Strona 42 z 254 PierwszyPierwszy ... 3240414243445292142 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 411 do 420 z 2535

Wątek: Zarabianie na zdjeciach

Bywalec

Domyślnie

Witam,
    ja mam pytanie- czy umowy 'model release', które wysyła się na shutterstock/istockphoto mogą być w języku polskim? Czy koniecznie po angielsku?
    Pozdrawiam.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tom634 Zobacz posta
    Witam,
    ja mam pytanie- czy umowy 'model release', które wysyła się na shutterstock/istockphoto mogą być w języku polskim? Czy koniecznie po angielsku?
    Pozdrawiam.
    Zdaje mi się, że jedynie Dreamstime ma formularz model release po polsku. Skoro mają formularz to pewnie go przyjmują, osobiście nie korzystałem.
    Smiena 8M

Początki nałogu
    Miasto
    Strzałkowo

Domyślnie

mam małe pytanie do siedzących w tym temacie

można zdjęcia dowolnie kadrować na kompie .. czy muszą być w proporcji 4:3 ?

bo chce wysłać 10 pierwszych fotek i nie chce kolejny raz czekać .. wiec dbam o wszystkie szczegóły.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Picia Zobacz posta
    mam małe pytanie do siedzących w tym temacie

można zdjęcia dowolnie kadrować na kompie .. czy muszą być w proporcji 4:3 ?

bo chce wysłać 10 pierwszych fotek i nie chce kolejny raz czekać .. wiec dbam o wszystkie szczegóły.
    Można dowolnie kadrować. Mam 3:2, 4:3, 1:1 i bliżej nieokreślone.
    Smiena 8M

Początki nałogu
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

na dreamstime po załadowaniu jpg'a pyta o RAW. warto wysyłać in rawy?
    pozdrawiam
    Metus

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto
    Gdansk, Poland, Europe, Earth

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Qbexus Zobacz posta
    Musisz wczuć się w projektanta www, bo najczęściej do tego te zdjęcia są wykorzystywane. Równolegle ze stockami przeglądaj topowe strony na świecie. Z doświadczenia wiem, że do dtp (druku) raczej robi się specjalne sesje pod klienta a nie kupuje w stockach.
    Zupełnie się z Tobą nie zgodzę. Na sesję to stać tylko tych najbogatszych. A cała masa tych średnich bardzo często korzysta ze stocków. Są i inne powody. Przykład najprostszy: do folderu o klimatyzacji wrzucono fotkę serferów atlantyckich. Trudno żeby do jednego potrzebnego zdjęcia ktoś organizował sesję... :-D
    W swoim 14 letnim doświadczeniu nie raz spotkałem się z tym, że klienci sami wybierają stocka i go dostarczają - bo mogli zobaczyć, wybrać i to im pasowało. I było - proszę nam zaprojektować okładkę - "pod tę fotkę".
    Wszystko można zrobić lepiej.
    www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iREM Zobacz posta
    Zupełnie się z Tobą nie zgodzę. Na sesję to stać tylko tych najbogatszych. A cała masa tych średnich bardzo często korzysta ze stocków.

Ci najbogatsi też korzystają ze stocków, np. warsztaty fotograficzne NG, które aktualnie odbywają się w Gdańsku są reklamowane moimi zdjęciami Gdańska. NG zakupiło je właśnie na stocku.
    Wszyscy schodzą na psy, NG takie bogate wydawnictwo kupuje fotki na stockach !

Domyślnie

Pytanie odnośnie opcji "Sell the rights (SR-EL)" na dreamstime.com. Jak rozumiem oznacza to odsprzedanie autorskich praw majątkowych do zdjęcia, czyli ktoś kto je kupi korzystając z takiej opcji to będzie mógł je dowolnie powielać, sprzedawać dalej, itd.
    Ale:
    a) czy muszę je wycofać z tego stocka czy automatycznie zostanie wycofane,
    b) z innych stocków,
    c) co ze osobami które kupiły je wcześniej do jednorazowego użytku,
    d) czy na mojej stronie mogę to zdjęcie dalej publikować - myślę że tak, ale proszę o weryfikację.

Z góry dzięki za odpowiedzi,
    Pozdrawiam!

Uzależniony Awatar Routlaw
    Miasto
    Brwinów k. Warszawy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez olekbuszka Zobacz posta
    Pytanie odnośnie opcji "Sell the rights (SR-EL)" na dreamstime.com. Jak rozumiem oznacza to odsprzedanie autorskich praw majątkowych do zdjęcia, czyli ktoś kto je kupi korzystając z takiej opcji to będzie mógł je dowolnie powielać, sprzedawać dalej, itd.
    Ale:
    a) czy muszę je wycofać z tego stocka czy automatycznie zostanie wycofane,
    b) z innych stocków,
    c) co ze osobami które kupiły je wcześniej do jednorazowego użytku,
    d) czy na mojej stronie mogę to zdjęcie dalej publikować - myślę że tak, ale proszę o weryfikację.
    Ad a - zapewne sami skasują
    Ad b - musisz skasować, przestałeś być jego właścicielem. Co będzie jak ktoś na innym stocku kupiłby prawa do niego?
    Ad c - prawo nie działa wstecz, po sprzedaniu praw zdjęcie znika ze stocka.
    Ad d - zdjęcie nie jest już Twoje, nie trzymałbym cudzych fot bez zgody właściciela
    14, 24, 50, 85, 135, 70-200

BLOG

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Routlaw Zobacz posta
    Ad d - zdjęcie nie jest już Twoje, nie trzymałbym cudzych fot bez zgody właściciela
    Bez przesady, ciągle jeseś autorem zdjęcia. Prawa majątkowe to nie prawa autorskie.
    Żeby przejąć prawa autorskie trzeba chyba zabić autora i poczekac 80 lat, czy jakoś podobnie. Nie wiem jak tearz, ale coś z tymi 80 latami było.

Strona 42 z 254 PierwszyPierwszy ... 3240414243445292142 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów