Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: 30D RAW+jakie jpg?

Początki nałogu Awatar piszczal
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

z tych znanych uroczystości to pogrzeb najtrudniej powtórzyć
    ale nie bardzo jest zapotrzebowanie na fotografów pogrzebowych
    aktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 L

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piszczal Zobacz posta
    jak RAW to po co Ci JPGi?
    1000? zdjeć z jednego ślubu? Cyfrowa zgroza
    Może warto wybrać się na jakiś niezobowiązujący ślub i zrobić 2 rolki filmu? Taka nauka spowoduje że reportaż ślubny zajmie Ci na cyfrze do 100-150 zdjęć.
    Ale 1000? komu by się chciało to oglądać?
    No co Ty, naprawdę myślałeś że dam klientowi 1000 fotek? Chodzi mi właśnie o surowy materiał jak wspomniał bundy, ok 1000 pstryknięć.

Początki nałogu Awatar piszczal
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

a miałeś kiedyś okazję przejrzeć 1000 zdjęć i wybrać z nich 40-50?
    Bo ja wymiękam przy 250-300. :-)
    aktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 L

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez monikenka Zobacz posta
    Chodzi mi właśnie o surowy materiał jak wspomniał bundy, ok 1000 pstryknięć.
    Czyli bedziesz kazde ujecie focic seriami? A nie lepiej sie przylozyc i zrobic 1/3 z tego?

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Poza tym to 1000 to tak na wyrost, zakładam duży margines bo jak wspomniałam chcę się dowiedzieć jaka pojemność kart jest mi potrzebna a lepiej żeby zostało miejsca niż brakło. Wcale nie trzeba wypstrykać tysiaka bo faktycznie samo przejrzenie tylu fotek zajmuje sporo czasu...brrr... a potem znowu nie wiadomo, które wybrać.

Czy znasz/znałeś kogoś, kto by w czasach przedcyfrowych robił na slubie 30 rolek kliszy a'36 klatek? - a chciałbyś gwozdzt wrócić do czasów przedcyfrowych? Mój dziadek wraz z rodzeństwem mieli jedne buty ale jakoś za tym nie tęsknią...

Dzięki Viracocha i bundy za konkretne odpowiedzi :-)
    A RAW + jpg dlatego, że do tej pory nie obrabiałam RAWów więc póki nie zobaczę jak to się robi to tych dobrych ujęć wzięłabym gotowe jpgi.

Jeszcze raz dzięki wielkie, już wiem to co chciałam wiedzieć. Czyli mniej więcej 1000jpg = 4GB, 1000 RAW = 9GB, 1000 RAW + jpg = 13GB. Różnica między 9 a 13 nie jest kolosalna tylko fakt, jak się już umie obrabiać RAWy to po co tyle tego. Więc szybko się w takim razie nauczę... :-)
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Mam dwie karty po 2GB to wystarczy na 500 samych RAWów, luzik, najwyżej bardziej sie przyłożę.... Pozdrowienia
    Ale fakt z tym tysiakiem to chyba faktycznie przesada. Nie wiem, nie mam doświadczenia w takich imprezach
    Ostatnio edytowane przez monikenka ; 25-04-2007 o 11:36 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez monikenka Zobacz posta
    a chciałbyś gwozdzt wrócić do czasów przedcyfrowych? Mój dziadek wraz z rodzeństwem mieli jedne buty ale jakoś za tym nie tęsknią...
    Buty zostawmy może w przedpokoju, ale jesli chodzi o zdjęcia z czasów dziadka to wtedy robiło sie je na jakość a nie na ilość.
    Dzięki dużemu formatowi klisz odbitki mogły być stykówkami (a nawet pomniejszeniami!) i nawet dziś ilość szczegółów na na tych starych fotografiach zapiera niekiedy dech w piersiach.
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 25-04-2007 o 11:34
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Nie lubię fotografować seriami, jak np. robię zdjęcia dzieciom w czasie jakiejś fajnej szybkiej zabawy to wolę sama złapać ten moment, seria nie daje mi satysfakcji
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    Buty zostawmy może w przedpokoju, ale jesli chodzi o zdjęcia z czasów dziadka to wtedy robiło sie je na jakość a nie na ilość.
    Dzięki dużemu formatowi klisz odbitki mogły być stykówkami (a nawet pomniejszeniami!) i nawet dziś ilość szczegółów na na tych starych fotografiach zapiera niekiedy dech w piersiach.
    No wiadomo, wtedy fotografia była trochę inna niż dziś. Ale wątpię czy w dzisiejszym ślubnym fotoreportażu 3 zdjęcia na krzyż, choć piękne, by przeszły. Ludzie przyzwyczaili się do większej ilości. A gdyby dawni fotografowie zobaczyli jakie są teraz możliwości to by chyba marzyli żeby z nich skorzystać...
    Ostatnio edytowane przez monikenka ; 25-04-2007 o 11:42 Powód: Automerged Doublepost

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów