Zobacz wyniki ankiety: Czy następca 5D ma szansę pokazać się w Sierpniu/tym roku ?

Głosujących
730. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 11 z 393 PierwszyPierwszy ... 9101112132161111 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 3929

Wątek: 5D i co dalej... ?

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez towersivy Zobacz posta
    ....
    Aha- 24-105 pod 5D ma naprawde SPORĄ winete.
    ....

Ano ma, ma. Mydli troszkę. Bardzo zły obiektyw 24-70 też bardzo marny obiektyw (http://www.canon-board.info/showthre...40#post312840). Nie kupować broń bosze. :wink: No i co to ma wspólnego z z następcą (ewentualnym) 5D?

Widzę dyskusja zeszła na szkła - i wszystkie są do d...

Jedyne czego mi brakuje w 5D to czyszczenie matrycy tylko... nie wiem jak to wygląda od strony technicznej. Głębia ostrości po stronie matrycy jest malutka i każda zmiana na połączenie "ruchome" może być trudna technicznie.No i może skutkować pogorszeniem jakości - mydło będzie podwójne jedno z obiektywu 85/1.2 i drugie z 5D Mk II.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie Awatar Skipper
    Miasto
    Niemcy a czasem inne kraje

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta

Ano ma, ma. Mydli troszkę. Bardzo zły obiektyw 24-70 też bardzo marny obiektyw (http://www.canon-board.info/showthre...40#post312840). Nie kupować broń bosze. :wink: No i co to ma wspólnego z z następcą (ewentualnym) 5D?

Widzę dyskusja zeszła na szkła - i wszystkie są do d...

Jedyne czego mi brakuje w 5D to czyszczenie matrycy tylko... nie wiem jak to wygląda od strony technicznej. Głębia ostrości po stronie matrycy jest malutka i każda zmiana na połączenie "ruchome" może być trudna technicznie.No i może skutkować pogorszeniem jakości - mydło będzie podwójne jedno z obiektywu 85/1.2 i drugie z 5D Mk II.
    hmmm Janusz sie robi sarkastyczny?
    ja tam nie miałem 5D to nie wiem czego mi w nim brakuje ale mysle ze uszczelki mogli by do niego załozyc a 100% czyszczenia matrycy nie da sie wg mnie zrobic, choc mozna to rozwiazac inaczej bo w sumie brudzi sie nie matryca tylko filtr przed nia dlatego mozna ten filtr chyba zrobic "trzęsący sie" a matryce na sztywno i jakieszszczelne połaczenie elastyczne pomiedzy choc jesli mam byc szczery to nie wierze w takie czyszczenie
    fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple

Pełne uzależnienie Awatar Zielony
    Miasto
    przystanek Warszawa

Domyślnie

Ja tam na 5D póki co nie mogę sobie pozwolić - a zrobiłbym to bez wahania. Z tego względu, że coraz częściej zaczyna mnie irytować crop 1.6 i przeliczanie ogniskowej. Dlatego siłą rzeczy zanim przyjdzie czas na zmianę puszki to... 5D będzie już discontinued.

Uzależniony
    Miasto
    Koszalin i okolice

Domyślnie

z tym czyszczeniem matrycy to powinni jakiś patent na odkurzacz z wycieraczką zrobić, przystawkę jakąś czy coś, wkręcane zamiast obiektywu, blokada lustra, 3, 2, 1 i ..... start (5s pózniej), jaka czysta matryca, jak samochód po wyjeździe z myjni, nawet kolor widać

Uzależniony
    Miasto
    Józefów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zielony Zobacz posta
    Ja tam na 5D póki co nie mogę sobie pozwolić - a zrobiłbym to bez wahania. Z tego względu, że coraz częściej zaczyna mnie irytować crop 1.6 i przeliczanie ogniskowej. Dlatego siłą rzeczy zanim przyjdzie czas na zmianę puszki to... 5D będzie już discontinued.
    No właśnie, na moje zdjęcia to spokojnie wystarczy 350D ale jak uzbieram więcej grosików... mam nadzieję, że do tego czasu FF stanieje...
    Pozdrawiam, Tomek
    Canon LS-120PC II

