Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: glowica do Manfrotto

Mieszany widok

Bywalec
    Miasto
    Chodziez

Wink glowica do Manfrotto

http://www.allegro.pl/item171047977_...ozlaczka_.html

Witam serdecznie i chcialbym zapytac czy ktos z Was korzystal lub moze powiedziec na temat oferowanej glowicy.Wiadomo ze jest to podrobka Manfrotto tak przynajmniej mi sie wydaje patrzac na ksztalt,ale czy warto ja kupic czy tez dozbierac i pokusic sie o oryginal.Potrzebna mi jest do Manfrotto 190 a calosc do foto ptakow.Pozdrawiam Slonkaap

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez slonkaap Zobacz posta
    http://www.allegro.pl/item171047977_...ozlaczka_.html

Witam serdecznie i chcialbym zapytac czy ktos z Was korzystal lub moze powiedziec na temat oferowanej glowicy.Wiadomo ze jest to podrobka Manfrotto tak przynajmniej mi sie wydaje patrzac na ksztalt,ale czy warto ja kupic czy tez dozbierac i pokusic sie o oryginal.Potrzebna mi jest do Manfrotto 190 a calosc do foto ptakow.Pozdrawiam Slonkaap
    Kawał solidnego żelastwa, w pozytywnym sensie. Mam od niedawna model z dodatkowym pierścieniem do panoram i jestem zadowolony z zakupu.
    Smiena 8M

Początki nałogu Awatar SimOn!
    Miasto
    3Miasto

Domyślnie

Mam od dluzszego czasu wieksza "siostre" i jestem zadowolony. Wykonana dosc precyzyjnie, chodzi plynnie, blokada trzyma dobrze.
    Ostatnio edytowane przez SimOn! ; 06-03-2007 o 15:06
    podpis...

Uzależniony Awatar TomS
    Miasto
    Strzelin

Domyślnie

Dobra masywna głowica. Jestem z niej zadowolony.

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Prawdopodobnie jest to kwestia egzemplarza , ale moja głowica ma bardzo dużą bezwładność i korbka do zacisku - jak dla mnie - jest niewygodna . Poza tym smarem z kuli łatwo można się pobrudzić przy manewrowaniu . Ogólnie pomysł dobry ( kopia Manfrotto ) , ale słabe wykonanie . Najlepiej pójść do sklepu lub umówić się z posiadaczem takowego sprzętu z najtrudniejszym ( tele lub mieszek do makro ) zestawem którego się używa i przymierzyć . Ta druga głowica wygląda solidniej i ma dwie korbki zaciskowe , ale może okazać się , że za kilka dni/miesięcy/lat i tak będziesz musiał zmienić ją na lepszą , więc może od razu kupić markową . Unikniesz - być może - błędu który ja zrobiłem ...
    Powodzenia , cokolwiek wybierzesz .

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pantomas Zobacz posta
    ...Ta druga głowica wygląda solidniej i ma dwie korbki zaciskowe...
    Ta druga korbka pozwala na obrót tylko i wyłącznie w poziomie. Bardzo przydatne w przypadku panoram.

... smarem z kuli łatwo można się pobrudzić przy manewrowaniu...
    To prawda i jedyny minus tej głowicy.

Prawdopodobnie jest to kwestia egzemplarza , ale moja głowica ma bardzo dużą bezwładność i korbka do zacisku - jak dla mnie - jest niewygodna ...
    Przetestowałem solidnie moją głowicę i faktycznie po zamontowaniu cięższego zestawu (+/- 3,5 kg) czar chwilowo prysł, bezwładność jak ta lala
    Mam jednak lekarstwo na tą przypadłość Po wykręceniu głównej śróby, gdy naciśniesz od góry kulę, to przez otwór po wykręconej śróbie zobaczysz poruszający się metalowy element. Można głowicę rozkręcić i umieścić pod nim małą metalową podkładkę, ja jednak po chamsku, bez rozkręcania, umieściłem tam najmniejszego gwoździa jakiego udało mi się znaleść w moich szpargałach. ...Tak w ramach testów ...czy coś to da, a że dało to pewnie posiedzi tam biedaczek do końca żywota głowicy. Wszak prowizorki są najtrwalsze. Podsumowując, po modyfikacji mój ciężki zestaw staje dokładnie wtedy kiedy ja chcę i dokładnie w takiej pozycji jak ja chcę. Cóż więcej może chcieć facet
    Po modyfikacji śróba (korbka) zaciskowa nie wymaga zbyt wielkej siły aby unieruchomić głowice, co jest kolejną zaletą.
    Polecam ten kawał żelastwa, a za różnicę w cenie w stosunku do manfrotto można pewnie kupić ze 4 GB SanDiska lub złote kolczyki dla małżowinki
    Smiena 8M

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Canclerz Zobacz posta
    Można głowicę rozkręcić i umieścić pod nim małą metalową podkładkę
    Operacja udana , pacjent trochę zmarł - udało mi się urwać gwint płyty mocujący ją do kolumny . Po zalepieniu distalem na amen jakoś siedzi .
    po modyfikacji mój ciężki zestaw staje dokładnie wtedy kiedy ja chcę i dokładnie w takiej pozycji jak ja chcę.
    Mój już też .
    za różnicę w cenie w stosunku do manfrotto można pewnie kupić (...) złote kolczyki dla małżowinki
    po tym , co usłyszała podczas przeróbki nie mam innego wyjścia , dobrze że dzieciaki spały ... A teraz pozdrawiam majsterkowiczów i idę szorować się ze smaru , ponieważ ...
    ... smarem z kuli łatwo można się pobrudzić przy manewrowaniu...
    To prawda i jedyny minus tej głowicy.
    Boję się pomyśleć ile jeszcze minusów mi się trafi ...

Dziękuję za pomocny opis i pozdrawiam .

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

W mojej za chiny nie dało sie dopasować dobrze płytki. Jak nie zacisnełem to zawsze lekko sie chwiała (w ruch nawet pilniki poszły). Oddałem kumplowi za grosze a sobie kupiłem 486. Nie ma najmniejszego porównania.
    FF z FF po serwisie, EOS33+BP, 17-40L, 135 2L+TCx2 II, 85 1.8, 50 1.4.

Pełne uzależnienie Awatar enter
    Miasto
    wioskawawa

Domyślnie

jednak proponowałbym Tobie głowicę 486 lub 488 nie lubię półśrodków w podpórce sprzętu

Uprawnienia umieszczania postów