Pokaż wyniki od 1 do 10 z 58

Wątek: Za ciemny monitor - kalibracja (nie)możliwa?

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Taaaa.... masz rację - tylko... nasze oczy rozróżniają ok. 120-150 odcieni czyli w 99.99% tego i tak nie zobaczymy.
    1. Oko ludzkie mimo rozróżniania teoretycznie małej ilości odcieni, potrzebuje ich wielokrotnie więcej aby subiektywnie widzieć płynne przejścia tonalne.
    2. Przykład z wycięciem profilem 2 odcieni z kanału B jest wyjątkowo prostym przykładem do zobrazowania schematu działania. W rzeczywistości profil potrafi powycinać dużo więcej.
    3. Oko rozróżnia znacznie więcej odcieni niż podałeś. Dowód? Wyświetl sobie gradient 0-255. Rozróżnisz schodki wszystkich, o ile monitor zdoła to wywietlić ;-).

Kalibrator kosztuje. Czyli różnica to już nie tylko te "głupie 700 zł".
    Sam napisałeś że nie wyobrażasz sobie pracy bez kalibratora i jest on niezbędny do każdego, nawet najtańszego monitora. Proszę więc o odrobinę konsekwencji w wypowiedziach. ;-)

Jak mała firma ma powiedzmy 5 monitorów to różnica w cenie robi się ok 3 tyś złotych.
    A po co kupować kalibrator do każdego monitora? LCD trzeba walidować do kwartał lub rzadziej, nie ma sensu aby na każdym stanowisku kolorymetr zbierał kurz.

I tak najistotniejszy jest nie tyle gamut ale zbliżone oddawanie barw
    Profil zapewni to faktycznie, tyle że sporym kosztem. Coś a'la kolor indeksowany w PS. Zawężenie palety do możliwej do wyświetlenia. W kontekście wszpółczesnych cen, powtarzam, uważam to za lekkomyślność.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 22-04-2007 o 15:36
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    1. Oko ludzkie mimo rozróżniania teoretycznie małej ilości odcieni, potrzebuje ich wielokrotnie więcej aby subiektywnie widzieć płynne przejścia tonalne.
    2. Przykład z wycięciem profilem 2 odcieni z kanału B jest wyjątkowo prostym przykładem do zobrazowania schematu działania. W rzeczywistości profil potrafi powycinać dużo więcej.
    3. Oko rozróżnia znacznie więcej odcieni niż podałeś. Dowód? Wyświetl sobie gradient 0-255. Rozróżnisz schodki wszystkich, o ile monitor zdoła to wywietlić ;-).
    Ad. 1 - Tak ale... rożnice na poziomie procenta są niedostrzegalne.
    Ad. 2 - Tak ale... zasada jest dość prosta - im gorszy monitor tym bardziej potrzebuje oprofilowania (lub kalibracji). No i wiadomo że z g... bata nie ukręci więc LCD z MediaMarkt za 600 zł to "bat" raczej nie jest
    Ad. 3 - Tak ale... marny ten dowód - wszystkie naukowe opracowania piszą o 120-150 odcieni.

...

A po co kupować kalibrator do każdego monitora? LCD trzeba walidować do kwartał lub rzadziej, nie ma sensu aby na każdym stanowisku kolorymetr zbierał kurz.
    Przecież tego to nie napisałem. Napisałem że te 5 monitorów kosztuje o 3 tyś więcej. Do tego dojdzie koszt kalibratora. Ile kosztuje kalibracja u Ciebie - coś chyba 350 zł - co kwartał!!! razy 5 razy 4 kwartały w roku to ile to będzie?? Trochę niemało Kalibrator z oprogramowaniem - za 3,000 juro?? no też troche niemało.

Profil zapewni to faktycznie, tyle że sporym kosztem. Coś a'la kolor indeksowany w PS. Zawężenie palety do możliwej do wyświetlenia. W kontekście wszpółczesnych cen, powtarzam, uważam to za lekkomyślność.
    Wiesz może i lekkomyślność dzisiaj. Ale.... jeszcze dwa lata temu różnica w cenie była duuuuużo większa. Zawężanie palety - tak ale... w fotografii amatorskiej nieistotne. W większości małych zakładów foto zresztą również - produkt idzie na papier o gamucie sporo mniejszym więc... i tak nic widac nie będzie.

Zawsze jest jakiś kompromis. Jakość kosztuje. Pozwolę sobie się z Tobą nie zgodzić co do tej lekkomyślności. To nie lekkomyślność a oszczędność albo ekonomia. Do celów foto przyzwoity monitor i profil wystarcza dla zdecydowanej większości amatorów i całkiem sporej grupy profi. Podkreślam słowo "przyzwoity" - nawet jak będzie miał możliwość kalibracji to i tak można mu zrobić profil. Zaletą będzie, że profil można robić se codziennie - wydając jednorazowo kilkadziesiąt USD.

Mamy same "tak ale" zgadzamy się co do "pryncypiów" a różnimy się w ocenie sensu wydatków w fotografii - fotka to nie DTP i nawet publikacja na www jest hmmmm... trudna bo 90% userów ma stare monitory o nędznej jakości, nie zestrojone i nie skalibrowane, ustawione "do gier" z kontrastem wyciągniętym do bólu. Ooczywiście ludziska nie mają pojęcia o Color Management.

Jak tak dalej pójdzie to zaczniemy się spierać o jakość świetlówek podświetlających ekran LCD - bo to przecież one "produkują" światło i ich wpływ na finalny obrazek jest nie do przecenienia

Pozdrawiam

Myśle, że EOT bo i tak nic więcej nie mam już do dodania. Kalibracja sprzętowa za 1500 zł rocznie to dla ogromnej większości amatorów czysta abstrakcja.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Ad. 1 - Tak ale... rożnice na poziomie procenta są niedostrzegalne.
    Ja nie mówię o jednoprocentowych różnicach. Mówię o degradacji przejsć tonalnych do schodków. Nie wiem jak statystycznemu Kowalskiemu, ale ja uważam to za niedopuszczalne nie tylko w zastosowaniach foto, ale w ogóle. 10-15 lat temu monitory potrafiły to robić poprawnie, obecne niekoniecznie. W 21-wieku! Skandal!

Ad. 3 - Tak ale... marny ten dowód - wszystkie naukowe opracowania piszą o 120-150 odcieni.
    Proste pytanie. Rozróżnisz 255 stopni standardowego gradientu w szarościach? Rozróżnisz, jestem tego pewien. Zatem owe "opracowania" są cokolwiek nieprecyzyjne.

Ile kosztuje kalibracja u Ciebie - coś chyba 350 zł - co kwartał!!!
    Ja nie muszę nikomu robić kalibracji, o ile zamiast badziewiastego sprzetu ktoś dołoży, zgodnie z logiką, parę zł i kupi przyzwoity sprzęt zamiast wybajerowanego Samsunga czy Belinei z kontrastem milion:1 i czasem 0,1 ms.

Wiesz może i lekkomyślność dzisiaj. Ale.... jeszcze dwa lata temu różnica w cenie była duuuuużo większa.
    Piszemy o czasach teraźniejszych. Historię zostawmy dla pasjonatów tą dziedziną nauki i wiedzy

Zawężanie palety - tak ale... w fotografii amatorskiej nieistotne.
    Uważam, że świadome godzenie się na ułomność obrazu jest istotne. W tym się chyba różnimy. Jestem zdecydowanym przeciwnikiem ilości, kosztem jakości, czyli reprezentuję stanowisko odwrotne do masowego, konsumpcyjno-hipermarketowego, modelu klienta.

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

...Proste pytanie. Rozróżnisz 255 stopni standardowego gradientu w szarościach? Rozróżnisz, jestem tego pewien. Zatem owe "opracowania" są cokolwiek nieprecyzyjne.
    Pytanie wcale nie jest takie proste szarości rozróżnie ale kolory już zupełnie nie - odróżnijmy rozróżnienie jasności (luminancji) od rozróżniania barw. Z tych 16.7 melona jakies 80 procent to czysty metameryzm. Barwy się różnia ale my tego nie jesteśmy w stanie odróżnić. Luminancje widzimy logarytmicznie i łatwiej rozróżnimy cienie ale nie sądzę, żeby łatwo odróżnić (254,254,254) od (255, 255, 255) a np. (150,0,0) od (151,0,0) to już mam spore wątpliwości czy się da. Ja nie jestem w stanie. Najłatwiej idzie nam odróżnaine odcieni zieleni a najgorzej (zdaje się, nie pamiętam dokładnie) niebieskiego. Więc to wszystko nie jest takie proste chop-siup jakby się wydawało.
    ....

Uważam, że świadome godzenie się na ułomność obrazu jest istotne. W tym się chyba różnimy. Jestem zdecydowanym przeciwnikiem ilości, kosztem jakości, czyli reprezentuję stanowisko odwrotne do masowego, konsumpcyjno-hipermarketowego, modelu klienta.
    Świadome godzenie się na spadek jakości jest istotne ale nie jest zbrodnią to po prostu kosztuje i to zawsze był, jest i będzie kompromis cena-jakość-potrzeby. Żyjemy w takim a nie innym kraju i mało kogo stać na Mitsubishi WG czy wypasione EIZO za 20-kilka tyś. złociszy.

Masz ogromnie dużo racji - samą rację wręcz - gdyby rozważac to tylko w kategoriach jakość. Niestety cena i możliwości finansowe wielu ludzi zmuszają do szukania kompromisów. Ja swój monitor kupowałem 2 lata temu i nie zamierzam wymieniać, zapewne przez najbliższe 3 lata. To było by zwyczajnie nieekonomiczne. Według prawa Moore'a - postęp w elektronice jest tak duży, że co 18 miesięcy mozliwości się podwajają - ceny niestety niekoniecznie spadają aż tak bardzo.

"Profilator" to (zgadzam się, że ułomne) rozwiązanie dla, nazwijmy to niezamożnych. Tylko z tego rozwiązania korzysta obecnie z 90% zaawansowanych amatorów i uboższych profi na całym świecie. Pewnie to się zmieni jak EIZO stanieją bo konkurencja się juz powoli pojawia. Zauważ że w tym kraju "głupie 700 zł" to dla niejednego miesięczna pensja Też chciałbym jeździć Lamborghini Diablo za ok 400,000 euro a musze się męczyć Hondą CRV co dla wielu dalej jest szczytem marzeń bo jeżdzą maluchem albo rowerem.

Nie chce sie spierać - bo w ogromnej większości przyznaję Ci rację - a chciałbym, żebyś tylko zwrócił uwagę na te "inne aspekty" sprawy Tak czy inaczej miło mi się rozmawiało.

Pozdrawiam serdecznie

Janusz,

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie czy [i jak] kalibrowac naprawde kiepski monitor

skoro jest wątek o kalibracji monitora, to się podepnę, żeby nie zasmiecac forum i zadam konkretne pytanie w sprawie mojego monitora:

mam kiepski monitor LCD BenQ T904, przesledzilam watek o zakupie LCD i widze, ze aktualnie nie stac mnie na zadna sensowna zmiane

czy z czyms takim jak ten BenQ T904 da sie cos sensownego zrobic?
    czy kupno kalibratora poprawi sprawe na tyle znacznie, za warto kalibrator kupowac, czy przy takim monitorze w ogole nalezy dac sobie spokoj, bo efekty beda mizerne?

czy tanszy kalibrator np Spyder2Express wystarczy, czy raczej nalezy zainwestowac np. w Spyder2Pro albo w polecane przez Janusza Body Eye One Display 2? prosze mi nie doradzac czegos typu Monaco Optix czy Lafot, bo sa poza moim zasiegiem, za co niestety odpowiada zawartosc stopki [teraz bede zyla na suchym chlebie z odrobina dzemu, trudno...]

bede wdzieczna za kazda rzeczowa rade oparta na rzetelnej wiedzy

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez energia_ki Zobacz posta
    Niewiele, ale na pewno z pomocą kalibratora można monitor wyregulować.

czy kupno kalibratora poprawi sprawe na tyle znacznie, za warto kalibrator kupowac, czy przy takim monitorze w ogole nalezy dac sobie spokoj, bo efekty beda mizerne?
    Owszem poprawi. Eye One Display 2 to dobry zakup.

Początki nałogu Awatar adalbert
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

... teraz bede zyla na suchym chlebie z odrobina dzemu, trudno...
    to jest bardzo zdrowe podejście (głodówka -z umiarem bardzo dobrze robi )... jeśli kwestia "chleba z dżemem" jest nie do przeskoczenia - to ogranicz się do zakupu kalibratora Eye One... jest optymalnym wyborem, co Tom01 i Janusz Body zapewne potwierdzą - a wymiany dokonaj wtedy, kiedy:
    1. będziesz naprawdę już czuła i WIDZIAŁA taką potrzebę
    2. kwestia finansowa nie będzie problemem (najgorszy wybór to taki, który pozostawia niedosyt... "ach - mogła(e)m jeszcze trochę dołozyć i kupić coś naprawdę dobrego..."
    sugestie co do monitorów - tu nie będę oryginalny - EIZO serii CG lub CE - Tom01 daje CB dobre ceny - 5% rabatu to już coś ;-)

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

....
    mam kiepski monitor LCD BenQ T904, przesledzilam watek o zakupie LCD i widze, ze aktualnie nie stac mnie na zadna sensowna zmiane

....

Zasada jest niestety dość brutalna - im słabszy, gorszy monitor tym bardziej potrzebuje profilowania. Tu już nie chodzi o gamuty ale o to, żebyś miała w miarę wierne oddawanie barw. Tak żeby szary u Ciebie był również szary u mnie a i inne kolorki wyglądały maksymalnie podobnie. To właśnie da Ci kalibrator. Ja nie jestem specjalistą od kalibratorów (nie wiem co który może) - kiedyś, za czyjąś poradą kupiłem Eye One Display 2 i teraz życia sobie bez tego nie wyobrażam To naprawdę warto mieć. Monitory w notebookach mają nagminnie "podkręcony" niebieski (tansze LCD z Media Markt bywają tragiczne) - pewnie lepiej się sprzedają bo obraz wygląda ostrzejszy. Bez kalibracji (dokładniej profilowania) na takim ekranie naprawdę nie da się ocenić kolorów i przewidzieć co wyjdzie na odbitce.

CRT trzeba kalibrować często - nawet codziennie. Są do tego stopnia paskudne, że drobna zmiana pola magnetycznego w otoczeniu może miec wpływ na obraz. Wystarczy monitor obrócić na biurku i... degaussing |(czyli demagnetyzacja) i kalibracja.

Jak już sobie zrobisz profil to... możesz się bardzo zdziwić jak bardzo obraz będzie różny od tego co miałaś do tej pory. Standardowo dobrze jest mieć szare tło - nie jakieś tapety w stylu obrazek Win XP ale zwykły neutralnie szary kolor. Można ustawić (128,128,128 ) albo nieco ciemniej - rzecz gustu (ja mam 80,80,80). Ważne jest żeby to było neutralnie szare - po paru dniach (minimum przyzwyczajenia) łatwo zauważyć jak coś jest nie tak i monitor wymaga ponownej kalibracji. Na kolorowym obrazku zobaczyć tego nie sposób.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 23-04-2007 o 18:39

Janusz,

Uprawnienia umieszczania postów