Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 44

Wątek: "Tele" Sigma & Canon

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie "Tele" Sigma & Canon

Witam,

Po udanym zakupie Canon 17-40/4.0 zaczynam rozglądać się na teleobiektywem, bo Sigma 70-300mm jest dla mnie za krótka, denerwuje mnie w niej wolny , zawodny i głośny AF.
    Teleobiektywy są niestety drogie i po wydatku na Canona 17-40/4.0 muszę uważać na mój budżet Stąd przychodzi mi na myśl kilka obiektywów.

Body: 350D/30D
    Przeznaczenie: Przyroda - zwierzyła łowna, ptaki
    Cena: ~4000zł
    Preferencje: AF żeby nie mylił się, bardzo dobra ostrość, małe winietowanie przy długiej ogniskowej, szybki AF.
    Uwagi: Zdjęcia wykonywane z monopodu, tak więc IS/OS nie konieczne jest.
    Dodatki: Extender 2x lub 1,4x (niby proponuje długie szkła, ale patrzyłem na Soligor - bo tylko to znajomy miał 100-400 i 400mm jest krótkie dla mnie) - stąd chciałbym uwzględniać zakup Exntendera. Zdaje sobie sprawę, że tracę AF.

1) Canon EF 100-400mm f/4,5-5,6 L IS USM

Przemawia za nim solidność wykonania (odlew magnezowy), ale ogromnym minusem na mój ogromny budżet jest cena

Cena: 4500 PLN (Obiektyw) + 1200 PLN (Extender)

2) Sigma APO 50-500mm F4-6.3 EX DG HSM

Cena jest w porządku i to przemawia za tym obiektywem, podobno AF spisuje się OK, aczkolwiek minusem dla mnie jest to, iż jest wykonana z plastiku
    Ktoś wie czy ta wersja HSM jest tak samo szybka jak 100-400/4.5 L?

Cena: 3000 PLN (obiektyw) + 800 PLN (Extender)

3) Sigma APO 80-400mm F4.5-5.6 EX OS

Tak samo, minus to jakość wykonania bo plastik, a poza tym, nie wiem jak sie spisuje AF, bo jest to wersja bez HSM

Cena: 4500 PLN (obiektyw) + 800 PLN (Extender)

Tak, więc Extender jest czymś co niezależnie do jakiego obiektywu kupię. No wiadome, że do 1200mm bym nie kupował, ale mówię o tych co wymieniłem.
    Kwestia który jest lepszy optycznie i czy te Sigmy da się zgryźć na monopodzie? Czy lepiej brać Canona 100-400f/4.5? Ciekawi mnie ta Sigma 50-500mm, jest to szeroki zakres, od 50 do 500mm jak wygląda spadek jakości, bo w przypadku Sigmy 28-300mm był ogromny

Kolejne pytanie to jak wygląda sprawa przy zakupie obiektywu ze wschodu?
    http://cgi.ebay.com.hk/ws/eBayISAPI....gory=4687&rd=1
    Płace jakieś cło czy jedynie 465 GBP + koszty wysyłki?
    Ostatnio edytowane przez Olszewski ; 02-05-2007 o 12:12
    40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
    Ktoś naruszył Twoje prawa?

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Olszewski Zobacz posta
    Witam,

Po udanym zakupie Canon 17-40/4.0 zaczynam rozglądać się na teleobiektywem, bo Sigma 70-300mm jest dla mnie za krótka, denerwuje mnie w niej wolny , zawodny i głośny AF.
    Teleobiektywy są niestety drogie i po wydatku na Canona 17-40/4.0 muszę uważać na mój budżet Stąd przychodzi mi na myśl kilka obiektywów.

Body: 350D/30D
    Przeznaczenie: Przyroda - zwierzyła łowna, ptaki
    Cena: ~4000zł
    Preferencje: AF żeby nie mylił się, bardzo dobra ostrość, małe winietowanie przy długiej ogniskowej, szybki AF.
    Uwagi: Zdjęcia wykonywane z monopodu, tak więc IS/OS nie konieczne jest.
    Czemu nie EF 400/5.6 L ? Jak przyroda to i tak większośc zdjęc będzie na maksymalnej ogniskowej a sam pisałeś że IS/OS nie konieczny...

Dodatki: Extender 2x lub 1,4x (niby proponuje długie szkła, ale patrzyłem na Soligor - bo tylko to znajomy miał 100-400 i 400mm jest krótkie dla mnie) - stąd chciałbym uwzględniać zakup Exntendera. Zdaje sobie sprawę, że tracę AF.
    Jak już extender to porzadny - albo oryginalny Canon albo najwyższy model Kenko... No i extender to raczej do stałki, przy zoom'ie (szczególnie przy tych Sigmach) jakość może być porażką...

Kwestia który jest lepszy optycznie i czy te Sigmy da się zgryźć na
    Bezdyskusyjnie Canon (IMHO)

Kolejne pytanie to jak wygląda sprawa przy zakupie obiektywu ze wschodu?
    http://cgi.ebay.com.hk/ws/eBayISAPI....gory=4687&rd=1
    Płace jakieś cło czy jedynie 465 GBP + koszty wysyłki?
    Jeżeli do Polski to szanse na cło i VAT generalnie są - a czy zapłacisz - jak nie spróbujesz to nie będziesz wiedział ;-) Raczej przy takim zakupie byłbym na Twoim miejscu na to przygotowany...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu
    Czemu nie EF 400/5.6 L ? Jak przyroda to i tak większośc zdjęc będzie na maksymalnej ogniskowej a sam pisałeś że IS/OS nie konieczny...
    Unikam obiektywów stałoogniskowych. Chciałbym miec jakies pole manewru, a stałoogniskowy obiektyw mi na to nie pozwala. A siedząc na ambonie cofnąć się nie będę mógł. Dlatego wolę mieć jakikolwiek zakres, niżeli stałą ogniskową.

Jak już extender to porzadny - albo oryginalny Canon albo najwyższy model Kenko... No i extender to raczej do stałki, przy zoom'ie (szczególnie przy tych Sigmach) jakość może być porażką...
    Oczywiście myślałem o oryginalnych. Czyli Extender Canona do obiektywu Canona, a Sigmy do obiektywu Sigmy
    No właśnie tego też się obawiam, ale jak nie wypróbuje w sklepie to się chyba nie przekonam

Bezdyskusyjnie Canon (IMHO)
    http://canon-board.info/showthread.p...ghlight=50-500 - Kubak82 zachwala trochę te Sigmę, wiec mam mieszane uczucia, a Canon jest drogi, aczkolwiek solidniej wykonany, to fakt ale droższy.

Jeżeli do Polski to szanse na cło i VAT generalnie są - a czy zapłacisz - jak nie spróbujesz to nie będziesz wiedział Raczej przy takim zakupie byłbym na Twoim miejscu na to przygotowany...
    Czy tutaj: http://cgi.ebay.ie/Sigma-50-500mm-f-...QQcmdZViewItem

http://www.digitalrev.com/en/product...6&category_id=

też będę miał podatek i cło? Bo podobno wysyłają to jako GIFT i wtedy się unika cła i podatku od zakupu Płaci się koszt szkła i wysyłkę.

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Miałem podobny dylemat i kupiłem 400mm/5.6 Canona, do tego dokupię jeszcze kiedyś pewnie telekonwerter..

Pozdr
    Artur
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

http://www.digitalrev.com/en/product...1&category_id= - za tę cene, ~3800zł wziąłbym go bez wachania, gdyby...! ... Nie sprawa wymieniona bez kavoo w temacie: http://canon-board.info/showthread.php?t=3066

czyli brak elastyczności zooma Jest to stałka, która ma TYLKO 400mm Nie mogę ustawić 300mm, ani nic, a jak jeleń podejdzie mi tak blisko ze obetnę mu poroże? To co mam zrobic siedząc na ambonie? Przeraża mnie to

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Do wymienionych szkieł dorzuciłbym jeszcze zdecydowanie Sigmę 100-300/4. W zestawie z TC 1.4x to bardzo dobre rozwiązanie do fotografii przyrodniczej. Optycznie obiektyw przewyższa wszystkie wymienione na początku wątku, natomiast ustępuje im zdecydowanie ceną

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Wątpie czy Sigma 100-300/4.0 przebija Canona 100-400/4.5 choc całkiem możliwe Jak zobaczyłem sample z 100-400/4.5 na 400mm to się przeraziłem
    Zastanawia mnie te 400/5.6 L, tylko nie wiem jaka cena tego by była po sprowadzeniu ;(

Uzależniony
    Miasto
    Koszalin i okolice

Domyślnie

Mam Sigmę 100-300/4 i jestem zadowolony .....

Ostatnie zdjęcie http://www.pabloo.pl/albums/2007_05_...1222.sized.jpg

i całe zdjęcie http://www.pabloo.pl/albums/2007_05_01/IMG_01222.jpg

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

OK, Tylko że, raz producent podaje że to wersja HSM a raz nie, to jak jest w końcu? A po drugie trzeba byłoby sprawdzić jak się ma jakość optyczna przy TC 2x?

EDIT! Ok, jest to wersja HSM, tylko jak się sprawuje optycznie z TC?
    Po drugie 100-300/4.0 + TC 2x = 200-600/6.0 za cenę 3500zł
    A w przypadku 400/5.6 L za około 3000zł mam 400 + TC 2x = 800mm/7.6 Te 200mm kusi
    Ostatnio edytowane przez Olszewski ; 02-05-2007 o 13:25

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Przy tych szkłach zapomnij raczej o TC 2x.
    W przypadku stałki 400/5.6 będzie za ciemno na cokolwiek. W przypadku zooma'a po zalepieniu styków AF będzie działał w dobrym świetle, ale będzie dość "miękko".

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów