Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 23 z 23

Wątek: Opłata za fotografowanie

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez APP Zobacz posta

Osobiście mogę zrozumieć dlaczego np. Watykanie (i nie tylko) nie można robić zdjęć w muzeach lub dlaczego w niektórych miejscach taka opłata funkcjonuje (są tam rzeczy naprawdę unikatowe, podlegające specjalnej ochronie, i inne... jakieś wzornictwo itd.)
    W Muzeach Watykańskich, Luwrze, d'Orsay, Uffici fotografować można za darmo. Opłaty i zakazy znacznie częściej pojawiają sie w miejscach, gdzie nie ma nic, prócz paru mebli albo kilku obrazków, które w wyżej wymienionych instytucjach nigdy nie opuściłyby magazynów. Zakaz fotografowania np. na Hradczanach obejmuje również ściany a obsługa na widok aparatu grozi wezwaniem policji. Zresztą, niestety, zawartość artystyczna muzeum zwykle jest odwrotnie proporcjonalna do stopnia agresywności obsługi...
    --

pozdrawiam,
    Rafał

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RafalK Zobacz posta
    W Muzeach Watykańskich, Luwrze, d'Orsay, Uffici fotografować można za darmo(...)
    Możliwe, że coś pokręciłem, choć o ile pamiętam, to np. wystawy klejnotów papieskich nie można było fotografować. Tak czy inaczej, są miejsca gdzie takie zakazy opłaty da się uzasadnić i wększość ludzi by to zrozumiała, ale widzę, że co do omawianego przypadku większość opinii jest zgodna i niestety zjawisko pozostaje bez racjonalnego wyjasnienia. Trudno napisać żeby było to pociechą, ale najwyraźniej nie jest to też odosobniony przypadek :-?

Domyślnie

Witam,

Akurat bylem w Watykanie kilka tygodni temu. I w niektórych miejscach zakaz fotografowania wydaje mi się w miarę sensowny.
    Wydaje mi się, że ostre światło (np od flesza) może niszczyć freski lub stare gobeliny.
    A ponieważ 99% turystów używa w swoich cyfrówkach programu "green" to im w trudnych warunkach błyska - i zakaz fotografii bez flesza jest trochę martwy.

Aha, oczywiście zrobiłem zdjęcia w kaplicy Sykstyńskiej
    (pożyczone 35 1.4 i nie trzeba błyskać)

Pozdr
    PM

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów