Interesuje się fotografią studyjno - reklamową, jestem na początku długiej drogi, ale postaram Ci się pomóc.

ad.1
Fotki robie w namiocie bezcieniowym, wielkości 75cm, sześcian, tła mam białe i czarne, choć szczerze powiedziawszy wole jako białe tło użyć brystolu i białej błyszczącej pleksi na dno, choć nie zawsze, zazwyczaj robie ogólnie na białym brystolu. Jeśli chodzi o czarne tło to o wiele lepiej wpada to materiałowe tło niż czarny brystol, do tego też fajnie wygląda czarna błyszcząca pleksi.

ad.2
Do oświetlenia namiotu używam trzech świetlówek z allegro, mocy 55W (300W mocy światła) Namiot oświetlam z lewej, prawej i z góry.

Podobno dobre efekty daje lampa błyskowa 430ex z namiotem 75cm, świecisz nią przez np lewą ściankę a w środku na prawej ściance montujesz blendę i jest oki.

Jak jak narazie korzystam z świetlówek, ale niedługo spróbuje też lampy błyskowej.

ad.3
Zależy jak małe masz te przedmioty, jeśli będziesz robił fotkę płyty głównej to 50mm bez makro wystarczy Ci bez problemu, jeśli coś mniejszego to większe ogniskowe.

Dla przykładu robiłem fotki torby Mekko A903, efekty świecenia świetlówkami w namiot jak i szkła 50mm f1.8 można zobaczyć tutaj http://www.canon-board.info/showthread.php?t=21337
W przypadku tych zdjęć korzystałem z białego materiałowe tła. Zdjęcia są delikatnie przycinane ale na wszystkich jest przynajmniej 80% pełnego kadru.

Dla przykładu jeszcze taka fotka
Też z 50mm, tło czarne materiałowe, przedmiot mały, jest to bak motoru, model w skali 1:12, wielkość przedmiotu 5cm, wycinek około 40% z pełnego kadru.

Z doświadczenia widze że przydała by mi się 50 makro i 100 makro, choć z tą 50 to może być bez makro, ale 100 makro koniecznie, i w takiej fotografii według mnie tylko stałki, obraz musi być ostry i dużej rozdzielczości