nie chcę się wymądrzać ale moim zdaniem kolory nie maja wielkiego znaczenia, najważniejsza jest powierzchnia odbijająca i kontrast jaki tworzy... podstawowym zastosowaniem blendy jest doświetlanie w cieniach i co za czym idzie tworzenie odpowiedniego stosunku kontrastu (aspect ratio) między światłem głównym (key light) a światłem doświetlającym (fill in), biała powierzchnia najbardziej rozprasza światła, złota mniej (najbardziej przydatna w doświetlaniu cieni), srebrna daje najostrzejsze światło, zmniejszając w ten sposób najbardziej kontrast, czarna skutecznie tłumi niepożądane odbite światło, a filtr UV (półprzepuszczalna biała) rozprasza i tłumi skutecznie bezpośrednie światło słoneczne, sam używam wszystkich powłok, plus dodatkowo kilka patentów własnej konstrukcji... polecam zakup 5 w 1 i wypróbowanie wszystkich powłok, a w przyszłości zakup np mini boom arm na którym możemy zamocować blendę na stojaku i dowolnie nią manewrować (nie potrzebujemy wtedy asystenta), w warunkach polowych przydatna jest taka wersja blendy która posiada specjalne uchwyty dzięki którym sami możemy ją trzymać podczas robienia zdjęć ...