Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 58

Wątek: Za ciemny monitor - kalibracja (nie)możliwa?

Początki nałogu Awatar Arek Piekarz
    Miasto
    Jelenia Góra

Question Za ciemny monitor - kalibracja (nie)możliwa?

Mam monitor Mag 900P 17" (tylko, proszę, nie zabijcie mnie śmiechem ;-) ). Ostatnio wysłałem do kumpli zdjęcie z jajem (również proszę o powstrzymanie się od tarzania się po podłodze z powodu techniki i treści foty ;-) ):

U mniie wygląda to tak, jakbym przyłapał gościa na przebywaniu w domu uciech - oświetlony jest napis night club oraz jego głowa. W ciemności widać głośnik od komputera i bardzo ciemną, czerwoną plamę, ale nic poza tym. Tymczasem kumple pytają "Co jest śmiesznego w tym zdjęciu?" i okazuje się, że oni widzą stół oraz ludzi przy komputerze :-/ Wychodzi na to, że mam za ciemno ustawiony monitor, ale...

... jest jedno ale - jasność mam ustawioną na maksa, a kontrast na 50%. Jeśli jednak zwiększę go, tracę szczegóły w jasnych partiach, a w ciemnych nie pojawia się proporcjonalnie więcej detali. Próbowałem naprawić to prostymi sposobami na kalibrację dostępnymi w internecie.

Tutaj po zwiększeniu kontastu na maksa widzę wszystkie odcienie czerni, ale tracę wszystkie w bieli - całe pole robi się jednorodnie białe bez względu na jasność.

Na kolejnej stronie cyfrę 8 widzę tylko na kontraście poniżej 50, co jak dla mnie jest wartością nie do zaakceptowania. Natomiast cyfr od 1 do 4 nie widzę w ogóle bez względu na ustawienia.

Następna strona pokazuje mi dwa paski szarości - i znowu nie rozróżniam na pierwszym dwóch ostatnich, a na drugim - trzech ostatnich pól.

Biorąc pod uwagę moje próby kalibracji na starcie zakończone fiaskiem, czy jedynym rozwiązaniem jest kupno nowego monitora?
    40D + 17-55/2.8 IS USM + 85/1.8 USM + 580EX + Stofen
    Pretec 4 GB x133 + Kingston 1 GB x50 + Manfrotto 728B
    Lowepro Stealth Reporter D400 AW + Lowepro Nova 2 AW

Moje zdjęcia na Jelonce.com, plfoto i galerii ZSO nr 1 im. S. Żeromskiego w Jeleniej Górze
    Mój fotoreportaż z XV Finału WOŚPu i zdjęcie tygodnia na fotopolis.pl

Uzależniony Awatar comatus
    Miasto
    Wybrzeże Pucyfiku

Domyślnie

to się niepokoję, bo u mnie też tych ludzi nie widać

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arek Piekarz Zobacz posta
    Mam monitor Mag 900P 17" (tylko, proszę, nie zabijcie mnie śmiechem ;-) ). Ostatnio wysłałem do kumpli zdjęcie z jajem (również proszę o powstrzymanie się od tarzania się po podłodze z powodu techniki i treści foty ;-) ):.....

Dlaczego zakładasz, że oni mają prawidłowo ustawiony monitor. 90% userów, zwłaszcza graczy, ma i jasno i kontrastowo wyregulowany monitor. O kolorkach to juz nawet nie ma co gadać - zwykle podkręcone do bólu.

Tak z grubsza, z opisu, widze podobnie jak Ty (o ile opis jest dobry). Monitor mam oprofilowany Gretag One.

Jedynie kalibrator zewnętrzny pozwoli Ci ustawić monitor more less poprawnie. Na oko sie nie da.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 11-04-2007 o 19:54

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Dlaczego zakładasz, że oni mają prawidłowo ustawiony monitor. 90% userów, zwłaszcza graczy, ma i jasno i kontrastowo wyregulowany monitor. O kolotkach to juz nawet nie ma co gadać - zwykle podkręcone do bólu.
    Faktycznie nie są oni fotografami i monitory mogą mieć ustawione zupełnie nieprofesjonalnie ;-) Zaniepokoiło mnie, że ten efekt był widoczny u kilku ludzi.

Tak z grubsza, z opisu, widze podobnie jak Ty (o ile opis jest dobry). Monitor mam oprofilowany Gretag One.
    No to mnie uspokoiłeś ;-)

Jedynie kalibrator zewnętrzny pozwoli Ci ustawić monitor more less poprawnie. Na oko sie nie da.
    Oczywiście zdaję sobie z tego sprawę, chciałem tylko poprawnie ustawić sobie kontrast i jasność. Wciąż martwi mnie, że wszelkie próby kalibracji z internetu wykazały bardzo ograniczony zakres wyświetlanych jasności. Chyba, że te kalibratory są zrobione pod graczy i takie kiepskie rezultaty to norma.

Moje zdjęcia na Jelonce.com, plfoto i galerii ZSO nr 1 im. S. Żeromskiego w Jeleniej Górze

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

U mnie widac to samo co u Janusza i Ciebie. Monitor oprofilowany Spyderem2 Pro
    http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Początki nałogu Awatar oszołom
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

U mnie wygląda to tak :
    1.Twoje strony testowe wyglądają dokładnie tak jak opisane jest w tekście o ustawieniu monitorów.
    2. Widzę dokładnie oprócz tego pana dobrze oświetlonego również dwóch panów pochylających się nad laptopem. Na pierwszym planie talerze oraz jedzonko po chyba niezłej imprezie !
    Eos 1D Mark IV + maleńka szklarnia elek oraz jeden Zeiss:-D

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oszołom Zobacz posta
    U mnie wygląda to tak :
    1.Twoje strony testowe wyglądają dokładnie tak jak opisane jest w tekście o ustawieniu monitorów.
    2. Widzę dokładnie oprócz tego pana dobrze oświetlonego również dwóch panów pochylających się nad laptopem. Na pierwszym planie talerze oraz jedzonko po chyba niezłej imprezie !
    No to masz monitor do kalibracji
    http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Początki nałogu Awatar oszołom
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez McKane Zobacz posta
    No to masz monitor do kalibracji
    Jeszcze mojego Eizo nie kalibrowałem to fakt.:grin:
    Eos 1D Mark IV + maleńka szklarnia elek oraz jeden Zeiss:-D

Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Tak wygląda zdjęcie po zastosowaniu dyfuzora - przy okazji reklama Stofena ;-)

BTW dopiero teraz, szukając dobrych kalibratorów, zobaczyłem ich ceny - jak dla mnie są z kosmosu :-/ Za cenę kalibratora można kupić dobry monitor.

Jeszcze raz pytam, czy u was zakres tonalny monitorów pozwala na rozróżnianie wszystkich pól w przywołanych przeze mnie testach? Czy w droższych modelach jest on większy?
    Ostatnio edytowane przez Arek Piekarz ; 11-04-2007 o 21:38

Początki nałogu
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Widze mniej wiecej to samo co Ty. Tzn. w pierwszym planie widze cos jakby folie aluminiowa? I to jedyna roznica. Reszte widze tak jak przedstawiles. W ciemnosci glosnik komputerowy, "facet przylapany przy night clubie".

Monitor samsung 173p+ nie kalibrowany. Kiedys, na oko, bawilem sie w ustawieniach. Jasnosc mam ustawiona na max, kontrast na 5%
    Ślubna
    No i niestety N.

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów