Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 44

Wątek: "Tele" Sigma & Canon

Domyślnie

A przypadkiem użycie Telekonwertera x2 nie zabiera światła dwukrotnie? Przy obiektywie 400mm i świetle 5.6 dołożenie konwertera x2 daje ogniskową 800mm i światło 11,2. A to już jasno nie jest.

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Silwe Zobacz posta
    A przypadkiem użycie Telekonwertera x2 nie zabiera światła dwukrotnie? Przy obiektywie 400mm i świetle 5.6 dołożenie konwertera x2 daje ogniskową 800mm i światło 11,2. A to już jasno nie jest.
    Oczywiście że tak jest, alternatywą jest 400/2.8 - sam sprawdź ile kosztuje ;-)
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Krzychu - odbiera dwukrotnie czy o dwa? Bo na stronie producenta tudzież jakiegoś sklepu przeczytałem, że odbiera "o 2"

Cytat Zamieszczone przez FotoIT-www.fotoit.pl
    zwiększa liczbę przysłony obiektywu o dwa stopnie
    Czyli z 5.6 robi 7.6, a nie 11.2 - przynajmniej ja tak rozumiem i z tego co jest napisane , tak wynika!
    40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
    Ktoś naruszył Twoje prawa?

Uzależniony Awatar MARANTZ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Olszewski Zobacz posta
    Krzychu - odbiera dwukrotnie czy o dwa? Bo na stronie producenta tudzież jakiegoś sklepu przeczytałem, że odbiera "o 2"

Czyli z 5.6 robi 7.6, a nie 11.2 - przynajmniej ja tak rozumiem i z tego co jest napisane , tak wynika!
    A kolega to troszkę ma pojęcie o teorii fotografii? Wie kolega o jakie "2" chodzi? Czytam i oczy przecieram. Tłumaczył tutaj nie będę. Napiszę tylko, że jak do szkła ze światłem 5.6 podłączymy TC 2 to wtedy minimalna przysłona będzie wynosić F11. Możecie to przyjąć jako pewnik.
    Pozdrawiam.
    FOTOINKWIZYTOR

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Silwe Zobacz posta
    o, dżizas..
    telekonwerter x2 zabiera dwie pełne przysłony..
    czyli dla 5.6 da 11..
    A telekonwerter x1.4 zabiera jedną działkę czyli dla 5.6 da f8
    400/5.6 działa wyśmienicie - naprawdę porządne szkiełko

Pozdr
    Artur
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Marantz - ma, tylko z opisu na stronie sklepu wynika, że jest 7.6. Jestem humanistą i tak z tego opisu wychodzi.

Cytat Zamieszczone przez arturs
    telekonwerter x2 zabiera dwie pełne przysłony..
    Jakby było tak napisane, lub z użyciem słowa "razy" to nie byłoby problemu

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Oczywiście że tak jest, alternatywą jest 400/2.8 - sam sprawdź ile kosztuje ;-)
    No jeszcze 400/4 DO też nie tani .

Marantz - ma, tylko z opisu na stronie sklepu wynika, że jest 7.6. Jestem humanistą i tak z tego opisu wychodzi.
    W sklepach różne dziwne rzeczy piszą . W przypadku telekonwerterów sprawa jest prosta mnożnik ogniskowej to jednocześnie mnożnik maksymalnej jasności obiektywu .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Kolekcjoner - ja wiem że w sklepach różne rzeczy piszą. Ale ja zadałem pytanie odnośnie tego co przeczytałem. Więc nie rozumiem oburzenia Marantza, bo z tego co sklep napisał wynika że jasność jest wtedy 7.6 a nie 11, stąd moje pytanie. Jestem tylko humanistą Czytam to co inni napiszą

Uzależniony Awatar MARANTZ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Ja też jestem humanistą, ale jak sklep takie bzdury pisze to lepiej zmień sklep. Ja nie jestem oburzony tylko mocno zdziwiony. Taka akurat wiedza powinna być abecadłem, jak widzę nie jest.
    TC 1.4 zabiera 1 EV światła, TC 2 zabiera 2 EV. Czyli jasny obiektyw ze światłęm 2.8 po podłączeniu TC 1.4 będzie miał światło 4 a po podłączeniu TC 2 jego światło spadnie fo f/5.6.
    Jeżeli obiektyw ma światło 4 to przy TC 1.4 będzie f/5.6 a przy TC 2 będzie f/8.
    Co się będzie działo ze szkłem o świetle 5/6 już wiesz bo koledzy napisali.
    Pozdrawiam.
    FOTOINKWIZYTOR

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

No to wszystko już jasne .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów