Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: HD Photo od MiSia

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

LOL, po co komu jpg 32bitowy? Przecież to oksymoron - nic tego nie wyświetli, a kompresja wciąż stratna.

Do tego jeśli pozostanie to zamknięty format, to na pewno można go spokojnie olac.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie

Domyślnie RAW/JPEG vs HD Photo vs JPEG 2000 - tylko dla CB... ;)

http://www.tgdaily.com/content/view/31492/113/ - nieco bardziej wnikliwa analiza HD Photo w TG Daily.

Jeśli Forumowiczów interesuje porównanie RAW/JPEG vs HD Photo vs JPEG 2000 - ale nie tylko z punktu widzenia jakości kompresji, ale i "wartości dodanych", to wreszcie siądę i przygotuję.
    Zakres porównania jest otwarty: oczekuję propozycji (i najwyższej jakości zdjęć (najlepiej w .CR2) do przeprowadzenia na nich porównań).

Jeśli w Warszawie, w czerwcu, odbędą się Warsztaty DigiPHOTO (por. http://canon-board.info/showthread.php?t=19835 - z Wrocławia), to byłaby okazja przedstawienia wyników i ich dyskusji na żywo.
    EOS - conditio sine Kwanon...

Coś już napisał Awatar Harnash
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski Zobacz posta
    LOL, po co komu jpg 32bitowy? Przecież to oksymoron - nic tego nie wyświetli, a kompresja wciąż stratna.

Do tego jeśli pozostanie to zamknięty format, to na pewno można go spokojnie olac.
    Z tego co mi wiadomo to HD Photo obsługuje również kompresję bezstratną więc to już nie takie bez sensu. Fakt że początkowa nazwa była trochę myląca to jednak myślę że warto się temu przyjrzeć.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Harnash Zobacz posta
    Z tego co mi wiadomo to HD Photo obsługuje również kompresję bezstratną więc to już nie takie bez sensu. Fakt że początkowa nazwa była trochę myląca to jednak myślę że warto się temu przyjrzeć.
    Warto to podkreślać, bo w przypadku JPEG2000, który też obsługuje kompresję bezstratną, mało kto o tym wiedział - a szkoda.
    A pomysł jest prosty: kompresujemy całość bezstratnie od najważniejszych do najmniej ważnych szczegółów, I teraz jeśli ktoś potrzebuje bezstratnie, to bierze całość, a jeśli wystarcza mu stratna, to obcina od końca tyle i ile chce.
    EOS - conditio sine Kwanon...

Uprawnienia umieszczania postów