.[/QUOTE]Ja mówię cały czas nie o wielopunktowym, tylko o ręcznym wybraniu innego punktu. Wielopunktowy raczej nadaje się do śledzenia lub szybkich ujęć (może) - ja nie używam. Przy pomiarze ekspozycji matrycowym aparat stara się lepiej naświetlić rejony wokół aktywnego punktu.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Czy mógłbyś wytłumaczyć mi to zdanie:

Czy dobrz zrozumiałem, że lepiej ustawiać jest ostrość na zewnętrzny a nie centralny punkt AF???

Dzięki.
    odpowiem za Tomasza, bo widzę, że akurat go nie ma, zresztą niech te moje filologie sie na cos komus przydadza

Znacznie lepiej jest użyć mniej czułego/mniej dokladnego sensora AF przy brzegu klatki, ktory przynajmniej bedzie starał się ustalic dokładną odległość ostrzenia, niz użyć dokładniejszgo centralnego sensora, który na pewno ustawi ostrosc za punktem, o ktory ci chodzi.

w artykule mowa jest o tym, zeby nie przekadrowywać, bo przy przekadrowywaniu szlag trafia ostrosc zmierzona centralnym punktem AF [w związku z tym, że przesuwamy aparat]

dokladnie

drugi tekst mowi o tym, ze Canon odradza uzycie centralnego punktu do zmierzenia ostrosci i potem przekomponowania kadru - czyli to samo, co artykul z linku Tomasza

Edit:
    a jednak Tomasz był, i to szybszy, bo ja w trakcie pisania postu jeszcze meżowi koszulę prasowałam - jaki stąd wniosek?
    Ostatnio edytowane przez energia_ki ; 16-05-2007 o 00:51

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów