Ta druga korbka pozwala na obrót tylko i wyłącznie w poziomie. Bardzo przydatne w przypadku panoram.
To prawda i jedyny minus tej głowicy.
Przetestowałem solidnie moją głowicę i faktycznie po zamontowaniu cięższego zestawu (+/- 3,5 kg) czar chwilowo prysł, bezwładność jak ta lala![]()
Mam jednak lekarstwo na tą przypadłośćPo wykręceniu głównej śróby, gdy naciśniesz od góry kulę, to przez otwór po wykręconej śróbie zobaczysz poruszający się metalowy element.
Można głowicę rozkręcić i umieścić pod nim małą metalową podkładkę, ja jednak po chamsku, bez rozkręcania, umieściłem tam najmniejszego gwoździa jakiego udało mi się znaleść w moich szpargałach. ...Tak w ramach testów ...czy coś to da, a że dało to pewnie posiedzi tam biedaczek do końca żywota głowicy. Wszak prowizorki są najtrwalsze.
Podsumowując, po modyfikacji mój ciężki zestaw staje dokładnie wtedy kiedy ja chcę i dokładnie w takiej pozycji jak ja chcę. Cóż więcej może chcieć facet
![]()
Po modyfikacji śróba (korbka) zaciskowa nie wymaga zbyt wielkej siły aby unieruchomić głowice, co jest kolejną zaletą.
Polecam ten kawał żelastwa, a za różnicę w cenie w stosunku do manfrotto można pewnie kupić ze 4 GB SanDiska lub złote kolczyki dla małżowinki![]()