Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: sunpak pz 4000af - współpraca z analogiem

Mieszany widok

Bywalec Awatar molmagic
    Miasto
    Świdnik

Domyślnie

Nie używa się trybu P, zwłaszcza z lampą.
    Hmmm....To jak mam focić żeby było pełne doświetlenie lampą, tzn. lampa jako główne źródło światła.

Przykłady:

Tryb Av:
    Mierze światło na danym obiekcie bez lampy pokazuje 1/350, gdy lampa jest włączona miga mi 1/125 (lampa ustawiona na ttl)
    Mierze światło na ciemniejszym obiektcie: bez lampy pokazuje mi 1/30 -czyli z reki jeszcze da rade strzelić, a z lampą pokazuje mi na tym samym obiekcie 1/8 sek !!!?! Jak to możliwe

Tryb P
    mierze bez lampy pokazuje 1/30 sek przysłone aparat pokazuje 1.0, włączam lampe a tu sie zmienia czas na 1/60 i przysłona w aparacie na 2.8 sie zmienia i nie da sie jej ruszyć, co i tak nie ma znaczenia bo ustawiam manualnie na obiektywie.

Przysięgam, nic z tego nie rozumiem. Nie wiem jak ustawić gdy chce oświetlić lampą jako głównym źródłem światła, nie wiem jak robić fote by lampa jedynie dopełniła błyskiem.... need help.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez molmagic Zobacz posta
    Hmmm....To jak mam focić żeby było pełne doświetlenie lampą, tzn. lampa jako główne źródło światła.
    W trybie M. Gdy drabinka zjedzie ci ponizej 0 to lampa zbliza sie do bycia glownym zrodlem swiatla. Jak ci zacznie migac na -2 to masz prawie pewnosc ze lampa bedzie glownym zrodlem swiatla. Na upartego tryb M 1/125 , ISO100, przyslona 8 powinny wystarczyc by to lampa glownie blyskala (zalezy czy sloneczny dzien czy pokoj w srodku nocy).

Bywalec Awatar molmagic
    Miasto
    Świdnik

Domyślnie

Chyba nie probojesz mi powiedzieć tego że kupiłem lampe z automatyką po to by błyskać manualnie?
    Skąd te rozbierzności pomiędzy dobieranymi czasami z lampą i bez? W końcu mam dopełniać błyskiem na Av czy jak?

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez molmagic Zobacz posta
    Chyba nie probojesz mi powiedzieć tego że kupiłem lampe z automatyką po to by błyskać manualnie?
    Aparat na M . Nie lampe . Automatyka bedzie dzialala nadal jak aparatem bedziesz w trybie M pstrykal - dobierze sile blysku do nastawionych parametrow ekspozycji i wskazan swiatlomierza tak, by dopelnic swoim blyskiem brakujace swiatlo.

Uprawnienia umieszczania postów