Bywalec
    Miasto
    Darmstadt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tmaciak Zobacz posta
    No właśnie, na moje zdjęcia to spokojnie wystarczy 350D ale jak uzbieram więcej grosików... mam nadzieję, że do tego czasu FF stanieje...
    kazdy ma takie marzenia _ a Ci co juz maja 5D za bardzo z tego nie beda zadowoleni _ mam nadzieje ze w tym tygodniu decyzja zostanie podjeta

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Skipper Zobacz posta
    hmmm Janusz sie robi sarkastyczny?
    ja tam nie miałem 5D to nie wiem czego mi w nim brakuje ale mysle ze uszczelki mogli by do niego załozyc a 100% czyszczenia matrycy nie da sie wg mnie zrobic, choc mozna to rozwiazac inaczej bo w sumie brudzi sie nie matryca tylko filtr przed nia dlatego mozna ten filtr chyba zrobic "trzęsący sie" a matryce na sztywno i jakieszszczelne połaczenie elastyczne pomiedzy choc jesli mam byc szczery to nie wierze w takie czyszczenie
    Bardzo dobry pomysł i właśnie tak jest to rozwiązane w 400D .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu Awatar adalbert
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Czy taki dobry? Chyba jeszcze niedopracowany....
    Mam nadzieję, że to co canon proponuje w 1d mkIII jest skuteczniejsze - póki co , to co wstawili w 400d pozostawia pewien niedosyt - proponuję zerknąć na test: http://pixinfo.com/en/articles/ccd-dust-removal/ -
    " Canon EOS-400D

Personally, I was expecting a lot from Canon, since their system is very similar to the one used in Olympus cameras. We assume that since the CMOS was statically charged, this prevented the dust from falling of the sensor's surface. We can see that the first two cleaning cycles have cleaned of about a dozen of spots, but that is almost nothing compare to the total number of over 500 spots.

After the second cycle, no more particles fell of the sensor.

Although the system is promising, it is not as effective as we would expect when the sensor is statically charged. We don't know how to prevent the charging, but the manufacturer should address this problem in future releases. ?We estimate that the effectiveness of this system is 5%.

Our air blower has managed to remove most of the spots, but still this camera had the most dust after the air cleaning. This seems to support our static charge theory.
    "
    Ostatnio edytowane przez adalbert ; 06-05-2007 o 23:21

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grzanka Zobacz posta
    kazdy ma takie marzenia _ a Ci co juz maja 5D za bardzo z tego nie beda zadowoleni _ mam nadzieje ze w tym tygodniu decyzja zostanie podjeta
    Gdyby człowiek myślał podobnymi kategoriami - postęp techniczny ległby bardzo szybko w gruzach. Albo nawet wogóle nie pojawiłby się. Bo po co cokolwiek nowego wymyślać, po co wykłądać kasę na development skoro i tak nikt tego nie kupi, bo za parę miesięcy powinno być tańsze (paradoks oczywiście, bo nikt do takiego wniosku nie miałby szansy dojść). Myślę, że ci co już mają 5D i wydali na niego sporo większą kasę niż obecnie, są zadowoleni. Choćby z tego faktu, że mają radochę od wielu miesięcy. Także fakt, że tacy jak my wzdychają do ich body jest swego rodzaju "nagrodą" za wydaną wcześniej kasę.
    hrabia Vader
    zakurzony EOS i szklarnia porośnięta pajęczynami

Pełne uzależnienie
    Miasto
    SoCal

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grzanka Zobacz posta
    Walnales troche ze tak powiem jak lysy grzanka o parapet ;-)
    Nie stekaj, tylko kup ten 5D, pokaz jakies fajne zdjecia i bedzie
    ci lepiej. Ja moj mam bodajze od ponad poltora roku i jesli mam
    czegos zalowac, to tylko ze czasu mi brakuje by wiecej zdjec nim
    wyprodukowac...
    Poza tym Canon z uporem nie chce moich $ i nowego 1Ds MkIII
    nie wypuszcza
    5D to najlepszy aparat na rynku, z paroma dobrymi szklami
    nie bedziesz potrzebowal niczego lepszego... pewnie nigdy...

Strona 11 z 393 PierwszyPierwszy ... 9101112132161111 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów