Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: Dlaczego użytkownicy lustrzanek gubią muszle oczne?

Mieszany widok

Domyślnie Dlaczego użytkownicy lustrzanek gubią muszle oczne?

Witam wszystkich,
    Od pewnego czasu zastanawia mnie jeden fakt: dlaczego wiele oferowanych do na sprzedaż używanych aparatów nie posiada muszli ocznej (tej wyłożonej gumą)?

Przemilczę fakt, że sprzedający nie informują o tym nieświadomych tego faktu potencjalnych kupujących, co jest jak dla mnie oszustwem. Nie jest to cecha allegro ale nawet na forum canon-board można znaleźć takie rodzynki ....

W jakim celu wspomnianą muszlę się zdejmuje?

Sama odpada, wyciera się, wyparowuje ... ?

Używałem swego czasu przez 3 lata dość intensywnie Eosa 33 i muszla po tym okresie byłą jak nowa.

Może ktoś rozwieje moje wątpliwości.
    Dziękuję
    link do stronki mojej żonki - cena jaką zapłaciłem za zgodę na zakup 17-40 L Potem już poszło bez "szantażu": 30d i 17-40 dla niej a dla mnie 5d i 24-105. Transakcja wiązana.

Uzależniony Awatar merger
    Miasto
    wroclove

Domyślnie

w moim 350d musza mocno uwazac, zeby jej nie zgubic. nieraz wracalem i szukalem jej lub znajdywalem przyapdkowo gdzies w plecaku.. po prostu trzyma sie kiepsko i odpada
    5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
    430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR

adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB

Pełne uzależnienie Awatar ripek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez merger Zobacz posta
    w moim 350d musza mocno uwazac, zeby jej nie zgubic. nieraz wracalem i szukalem jej lub znajdywalem przyapdkowo gdzies w plecaku.. po prostu trzyma sie kiepsko i odpada
    Metoda na to jest prosta.

1. Ściągnij musze
    2. Okręć "szyny" na aparacie gdzie ta muszla wchodzi gumką recepturką - wystarczy raz.
    3. Wsun muszlę (powinien być dobry opór)

Skuteczność gwarantowana.
    Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Higiena, kolego higiena. Szczoteczkę do zębów chyba masz swoją

Uzależniony Awatar Peri Noid
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

W 300D, które miałem, po pewnym czasie z bliżej nieznanych mi przyczyn pękł jeden z zatrzasków trzymających muszlę na miejscu (pomimo tego, że nie była zdejmowana i zakładana). Na szczęście jej nie zgubiłem. Kupiłem drugą na wszelki wypadek, ale pierwszą założyłem podkładając na prowadniczkę kawałek papierka. I dopiero to się trzymało porządnie. Tak zresztą aparat sprzedałem, dokładając nową muszlę jako dodatek. W 30-ce którą mam teraz póki co muszla się trzyma na miejscu (odpukać ;-) ).
    Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzysp Zobacz posta
    Witam wszystkich,
    Od pewnego czasu zastanawia mnie jeden fakt: dlaczego wiele oferowanych do na sprzedaż używanych aparatów nie posiada muszli ocznej (tej wyłożonej gumą)?

Przemilczę fakt, że sprzedający nie informują o tym nieświadomych tego faktu potencjalnych kupujących, co jest jak dla mnie oszustwem. Nie jest to cecha allegro ale nawet na forum canon-board można znaleźć takie rodzynki ....

W jakim celu wspomnianą muszlę się zdejmuje?

Sama odpada, wyciera się, wyparowuje ... ?

Używałem swego czasu przez 3 lata dość intensywnie Eosa 33 i muszla po tym okresie byłą jak nowa.

Może ktoś rozwieje moje wątpliwości.
    Dziękuję
    A może dlatego, aby później ją sprzedać na Allegro za 30zł :smile: ?
    Ja swojego Eosa 33 używałem zaledwie rok, ale muszla tak jak w Twoim wypadku była jak nowa.

Bywalec Awatar krzypol
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ja w moim body sam ściągnąłem muszlę, ponieważ jestem okularnikiem i troszkę mi ona przeszkadza - nie widzę całego pola wizjera. Najlepieł by było, jakbym się przerzucił na szkła kontaktowe

Coś już napisał Awatar tapirek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzypol Zobacz posta
    Najlepieł by było, jakbym się przerzucił na szkła kontaktowe
    Polecam Przedtem tez bez muszli fotografowałem, od czasu jak mam kontakty dużo lepiej mi się kadruje i przyjemniej korzysta z aparatu.

A żeby nie był całkiem OT - mnie już dwie zginęły po prostu w starej 650 analogowej. Teraz chwilowo nie mam na niej muszli...
    ~~~
    Canon EOS 5DII + 35/50/85 / Canon EOS 650 + kilka m42
    http://niewolnicyhistogramu.blogspot.com

Uzależniony
    Miasto
    Józefów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzypol Zobacz posta
    Ja w moim body sam ściągnąłem muszlę, ponieważ jestem okularnikiem i troszkę mi ona przeszkadza - nie widzę całego pola wizjera.
    Ja w tym celu nabyłem EP-EX15 Eyepiece Extender, sprawdza się (zwłaszcza, że kadruję lewym okiem).

Z wad to zmniejsza obraz, ale dla mnie akceptowalnie, i trochę łapie odblaski.
    Pozdrawiam, Tomek
    Canon LS-120PC II

Bywalec Awatar krzypol
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tmaciak Zobacz posta
    Ja w tym celu nabyłem EP-EX15 Eyepiece Extender, sprawdza się (zwłaszcza, że kadruję lewym okiem).
    Ja także jestem "lewooczny":grin: . Chyba sobie sprawie to urządzonko

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów