Witam,
ja mam pytanie- czy umowy 'model release', które wysyła się na shutterstock/istockphoto mogą być w języku polskim? Czy koniecznie po angielsku?
Pozdrawiam.
Witam,
ja mam pytanie- czy umowy 'model release', które wysyła się na shutterstock/istockphoto mogą być w języku polskim? Czy koniecznie po angielsku?
Pozdrawiam.
mam małe pytanie do siedzących w tym temacie
można zdjęcia dowolnie kadrować na kompie .. czy muszą być w proporcji 4:3 ?
bo chce wysłać 10 pierwszych fotek i nie chce kolejny raz czekać .. wiec dbam o wszystkie szczegóły.
na dreamstime po załadowaniu jpg'a pyta o RAW. warto wysyłać in rawy?
pozdrawiam
Metus
Zupełnie się z Tobą nie zgodzę. Na sesję to stać tylko tych najbogatszych. A cała masa tych średnich bardzo często korzysta ze stocków. Są i inne powody. Przykład najprostszy: do folderu o klimatyzacji wrzucono fotkę serferów atlantyckich. Trudno żeby do jednego potrzebnego zdjęcia ktoś organizował sesję... :-D
W swoim 14 letnim doświadczeniu nie raz spotkałem się z tym, że klienci sami wybierają stocka i go dostarczają - bo mogli zobaczyć, wybrać i to im pasowało. I było - proszę nam zaprojektować okładkę - "pod tę fotkę".
Pytanie odnośnie opcji "Sell the rights (SR-EL)" na dreamstime.com. Jak rozumiem oznacza to odsprzedanie autorskich praw majątkowych do zdjęcia, czyli ktoś kto je kupi korzystając z takiej opcji to będzie mógł je dowolnie powielać, sprzedawać dalej, itd.
Ale:
a) czy muszę je wycofać z tego stocka czy automatycznie zostanie wycofane,
b) z innych stocków,
c) co ze osobami które kupiły je wcześniej do jednorazowego użytku,
d) czy na mojej stronie mogę to zdjęcie dalej publikować - myślę że tak, ale proszę o weryfikację.
Z góry dzięki za odpowiedzi,
Pozdrawiam!
Ad a - zapewne sami skasują
Ad b - musisz skasować, przestałeś być jego właścicielem. Co będzie jak ktoś na innym stocku kupiłby prawa do niego?
Ad c - prawo nie działa wstecz, po sprzedaniu praw zdjęcie znika ze stocka.
Ad d - zdjęcie nie jest już Twoje, nie trzymałbym cudzych fot bez zgody właściciela![]()