Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Problem z ostrością w S3IS

Herman68
    Guest

Domyślnie Problem z ostrością w S3IS

Witam wszystkich!

Jestem użytkownikiem Canona S3IS od jakiegoś czasu.Sęk w tym,że mam problem używaniem zoomu w moim S3IS:-( .Robiąc zdjęcia na największym zbliżeniu 432mm przy największej rozdzielczości 2816 x 2112 zdjęcia wychodzą bardzo nieostre:-( ,Czy to normalne przy takiej dużej rozdzielczości???,czy może po prostu coś mam źle ustawione.,,Delirka'' też odpada,gdyż próbowałem to zamo robić z użyciem statywu oraz samowyzwalacza,więc nie było mowy o jakimś poruszeniu aparatu.Stabilizacja również włączona była.Więc co w takim układzie jest??????.Poradzicie coś???????Będę wdzięczny za wszystkie sensowne wypowiedzi

Początki nałogu Awatar chuckyy
    Miasto
    Września

Domyślnie

Sensowanie to można się wypowiedzieć jak zobaczymy któreś z tych "bardzo nieostrych" zdjęć
    5d | Canon 16-35 2.8 L | Canon 24-70 2.8 L | Canon 70-200 4 IS L | Canon 85 1.8 USM | Speedlite 580 ex | Omnibounce STOFEN | LumiQuest Soft Screen | transcend 8 GB | kingstone 1 GB ELITE PRO & 2 GB ULTIMATE | Marumi DHG CPL 67, 77, 82 mm | statyw Velbon Sherpa 750R | Lowepro Staelth Reporter 200 AW | Śjakaś inna Lowepro | Military PRO LIMA :] Sporo planów na przyszłość... m.in. 135 L

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Herman68 Zobacz posta
    .Robiąc zdjęcia na największym zbliżeniu 432mm przy największej rozdzielczości 2816 x 2112 zdjęcia wychodzą bardzo nieostre:-( ,
    Nieostre czy poruszone?

ja wiem: niewyraźne i rozmazane, ale jeśli nie potrafisz tego odróżnić to pokaż jakieś zdjecie:
    www.imageshack.us
    www.speedyshare.com

.Czy to normalne przy takiej dużej rozdzielczości???,
    Jeśli poruszone, to bardzo możliwe przy tak duzej ogniskowej (zoomie).
    Druga sprawa - nie sugeruj sie 100% powiększeniem na monitorze.
    Pomniejsz do rozmiarów ekranowych (np. 1024x 768 ) lub daj w labie zrobić odbitkę (np. 10x15 lub 13x18 )

.czy może po prostu coś mam źle ustawione.,,Delirka'' też odpada,gdyż próbowałem to zamo robić z użyciem statywu
    jaki to za statyw? z mediamarku za 60zł?

.więc nie było mowy o jakimś poruszeniu aparatu.
    A właśnie, że to jest nabardziej prawdopodobne.
    jakie masz czasy migawki?

.Stabilizacja również włączona była.Więc co w takim układzie jest??????.
    99% stawiam na poruszenie.
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Herman68
    Guest

Domyślnie

W sumie to nie miałem jeszcze do czynienia z programem ImageShack i nie wiem,czy mi to od razu wyjdzie.Zamieszczam dwa zdjęcia.Jedno na najmniejszej ogniskowej,drugie zaś na największej.Zdjęcia zamieszczone są w mniejszej rozdzielczości niż oryginalne.Zdjęcia robione były w programie AUTO i tylko tak dla przeprowadzenia testu.
    Nie bardzo rozumiem jeszcze uwagę gwozdzta na temat statywu.A co ma do tego cena,czy gdzie zakupiony????.Statyw to statyw i jasne jest jego przeznaczenie.Używałem go wcześniej z lustrzanką i byłem w pełni zadowolony.
    http://img408.imageshack.us/my.php?image=img0120yb9.jpg
    http://img133.imageshack.us/my.php?image=img0124fk2.jpg

Te drugie zdjęcie było robione z użyciem właśnie statywu i samowyzwalacza.Program AUTO

Pełne uzależnienie Awatar solti
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Nie bardzo rozumiem jeszcze uwagę gwozdzta na temat statywu.A co ma do tego cena,czy gdzie zakupiony????.Statyw to statyw i jasne jest jego przeznaczenie.
    No właśnie nie. Statyw statywowi nierówny;-) Tanie statywy często mają małą sztywność. Zdjecia robione z ich użyciem potrafią wyjść poruszone nawet, jeśli fotografujemy z użybiem samowyzwalacza (wężyka, pilota, etc.). Wystarczy podmuch wiatru, żeby wprawić je w mikrodrgania. Niestety zazwyczaj sprawa wygląda tak, że jedynie drogie statywy są odpowiednio sztywnej konstrukcji, a ich tańsze odpowiedniki zbudowane są dosyć licho.

Oglądałem sample - IMHO zdjęcia poruszone. Ale nie widze exifów, więc nawet nie wiem, przy jakich czasach zostały zrobione. przy takiej ognisowej poniżej 1/500 s istnieje ryzyko poruszenia. Nie wiem, jak się spisuje IS w tym modelu.
    Ostatnio edytowane przez solti ; 12-04-2007 o 15:55
    Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
    galeria na forum Canon-board
    galeria na stronie lotnictwo.net.pl
    galeria.solti.pl

Miasto
    Września

Domyślnie

nie widzę niczego "bardzo nieostrego" w pierwszym zdjęciu. Przysłona 4 powoduje, że na pewno całe zdjęcie ostre nie będzie.
    Co do drugiego zdjęcia - trudno powiedzieć, bo nie ma exifa, ale wg mnie to poruszyły się drzewa, przy dłuższym czasie naświetlania.

Co do statywu - tanie statywy są mało stabilne, może poruszyć je wiatr, albo uderzenie lustra (tutaj akurat kompakt, więc ten problem nie występuje).
    Przy takich długich ogniskowych o poruszenie zdjęcia naprawdę nie jest trudno.

Przyjrzałem sie jeszcze dokładnie pierwszemu zdjęciu - przypadkiem ostrość nie jest złapana na gałązce po lewej stronie?
    5d | Canon 16-35 2.8 L | Canon 24-70 2.8 L | Canon 70-200 4 IS L | Canon 85 1.8 USM | Speedlite 580 ex | Omnibounce STOFEN | LumiQuest Soft Screen | transcend 8 GB | kingstone 1 GB ELITE PRO & 2 GB ULTIMATE | Marumi DHG CPL 67, 77, 82 mm | statyw Velbon Sherpa 750R | Lowepro Staelth Reporter 200 AW | Śjakaś inna Lowepro | Military PRO LIMA :] Sporo planów na przyszłość... m.in. 135 L

Herman68
    Guest

Domyślnie

Dobrze Panowie co do statywów przyznam Wam rację.Nie korzystam z tego sprzętu aż tak często,więc nie będę się wypowiadał:neutral:
    Parametry czasowe pierwszego zdjęcia to: 1/640 F4.0
    Drugie zdjęcie to: 1/500 F4.0
    Tak nastawiła mi automatyka:sad:
    Wiem,że do wszystkiego podchodzi się metodą prób i błędów,ale przy takich fotografiach (uwzględniając nastawy ręczne) jakie proponowalibyście nastawy???
    chuckyy??? z tą nieostrością to chodziło mi o te drugie zdjęcie.Pierwsze robione w największej rozdzielczości i przy najniższej ogniskowej.Drudie to ta sama tozdzielczość,ale największa ogniskowa.Zbliżenie jednej z choinek w środku zdjęcia.

Miasto
    Września

Domyślnie

Patrząc na to drugie zdjęcie wygląda to jednak na poruszenie - jeśli nie poruszył się statyw, to mogła poruszyć się choinka, jeśli dzień był wietrzny.
    Moim zdaniem powinienes przeprowadzić test na czymś bardziej statycznym - jesli wtedy zdjęcia będą tak samo rozmyte, to wina będzie po stronie aparatu.
    Co do nastaw - czasu powinny byc co najmniej takie jak ogniskowa. Czyli - jeśli masz ogniskową 432 mm, to czasy od 1/500 i krótsze. W przypadku statywu oczywiście można je wydłużać, o ile statyw jest odpowiednio stabiliny i obiekt fotografowany odpowiednio statyczny

Bywalec Awatar WaldekA
    Miasto
    Jaroszów

Domyślnie

Drugie zdjęcie ewidentnie poruszone. Widać podwójne gałęzie i smugi rozmycia. Na pierwszym ostra choinka w lewym dolnym rogu.
    Ostatnio edytowane przez WaldekA ; 13-04-2007 o 23:09
    Kiedyś tu była stopka:-)

Bywalec Awatar Skylines
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

pamiętam jak miałem Canona S2 IS to przy tak długich ogniskowych nie było mowy o super ostrości ale wynika to chyba z jakości szkła
    EOS 5DmkII|C 70-200mm f/2.8|C 50mm f/1.4 |C 17-40mm f/4 Lowepro Stealth Reporter D400AW | 2x Speedlite 430 & 580 EX www.fotograf-i-a.pl

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów