dobry pomysł a osłonę przeciwsłoneczną jaką radzicie tulipan czy inną??
dobry pomysł a osłonę przeciwsłoneczną jaką radzicie tulipan czy inną??
Jeżeli już mowa o filtrach to zdecydowanie w Egipcie przyda się polar.
Canon
Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...
Sęk w tym ze dopiero sporwadzam aparat Canon Rebel Xti + kit i tam nie ma osłony przeciwsłonecznej. A jeżeli chodzi o filtry to macie jakieś konkretne firmy na mysli?? Prosze poradźcie do jeszcze zabrać w taką podróż??
jesli chcesz na dluzej zostac z kitem to kup na allegro jakas gumowa rozwijana osnonke - za oryginal canon liczy sobie jak za nowego kit'a.. jesli kit jest "przejsciowy" to nie zawracaj sobie glowy oslona tylko mozesz po prostu uzywac reki do osloniecia promieni padajacych na obiektyw - efekt podobny i "za darmo" ;-)
z szarych polowkowych uzywam systemu Cokina P z miekkim przejsciem (konkretnie Hitech nd 0,6) - jest bardziej uniwersalny niz nakrecana polowka..
za Robsonem01 - jesli chodzi o polary to rozsadnym wyborem miedzy jakoscia a cena jest Marumi.. do 18-55 mozesz spokojnie kupic cos innego (lub jesli planujesz inny obiektyw - kupic polara pod srednice upatrzonego szkla i na wyjazd redukcje do kit'a - szkoda pieniedzy na dobrego polara do 18-55 jesli to tylko przejsciowy obiketyw).. z kitem bedzie troche zachodu bo kreci mordka przy ostrzeniu ale na upartego da sie go uzywac.. najpierw ostrzysz, potem ustawiasz sile z jaka swiatlo ma byc polaryzowane, doostrzasz i gotowe![]()
Ostatnio edytowane przez Kubak82 ; 10-05-2007 o 21:33
ciągle nie mogę odkryć tajemnicy filtrów systemu Cokina :/
nie wiem czy dobrze ale te szare połówki, niebieskie połówki to jest ten system Cokina? jak na razie wyobrażałem sobie to tak, że jest to jakaś szybka przed obiektywem. szczegółów nie znam.
to sa typy filtrów.. mogą być zarówno w oprawie wkrecanej do obiektywu jak i w formie "plytek" wkladanych do holdera - i te ostatnie to jest wlasnie system cokin..
tu masz wszystko opisane - http://www.cyberfoto.pl/recenzje-i-t...i-poradnik.htm :-)