Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 50

Wątek: Jaki teleobiektyw?

SebaK
    Guest

Domyślnie

Mam straszny dylemat
    chce kupić szkło do fotografi przyrodniczej, do wyboru miałem sporo szkieł (np Sigma 50-500) ale do finału doszły 3:
    - 400 f/5,6 L - długi, ale dość ciemny a czasami przydałoby się doczepić TC chociaż x1,4
    300 f/4 L - Krótki, dość jasny, i dobrze ostrzący, nie wiem niestety jak współpracuje np. z TC x2
    300 f/4 L IS - krótki, dość jasny, i ma stabilizację, i ponoć dobrze ostrzy i współpracuje z TC. Chociaz co do tego na CB zdania są dość podzielone :-)

Przedział cenowy mniej więcej taki sam więc w ich przypadku cena nie odgrywa aż tak bardzo roli.
    Może jakiś przyrodnik na CB był ostatnio przed podobnym dylematem? a może ktoś miał okazję pstrykać tymi szkłami? Podpinał TC? Będę wdzięczny, za opinie z użytkowania :-)

Pozdrawiam

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Fotografia przyrodnicza ma też swoje odmiany
    400/5.6 polecam do zdjęć ptaków większych od kosa, ptaków w locie (szybki AF) i raczej z nastawieniem do fotografowania ze statywu.
    300/4 L IS doskonale nadaje się do fotografii z ręki, bez światła słonecznego, w lesie lub parku. Także do makro o niewygórowanej skali (ostrzy od 1,5 metra, po dodaniu najgrubszego pierścienia od. ok 75 cm), również bez statywu. Bardzo dobrze też sprawdza się z TC 1,4 (niewielka utrata jakosci i szybkości fokusa).
    Moim zdaniem 300/4 L IS jest bardziej uniwersalny, 400/5.6 bardziej wyspecjalizowany.

SebaK
    Guest

Domyślnie

Na dwa mnie nie stać :-)
    Generalnie to focę w różnych farunkach, zarówno na odkrytym terenie, jak i w lesie, ptaki mniejsze i większe, o świcie, w dzień i o zachodzie :-)
    Dlatego mam taki dylemat z wyborem :-D wiem też że często 300 i 400 to za mało dlatego chcę łączyć z TC.

Dopiero zaczyna Awatar drumandbass

Domyślnie

1200 jak najbardziej
    jeszcze z miesiac temu nie wiedzialem ze 1200 jest w polsce dostepny a tu niespodzianka az w 2 sklepach jeszcze niedawno byl tylko w jednym ale ta cena... sami zobaczcie
    http://www.ceneo.pl/411943
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Orientacyjna rata miesięczna tylko: 39396 zł przy 12
    Ostatnio edytowane przez drumandbass ; 27-03-2007 o 14:22 Powód: Automerged Doublepost
    bylo troche gratow
    i ciagle malo

Pełne uzależnienie Awatar Nemeo
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez drumandbass Zobacz posta
    1200 jak najbardziej
    jeszcze z miesiac temu nie wiedzialem ze 1200 jest w polsce dostepny a tu niespodzianka az w 2 sklepach jeszcze niedawno byl tylko w jednym ale ta cena... sami zobaczcie
    http://www.ceneo.pl/411943
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Orientacyjna rata miesięczna tylko: 39396 zł przy 12
    Szczerze mówiąc myśląłem że to szkiełko jest troche tańsze, myślałem że za około 300000 PLN można już je wyrwać.

Ciekawe ile kosztuje w USA.

Początki nałogu Awatar moregun

Domyślnie

będąc przed takim dylematem postawiłem na 400L i nie żałuję , narazie mam TCx2 ale dokupie 1,4. przesiadłem sie z sigmy 300 f4 dla mnie duza różnica. a wiec robiłem juz na 300mm wiec czas przyszedl na 400mm. dobra zamina, a jak chcesz to i to to zawsze jest 100-400, sam też nie wybrałem go bo przy 400mm jest gorszy niż stałka a dokupując 70-200 f4 przy 200mm tez bede mial lepsza rozdzielczośc - jak rozłożyc to w czasie to nawet mniej boli kieszeń.

SebaK
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez moregun Zobacz posta
    będąc przed takim dylematem postawiłem na 400L i nie żałuję , narazie mam TCx2 ale dokupie 1,4. przesiadłem sie z sigmy 300 f4 dla mnie duza różnica. a wiec robiłem juz na 300mm wiec czas przyszedl na 400mm. dobra zamina, a jak chcesz to i to to zawsze jest 100-400, sam też nie wybrałem go bo przy 400mm jest gorszy niż stałka a dokupując 70-200 f4 przy 200mm tez bede mial lepsza rozdzielczośc - jak rozłożyc to w czasie to nawet mniej boli kieszeń.
    i jak taki zestaw się sprawuje? Masz jakieś przykładowe foty? Kombinowałeś z zaklejaniem styków?

Coś już napisał

Domyślnie

Witam. Szukam jakiegoś w taniego teleobiektywu. Co powiecie na to: http://www.allegro.pl/item857205878_...300_5_6_l.html . Szczerze mówiąc się zdziwiłem, bo to najtańsza L'ka jaką widziałem. Jest coś warta?

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Coś już napisał

Domyślnie

Dzięki bardzo

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345

Uprawnienia umieszczania postów