Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 31

Wątek: Tamron 200-500/5-6,3 mam

Bywalec Awatar Hipek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marabut199
    O i to mi sie podoba!!!

Zbyt czesto na tym forum "tylko L-ka". Zdjecia robia nie tylko ci co na nich zarabiaja albo inwestuje wszystkie pieniadze w sprzet... Pewnie ze L-ka to L-ka ale zycie zyciem:-(

Zreszta, sztuka jest dobrac cos po srodku skali cenowej i jakosciowej, i zrobic tym fajbe zdjecie.
    a może skali dostępności????
    20D+BGE2, Canon EF 17-40 L USM, Canon EF 24-105 L USM IS, Canon EF 100-400 L USM IS, EX 580

Pełne uzależnienie Awatar Tytus

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez leszekel
    A tak sobie chciałem poogladać, w tutaj wyskoczyło mi takie oto coś " Limit transferu dla tego konta na bieżący miesiąc został przekroczony"
    Dalej myślę o tak długim obiektywie za podobne pieniądze, więc szukam i czekam, a może jeszcze ktoś coś napisze.
    niestety, sam nie wiem jak to się stało, chyba ktoś wszystkie moje zdjęcia musiał ze trzy razy obejrzeć, i się 1GB miesięcznego limitu skończył ??:

zapraszam w Prima Aprilis 1 kwietnia powinno wszystko znowu banglać ;-)

obiektyw nie jest najgorszy, wyrobił się po dwóch plenerach trochę, już blokada wysuwania zaczęła się przydawać

mogę dopisać jeszcze jedną rzecz jako komentarz

- po paru godzinach noszenia na szyi bolą plecy ciężkie to jednak jest (ale 20D wytrzymał bez problemu)

Cytat Zamieszczone przez marabut199
    O i to mi sie podoba!!!

Zbyt czesto na tym forum "tylko L-ka". Zdjecia robia nie tylko ci co na nich zarabiaja albo inwestuje wszystkie pieniadze w sprzet... Pewnie ze L-ka to L-ka ale zycie zyciem

Zreszta, sztuka jest dobrac cos po srodku skali cenowej i jakosciowej, i zrobic tym fajbe zdjecie.
    są jeszcze tacy, których po prostu stać na drogie zabawki

faktem jest, że gdybym miał dodatkowe 700euro do wydania, zamiast 70-300IS kupiłbym 100-400IS, to zawsze kwestia priorytetów, cóż, mam żonę, to czynnik ograniczający moje fanaberie...
    Ostatnio edytowane przez Tytus ; 28-03-2006 o 23:18

Coś już napisał Awatar tyrpin
    Miasto
    okolice Dębicy

Domyślnie

Witam - chcę troszkę odświeżyć ten wątek, bo od roku czasu mogło się nieco pozmieniać. Czy ktoś oprócz Tytusa użytkuje ten obiektyw? Nie ukrywam, że chcę kupić do fotografowania zwierzaków jakiś słoiczek i ciekaw jestem opinii użytkowników. Nie ukrywam również, że nie wchodzi w rachubę tównież zakup C100-400, lub S50-500, ale najpierw chętnie bym coś usłyszał o tym Tamronie.
    pozdrawiam

Pełne uzależnienie

Domyślnie

A co chciałbyś wiedzeć? Trochę bawiłem się tym obiektywem...

Miasto
    okolice Dębicy

Domyślnie

Właściwie wszystkie spostrzeżenia, zalety, wady... jakieś przykładowe fotki, może jakieś testy robiłeś, lub ktoś inny robił, no wiesz...
    Chcę wydać (jak dla mnie) kupę kasy i nie chciałbym stwierdzić, że wtopiłem, że mogłem jednak eLkę jakąś kupić...
    Wiesz jak to jest, jak się kupuje coś nowego
    pozdrawiam

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Zakres - robi wrażenie. Jest zaletą.

AF jest dość wolny. Jak się gdzieś nie zaczepi (na elemencie zdjęcia) to potrafi przejechać cały zakres - to niestety trwa. A obiekt znika. Czyli wada.

Kolory - dla mnie jednak słabsze niż Canonowe, nieco pozbawione nasycenia. To dla mnie wada.

Wielkość z osłoną przeciwsłoneczną powoduje, że ludzie na Ciebie będą dziwnie się patrzyć - sam oceń.

Optycznie to szkło jest w miarę ok, ale wymaga dobrych warunków oświetleniowych - czasy 1/1000. Monopod wskazany. W każdym razie 200 mm bardzo dobrze, 500 mm słabiej - takie jest moje odczucie.

Jak będę miał chwilę to mogę jakąś fotkę wrzucić...

Co zamiast niego? Raczej nie 100-400. Szybciej stalka 300, 400 mm z TC...
    Ale ja patrze na to w "ptasi" sposób

Miasto
    okolice Dębicy

Domyślnie

Spoko, dzieki za opinie - też chciałbym w ptasi sposób patrzeć na to zagadnienie, ale niestety, zacząłem rozważania od najtańszego rozwiązania. Pewnie skonczę na 400/5,6, ale najpierw chce się troszkę rozeznać w temacie eLek.
    pozdrawiam

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Tak na szybko - przykładowe porównanie 200 i 500 mm - foty z ręki. Warunki oświetleniowe - ideał. W PL - rzadkość. W lesie - zapomnij.

Odległość od celu fotografii - ok 75 m.
    Tamron 200-500 - 200mm - otwarty na oścież (5,6) - t 1/1000 - iso 400

Tamron 200-500 - 500mm - otwarty na oścież (6,3) - t 1/800 - iso 400

I jeszcze trochę wspomnień:
    200mm na krótkim końcu obiektywu to jednak za długo jak dla mnie.
    w e-cyfrowe masz dobrą ofertę na to szkło. Jednak - w przypadku ew. awarii Tamrona w PL pochodzącego z oficjalnego kanału dyst. w PL _po gwarancji_ jesteś zdany na siebie! Serwis w Gdańsku nie naprawi go nawet za pieniądze. Pisał o tym na forum, jak mi się wydaje JabLam.
    Ostatnio edytowane przez KMV10 ; 13-03-2007 o 19:19

Miasto
    okolice Dębicy

Domyślnie

Bardzo ostro rysuje ten Twój egzemplarz, tylko...
    Nie ukrywam, że czasem będę taki obiektyw w ekstremalnych warunkach używał i pozostaje sprawa jego wytrzymałości na brud, pył lub wilgoć. Tu eLki są poza wszelką konkurencją. Ale dziękuję Ci bardzo za opinie i próbne zdjęcia. Poczytałem na forum o różnych kombinacjach z obiektywami i TC, więc teaz mam kilka dni na zastanowienie się - jeszcze raz dzięki
    pozdrawiam

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tyrpin Zobacz posta
    Bardzo ostro rysuje ten Twój egzemplarz, tylko...
    Nie ukrywam, że czasem będę taki obiektyw w ekstremalnych warunkach używał i pozostaje sprawa jego wytrzymałości na brud, pył lub wilgoć. Tu eLki są poza wszelką konkurencją.
    Masz absolutną słuszność, z jednym wszakże zastrzeżeniem - w elkach udawało się w cieżkich warunkach (wilgoć i wysoka temp.) wychodować pleśń.

Za podsumowanie całości niech świadczy to, że obecnie nie dysponuję tym obiektywem

Na twoim miejscu zaryzykowałbym dokupienie TC 1,4 do 70-200... Może nie tak długo, ale za to szybciej i taniej. Np. Kenko. Był obszerny wątek o TC na forum - jest co czytać.
    Ostatnio edytowane przez KMV10 ; 13-03-2007 o 19:30

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów