Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 41

Wątek: Co zrobiłem źle???

Bywalec Awatar tomygun

Domyślnie Już wiem

Ćwiczyłem w mocnym porannym słonku, więc było dość trudno, ale efekty naprawdę dużo lepsze niż się spodziewałem. Zdjęcia nie wrzucę bo pozowała moja kobietka, nie umalowana... itd, strasznie się wzbraniała, a jak powiedziałem że chcę wrzucić na CB, to nie chcecie wiedzieć co powiedziała :wink:
    Jeśli kogoś będzie bardzo interesował EXIF to wrzucę go później, teraz nie mam możliwości zgrania zdjęć nawet.
    Ale najważniejsze : M 1/200 F22 iso 400, lampa (wbudowana) próbowałem z korektą błysku, wychodziły równie dobrze jak przy jej standardowym działaniu więc może nie ma sensu się trudzić, pomiar światła, też testowałem różne opcje, ale raczej wyraźnych zmian nie dostrzegałem, pkt auto focusa ustawione na osobę, bez żadnego blokowania ekspozycji. Widać osobę jak i wszystko w pokoju, drzewka za oknem również są w miarę ostre, z uwagi na dużą przysłonę
    GALERIA CB <========> GALERIA digart.pl
    Canon EOS 5D + 24-105 f/4 L IS + 70-200 f4 L + 35 f/1.4 L + 580 EX + Jupiter 9 MC 85 f/2 + Sonnar 135 f/3,5MC - GENERALNIE CAŁA MASA SPRZĘTU, I TOTALNY BRAK UMIEJĘTNOŚCI

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomygun Zobacz posta
    Ćwiczyłem w mocnym porannym słonku, więc było dość trudno, ale efekty naprawdę dużo lepsze niż się spodziewałem. Zdjęcia nie wrzucę bo pozowała moja kobietka, nie umalowana... itd, strasznie się wzbraniała, a jak powiedziałem że chcę wrzucić na CB, to nie chcecie wiedzieć co powiedziała :wink:
    Jeśli kogoś będzie bardzo interesował EXIF to wrzucę go później, teraz nie mam możliwości zgrania zdjęć nawet.
    Ale najważniejsze : M 1/200 F22 iso 400, lampa (wbudowana) próbowałem z korektą błysku, wychodziły równie dobrze jak przy jej standardowym działaniu więc może nie ma sensu się trudzić, pomiar światła, też testowałem różne opcje, ale raczej wyraźnych zmian nie dostrzegałem, pkt auto focusa ustawione na osobę, bez żadnego blokowania ekspozycji. Widać osobę jak i wszystko w pokoju, drzewka za oknem również są w miarę ostre, z uwagi na dużą przysłonę
    To F22 to nie pomyłka??
    Przy tej przysłonie to mydło wyjdzie a nie ostrość..
    IMHO f22 trochę za wysoko - przy f22 każde szkło jest już do bardzo słabe.. jak było w słońcu to spróbuj zamiast ISO 400 dać iso 100 i potencjalnie lepszy obraz bo rozumiem że czas 1/200 to czas synchro z lampą i nie możesz wejść na krótszy..

Pozdr
    Artur
    Ostatnio edytowane przez arturs ; 15-04-2007 o 12:24
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Bywalec Awatar tomygun

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    To F22 to nie pomyłka??
    Przy tej przysłonie to mydło wyjdzie a nie ostrość..
    NIE - to nie pomyłka

choć fakt faktem że jak sie teraz przyjrzałem to widać "mydło"
    czasu w sumie krótszego nie próbowałem bo na tym wychodzą dobre efekty, ale chyba i tak bym nie mógł dać krótszego, no i teraz jest jeszcze jedno małe ale, zdjęć nie zgrywałem więc widzę tyle i ile widać na wyświetlaczu, ale tu raczej nie chodzi o przepalenia, a to można ocenić i za jego pomocą, ale masz rację że iso mogło by być mniejsze wtedy i przysłona mogła by być mniejsza
    Ostatnio edytowane przez tomygun ; 15-04-2007 o 12:47
    GALERIA CB <========> GALERIA digart.pl
    Canon EOS 5D + 24-105 f/4 L IS + 70-200 f4 L + 35 f/1.4 L + 580 EX + Jupiter 9 MC 85 f/2 + Sonnar 135 f/3,5MC - GENERALNIE CAŁA MASA SPRZĘTU, I TOTALNY BRAK UMIEJĘTNOŚCI

Początki nałogu Awatar Fakungio

Domyślnie

F22????...sprzęt Ci się nie spalił
    Canon 50D + EF 24-105 f/4 L+ Sigma 50mm 1.4 EX DG

Początki nałogu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    przy f22 każde szkło jest już do bardzo słabe..
    A do jakiej mniej wiecej jest rozsądnie ustawiać, żeby nie tracic bardzo ostrości??

Pełne uzależnienie Awatar tpop
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bonku5 Zobacz posta
    A do jakiej mniej wiecej jest rozsądnie ustawiać, żeby nie tracic bardzo ostrości??
    najostrzejsze wychodza przy f8-11.
    A zeby sie nie katowac przyslonami rzedu f22 przy duzym sloncu to polecam dokupic filtr szary i po sprawie.
    Ostatnio edytowane przez tpop ; 18-05-2007 o 11:55

Początki nałogu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tpop Zobacz posta
    A zeby sie nie katowac przyslonami rzedu f22 przy duzym sloncu to polecam dokupic filtr szary i po sprawie.
    Dzieki. Przydatne info

Początki nałogu Awatar Jacek Deka
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Każdy obiektyw ma inna specyfikę i inną ostrość na różnych wartościach przysłon.
    Nie koniecznie najostrzejsze to przy f8-11, są przecież obiektywy, które najlepiej ostrzą przy f5.6 , a i są takie co przy 2.8 dużo lepiej niż przy f8 czy f11.

ISO 400?
    Przy takim słońcu to zbrodnia, chyba że chcesz uzyskać specyficzne efekty, ale przy tej przysłonie (f22) to i syfy na matrycy zobaczysz (najbardziej w miejscach o równomiernej powierzchni takich jak np. niebo).

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tpop Zobacz posta
    .....
    99.9% szkieł optimum ostrzenia ma dwa do trzech pełnych f-stopów od pełnej dziury. Dla 2.8 dwa pełne f -stopy to 5.6

Pełne f-stopy to:
    1.4 2.0 2.8 4 5.6 8 11 16 22
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 18-05-2007 o 23:32

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie Awatar tpop
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

no zgadza sie. Te f8-11 tyczy sie raczej tych tanszych szkiel. Chociaz jak tak patrze to te 11 chyba jednak na wyrost.

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów