tylko wtedy robisz na "manualu" bez kontroli i ryzykujesz efekt. Do tego oczywiście tracisz kontrolę nad zasięgiem poprawnego doświetlenia i korekcją ekspozycji. Ale "da się", tylko że ja nie polecam, bo to ruletka, a efekty są IMHO niedostateczne.
tylko wtedy robisz na "manualu" bez kontroli i ryzykujesz efekt. Do tego oczywiście tracisz kontrolę nad zasięgiem poprawnego doświetlenia i korekcją ekspozycji. Ale "da się", tylko że ja nie polecam, bo to ruletka, a efekty są IMHO niedostateczne.
Jak na "manualu"?? ETTL przecież działa i to lampa dobiera sobie siłę błysku - aparat jest zwykle w trybie M z czasem 1/60 - 1/125 rzadko 1/200 a przysłona rzecz gustu i odległości. Oczywiście mówimy o odległościach w "zasięgu" lampy. Ryzyko jest naprawdę minimalne i zdecydowanie złe zdjęcia są częściej spowodowane błędami AF w ciemnościach, oparach dymu i gorzały580-tka ma wspomaganie AF więc i ten problem odpada. Na cropie 1.6 te 350 jest raczej graniczne i powyżej tj. np. 400 ilość zdjęć poruszonych będzie szybko rosła.
To czas trwania błysku ma znaczenie decydujące a toto jest 1/500 a często i mniej.
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
zgadzam sie.
czesto robie w domu obiektywem 100-300mm nastawionym na 100-150mm.
ustawiam wtedy tryb M i czas 1/125s, przeslona jak lubie (f7, f8....) i nie mam
poruszen. dodatkowo: lampa ustawiona tak, by odbijala swiatlo od scian.
jestem zadowolony z efektow.
przyklad:
http://canon-board.info/showpost.php...6&postcount=71
350d, KIT 18-55, 50/f1.8, 100-300/f4.5-5.6 USM, 420EX. www.gawryl.pl
nie będę się spierał.
Moje doświadczenia ze wspomnianą przez autora wątku 400/5.6 L i lampą są kiepskie. Być może dlatego, że Krzyśku przy 1/125 nie masz strobo (a o tym mówiliśmy). Do tego pokazane przez ciebie zdjęcie miało minimalnie za długi czas. Na cropie 400 wymaga 1/640 sek bez poruszenia (bez strobo), więc zejście do 1/200 to już spory problem i o tym pisałem.
masz sporo racji. autor watku pytal o duzo wieksze ogniskowe, ja wrzucilem swoje ,,dwa grosze'' od razu zaznaczajac, o jakich ogniskowych mowie.
w kazdym razie przy 100mm staram sie nie robic fot @1/125sek bez lampy - bo widze poruszenia. z lampa to i do 150mm jest (dla mnie) OK.
350d, KIT 18-55, 50/f1.8, 100-300/f4.5-5.6 USM, 420EX. www.gawryl.pl