Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Wątek: Tamron 200-500/5-6,3 mam

Pełne uzależnienie Awatar Tytus

Domyślnie Tamron 200-500/5-6,3 mam

Macam sobie, kumplowi kupiłem, mam go na dwa weekendy, jak będzie pogoda to wyprowadzę go na spacer...

jak ktoś ma jakieś pytania to prosze walić

póki co powiem (przerzucę to potem do testów), że:

1. cienki i długi
    2. osłona p.słoneczna to niezła doniczka, z pół długości samego szkła i dość szeroka
    3. wysunięty to już niezła lufa
    4. kręci ciężko, za ciężko, do tego w drugą stronę, nie jest to wygodne, ma blokadę wysuwania, nie mam pojęcia po co...
    5. uchwyt do statywu dodatkowo przeszkadza w kręceniu, na szczęście da się do sprytnie odłączyć (i jest, w przeciwieństwie do innych szkieł)
    6. ma dziwne dwa pierścienie z przodu nakręcane jak filtry, da się je zdjąć, przeznaczenia ich jeszcze nie odkryłem (nie chciało mi się instrukcji czytać)
    7. w przeciwieństwie do żałosnych pokrowców Canona ten jest miękki ale porządny, gruby, na pasku, spełnia swe zadanie...da się w tym nosić obiektyw
    8. waga do przeżycia, ładnie leży w rękach z 20D, gdyby nie sposób zoomowania byłoby to niezłe szkło...miałem kiedyś Vivitara, tam nie dość, że zoom chodził lekko to jeszcze lekkie przekręcenie dawało od razu dużą zmianę, tu zmiany zakresu z 200 do 500mm nie da się zrobić na raz, tzreba rękę przełożyć, głupio...
    9. czerny kolor! zaleta niewątpliwa...
    10. AF w normie, nawet pełne przeostrzenie nie trwa wieków, doścć cichy (tak ze 3x cichszy od Sigmy 18-50/2,8), wysoki dźwięk, kręci pierścieniem przy ostrzeniu, ale jest on tuż przy body i niczemu nie wadzi

no to tyle...

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

Tytus, koniecznie go wyprowadz na spacer, sprawdz jak dziala AF czy szybki czy wolny, jak w gorszych warunkach oswietleniowych sobie radzi, sample sample sample, @200, @300, @400 i @500 pelna dziura i f/8.0,... moze uda cic sie na jakis samolot zapolowac ;-)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jac
    Tytus, koniecznie go wyprowadz na spacer, sprawdz jak dziala AF czy szybki czy wolny, jak w gorszych warunkach oswietleniowych sobie radzi, sample sample sample, @200, @300, @400 i @500 pelna dziura i f/8.0,... moze uda cic sie na jakis samolot zapolowac ;-)
    samoloty to mam 24h na dobę nad głową, pół Brukseli przez to protestuje...

spoko, załatwcie słońce, a cały dzień spędzę z nim na dworze...

AF jak celowałem w drzewo przez szybę to trochę fiksował pomiędzy gałęziami, a miał środkowy AF włączony i dość grube gałęzie, ale zobaczymy w terenie...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stdanielo
    A ile kosztował?
    750 ojro

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tytus
    Macam sobie, kumplowi kupiłem, mam go na dwa weekendy, jak będzie pogoda to wyprowadzę go na spacer...

jak ktoś ma jakieś pytania to prosze walić

póki co powiem (przerzucę to potem do testów), że:

1. cienki i długi
    2. osłona p.słoneczna to niezła doniczka, z pół długości samego szkła i dość szeroka
    3. wysunięty to już niezła lufa
    4. kręci ciężko, za ciężko, do tego w drugą stronę, nie jest to wygodne, ma blokadę wysuwania, nie mam pojęcia po co...
    5. uchwyt do statywu dodatkowo przeszkadza w kręceniu, na szczęście da się do sprytnie odłączyć (i jest, w przeciwieństwie do innych szkieł)
    6. ma dziwne dwa pierścienie z przodu nakręcane jak filtry, da się je zdjąć, przeznaczenia ich jeszcze nie odkryłem (nie chciało mi się instrukcji czytać)
    7. w przeciwieństwie do żałosnych pokrowców Canona ten jest miękki ale porządny, gruby, na pasku, spełnia swe zadanie...da się w tym nosić obiektyw
    8. waga do przeżycia, ładnie leży w rękach z 20D, gdyby nie sposób zoomowania byłoby to niezłe szkło...miałem kiedyś Vivitara, tam nie dość, że zoom chodził lekko to jeszcze lekkie przekręcenie dawało od razu dużą zmianę, tu zmiany zakresu z 200 do 500mm nie da się zrobić na raz, tzreba rękę przełożyć, głupio...
    9. czerny kolor! zaleta niewątpliwa...
    10. AF w normie, nawet pełne przeostrzenie nie trwa wieków, doścć cichy (tak ze 3x cichszy od Sigmy 18-50/2,8), wysoki dźwięk, kręci pierścieniem przy ostrzeniu, ale jest on tuż przy body i niczemu nie wadzi

no to tyle...
    uzupełnienie po pierwszym plenerze, foty może wieczorem wsadzę...

11. da się go nosić na szyi , z paskiem neoprenowym nawet łba nie urywa gwintu z 20D też nie wyrwało...
    12. po 2,5h ręka nawet nie boli, przy czasach 1/1000s nawet ostre foty wychodzą...
    13. strasznie przeszkadza to kręcenie zoomem

http://www.tytus.hg.pl/miejscowosci/...in/index2.html
    tu są fotki, nie wiem czemu nie wyświetla mi całego edytora, nie chce mi się bawić w pisanie tagów...

robione z reki, ISO 400, F8-9, czasy w okolicy 1/1000-1/1600s w większości kadrowane, jpegi wyciągałem Breeze (na lenia) piszcie czego chcecie RAWy
    Ostatnio edytowane przez Tytus ; 05-03-2006 o 22:16

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Zaczynam sie powolutku przygladac temu szkielku. Sigma jednak za krotka :cool: Robi sie cieplo, jasno ...mozna isc pofocic

Tytus, jak sie sprawdzal AF podczas gonienia tych ptakow w locie? Mozesz mi poslac jakiegos RAW'a przy 500/6.3? najlepiej takiego gdzie jest troszke wiecej ptaka w kadrze

dominique @ poprostu.net

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Kurcze, ta lufa troche mnie odstrasza

Edit:
    http://www.pbase.com/cdgerston/tamron_200500_images
    Ostatnio edytowane przez DoMiNiQuE ; 08-03-2006 o 16:14

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez [DoMiNiQuE]
    Zaczynam sie powolutku przygladac temu szkielku. Sigma jednak za krotka :cool: Robi sie cieplo, jasno ...mozna isc pofocic

Tytus, jak sie sprawdzal AF podczas gonienia tych ptakow w locie? Mozesz mi poslac jakiegos RAW'a przy 500/6.3? najlepiej takiego gdzie jest troszke wiecej ptaka w kadrze

dominique @ poprostu.net
    nie mam chyba nic na f6.3 bo na AV robiłem i miałem f8 ustawione, ale poszukam

lufa jest, ale 500mm to już coś, poza tym, to chyba najtańsze szkło w tej klasie...a jakościowo całkiem całkiem

AF działał całkiem dobrze, cichy i dość szybki, problemów nie powinieneś mieć...

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tytus
    n
    lufa jest, ale 500mm to już coś, poza tym, to chyba najtańsze szkło w tej klasie...a jakościowo całkiem całkiem
    Sigma 170-500 5-6.3 jest o ok 120$ tansza a porownywalna.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów