Witam.
W tle było okno z mocnym światłem. Dobłysk lampy i 400 ISO, pomiar matrycowy program M.
Zdjęcie w załączniku. Co zrobiłem źle???
Witam.
W tle było okno z mocnym światłem. Dobłysk lampy i 400 ISO, pomiar matrycowy program M.
Zdjęcie w załączniku. Co zrobiłem źle???
Canon 50D + EF 24-105 f/4 L+ Sigma 50mm 1.4 EX DG
A co chciałeś osiągnąć ? bo jak się domyślam, to pewnie i ładnie doświetlony pierwszy plan i to co za oknem ?
pucha i grucha
Tomasz.
Partial..tzn? Centralnie ważonym? Rozumiem, że celownik na okno, a później przekadrować i błysk?
SCREAM napisał : A co chciałeś osiągnąć ? bo jak się domyślam, to pewnie i ładnie doświetlony pierwszy plan i to co za oknem ?
Chciałem nie przepalić zdjęcia
Pozdrawiam.
Ostatnio edytowane przez Fakungio ; 08-04-2007 o 23:54
Ale jak miales tryb M na korpusie to pomiar matrycowy mierzyl ci tylko odstepstwo od nastaw automatycznych. Albo inaczej: na podstawie jakiego pomiaru (na czym) ustawiales czas i przyslone w trybie M?
Z tego co widze to w trybie M miales ustawiony zbyt dlugi czas. Jest tez mozliwosc, ze ustawiles "dobry" czas (bo zrobiles to na podstawie "dobrego" pomiaru dla swiatla zastanego) ale ten czas byl krotszy niz najkrotszy czas synchronizacji z lampa. Jesli wlaczyles lampe to w tej sytuacji korpus i tak ustawi najkrotszy czas synchronizacji z lampa (w 350D jest to chyba 1/200s ale nie mam pewnosci), ktory dla ekspozycji swiatlem zastanym jest zbyt dlugi - efekt przejarane zdjecie.
Ja na twoim miejscu uzylbym Tv, Av lub P a na lampie tryb HSS i wszystko byloby cacy.
Ostatnio edytowane przez jatzzek ; 09-04-2007 o 00:10
why waste your time looking for proof?
what if the answer is never the truth?
Może być i centralny z okna, ale pisałem o skupionym (czy jak mu tam). Ogólnie chodzi właśnie o to, co napisałeś.
Ewentualnie możesz potem korygować czas/przesłonę by precyzyjnie ustawić ekspozycję tła.
Edit: Zdradź nam jeszcze, o czym pisałeś wczoraj![]()
jatzzek...wytłumacz mi to co napisałeś po polskiemu bez skrótów myślowych..
A lampa jest wbudowana
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Nie łapię..Edit: Zdradź nam jeszcze, o czym pisałeś wczoraj
Ostatnio edytowane przez Fakungio ; 09-04-2007 o 00:06 Powód: Automerged Doublepost
1. Mierzysz światło na oknie.
2. Ponieważ masz tryb M. to dobierasz ręcznie czas/przesłonę, żeby na drabince było zero.
3. Wybierasz kadr właściwy i robisz zdjęcie.
Wersja jatzzeka dotyczy pktu 2:
2a: UStawiasz Av, mierzysz światło z okna i naciskasz * by zblokować ekspozycję. HSS nie masz, więc uważasz, żeby czas nie mrugał na wyświetlaczu.
masz jeszcze co najmniej dwie inne ewentualności przestaw aparat na auto braketing z krokiem powiedzmy o 1EV, strzel trzy klatki jedna na pewno będzie good! możesz również olewając wskazania pokręcić pokrętłem kompensacji ekspozycji na minus (w lewo), trochę np 1/2 EV pstryknąć fotkę, popatrzeć na histogram czy nie ma przepaleń i tak do skutku, czyli do oczekiwanego przez ciebie efektu ... najfajniejsze w pracy z flashem jest to że kompensacja ekspozycji nie ma wpływu na ekspozycję flasha...
oczywiście pomiar spotem jest najdokładniejszy
pozdrawiam![]()
Tak, ale przy lampie naciśnięcie * to błysk..UStawiasz Av, mierzysz światło z okna i naciskasz * by zblokować ekspozycję
Przy Av po naciśnięciu spustu do połowy ekspozycja się sama blokuje..
No nie?? Czy się mylę..