A przypadkiem użycie Telekonwertera x2 nie zabiera światła dwukrotnie? Przy obiektywie 400mm i świetle 5.6 dołożenie konwertera x2 daje ogniskową 800mm i światło 11,2. A to już jasno nie jest.
A przypadkiem użycie Telekonwertera x2 nie zabiera światła dwukrotnie? Przy obiektywie 400mm i świetle 5.6 dołożenie konwertera x2 daje ogniskową 800mm i światło 11,2. A to już jasno nie jest.
Krzychu - odbiera dwukrotnie czy o dwa? Bo na stronie producenta tudzież jakiegoś sklepu przeczytałem, że odbiera "o 2"
Czyli z 5.6 robi 7.6, a nie 11.2 - przynajmniej ja tak rozumiem i z tego co jest napisane , tak wynika!Zamieszczone przez FotoIT-www.fotoit.pl
40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
Ktoś naruszył Twoje prawa?
A kolega to troszkę ma pojęcie o teorii fotografii? Wie kolega o jakie "2" chodzi? Czytam i oczy przecieram. Tłumaczył tutaj nie będę. Napiszę tylko, że jak do szkła ze światłem 5.6 podłączymy TC 2 to wtedy minimalna przysłona będzie wynosić F11. Możecie to przyjąć jako pewnik.
Pozdrawiam.
FOTOINKWIZYTOR
Marantz - ma, tylko z opisu na stronie sklepu wynika, że jest 7.6. Jestem humanistą i tak z tego opisu wychodzi.
Jakby było tak napisane, lub z użyciem słowa "razy" to nie byłoby problemuZamieszczone przez arturs
![]()
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Kolekcjoner - ja wiem że w sklepach różne rzeczy piszą. Ale ja zadałem pytanie odnośnie tego co przeczytałem. Więc nie rozumiem oburzenia Marantza, bo z tego co sklep napisał wynika że jasność jest wtedy 7.6 a nie 11, stąd moje pytanie. Jestem tylko humanistąCzytam to co inni napiszą
![]()
Ja też jestem humanistą, ale jak sklep takie bzdury pisze to lepiej zmień sklep. Ja nie jestem oburzony tylko mocno zdziwiony. Taka akurat wiedza powinna być abecadłem, jak widzę nie jest.
TC 1.4 zabiera 1 EV światła, TC 2 zabiera 2 EV. Czyli jasny obiektyw ze światłęm 2.8 po podłączeniu TC 1.4 będzie miał światło 4 a po podłączeniu TC 2 jego światło spadnie fo f/5.6.
Jeżeli obiektyw ma światło 4 to przy TC 1.4 będzie f/5.6 a przy TC 2 będzie f/8.
Co się będzie działo ze szkłem o świetle 5/6 już wiesz bo koledzy napisali.
Pozdrawiam.
FOTOINKWIZYTOR
No to wszystko już jasne.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner