Strona 6 z 9 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 86

Wątek: Czy można zabronić fotoreporterowi zdjęć i kiedy?

Dopiero zaczyna Awatar Gooferek
    Miasto
    Ostrowiec

Domyślnie

M_Kuron : zdjecia robie glownie dla siebie, a nie dlatego ze "gazeta mnie gdzies wysyla" Bo naprawde nie jestem na ich kazde zawolanie i widzimisie. Stad ze robie zdjecia dla siebie robie wiecej niz potrzeba, a im czasami cos daje do publikacji. Tyle w kwestii mojej wspolpracy. Moze kiedys przejde na zawodowe robienie zdjec, to wtedy bede sobie liczyl za kazda szt. kadru.

Niestety... moje miasto to moje miasto :P Tutaj kazde moje zdjecie jak i moich znajomych ktorzy czasami tez cos daja do gazety bije na glowe kazde zdjecie platnych reporterow z gazet, fotografow w zakladach fotograficznych itp. Mialem watpliwa przyjemnosc porownac zdjecia z tej samej studniowki wykonane przeze mnie i wykonane przez wynajetego fotografa. I powiem Ci... ze to co on zrobil to jest dopiero niszczenie rynku. Rece mozna bylo zalamac na widok tych zdjec. I tutaj dopiero nie ma sie co dziwic ze ludzie nie chca wynajmowac fotografow, bo po prostu wiekszosc odstawiaja fuszerke.
    Pozdrawiam
    Canon 350D | Canon 50D | Tamron 17-50/2.8 | Canon 50/1.4 | Canon 70-200/4L | Speedlite 580EX+430EX | talia karta

Domyślnie

No z tymi 10 minutówkami nie przesadzajmy, że wystarczają. Wystarczają do "poprawnych" zdjęć do gazety. Ale na jakieś fajniejsze szoty trzeba trochę więcej czasu.. Do tej pory 10 minutówka zdarzyła mi się na koncercie Miki Urbaniak i sytuacja była z niską sceną jak u kolegi na kabaretach i po prostu siedziałem na fotelu jak normalni ludzie i strzelałem stamtąd i też wyszły mi niezłe ujęcia...

Początki nałogu Awatar kjoanna
    Miasto
    Galway

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gooferek Zobacz posta
    Jako fotoreporter lokalnej gazety miałem za zadanie wykonać fotki. Muszę przyznać że trochę się kręciłem pod sceną, chciałem mieć jak najlepsze ujęcia, pstrykałem sporo zdjęć.
    M_Kuron : zdjecia robie glownie dla siebie, a nie dlatego ze "gazeta mnie gdzies wysyla" Bo naprawde nie jestem na ich kazde zawolanie i widzimisie.
    Nic z tego nie rozumiem...

Zdjecia widzialam. Po zobaczenie jak nisko jest scena przed ktora biegales dziwie sie ze ludzie z widowni na butach Cie nie wyniesli...

A co do Twojego pytania w temacie: TAK (zreszta wiekszosc juz Ci to powiedziala).
    Na potwierdzenie przytocze tu zdarzenie sprzed ok dwoch lat: we Wroclawiu odbyl sie koncert z okazji swieta uniwersytetu wroclawskiego "nieszpory ludzmierskie". TVP i inne lokalne tv na filmowanie mialy... 3 minuty. Pozniej grzecznie zwineli kable i sie pozegnali.
    Jak widzisz wszystko zalezy od organizatora.
    I nie ma znaczenia czy jest to TVP czy 'fotoreporter z legitymacja'...

pzdr

Domyślnie

Przyznam się, że raz też zaliczyłem wtopę.. Robiąc zdjęcia na próbie generalnej w operze robiłem zdjęcia "za blisko" dyrygenta i faceta do szału doprowadzał (i wybijał z rytmu)dźwięk lustra. Dostałem o-pe-er i od tego czasu już się nie zbliżam do dyrygentów

Miasto
    Ostrowiec

Domyślnie

kjoanna : ja sie zgodze z tymi 10 min, 3 min, ale o tym powinien informowac organizator przed wystepem. Chyba niebardzo moze wymagac ode mnie ze sie "domysle" ze oni maja taka czy inna umowe. Moim zadaniem tez nie jest do konca pytac sie o wszystkie szczegoly, bo po prostu w moim miasteczku nie praktykuje sie czegos takiego. Na przyszlosc bede wiedzial co i jak

Cytat Zamieszczone przez Łukasz Unterschuetz Zobacz posta
    Przyznam się, że raz też zaliczyłem wtopę.. Robiąc zdjęcia na próbie generalnej w operze robiłem zdjęcia "za blisko" dyrygenta i faceta do szału doprowadzał (i wybijał z rytmu)dźwięk lustra. Dostałem o-pe-er i od tego czasu już się nie zbliżam do dyrygentów
    No widzisz... sam sie przyznales ze tez zaliczyles kiedys wtope, ale na poczatku ostro upierales sie przy swoim ze dziwne ze mnie nie wyrzucili za takie zachowanie i jak to ja mogelm tak sie zachowywac No no nieladnie :P
    Ostatnio edytowane przez Gooferek ; 28-02-2007 o 14:26 Powód: Automerged Doublepost
    Canon 350D | Canon 50D | Tamron 17-50/2.8 | Canon 50/1.4 | Canon 70-200/4L | Speedlite 580EX+430EX | talia karta

Pełne uzależnienie Awatar ripek

Domyślnie

Pozostaje tutaj po prostu kwestia dobrego gustu fotografa. Gdy robiłem zdjęcia w teatrze oszczędzałem każde zdjęcie. Po prostu było mi głupio jak niektóre osoby zwracały uwagę na dźwięk migawki. Od sceny stałem jakieś 20 metrów - fotki robione pentaconem 135/2.8.

I właśnie takie jasne tele na m42 polecam ci na początek. Wydatek 100-150zł ..
    Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Domyślnie

Gooferek/ po pierwsze, nie znam fotografa,któremu by się kiedyś coś nie przytrafiło.Po drugie, czujesz różnice pomiędzy przeszkadzającym dźwiękiem migawki(na próbie generalnej) a zasłanianiem ludziom podczas spektaklu?

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

Jakie masz podstawy mowic ze fotograf ze mnie zaden skoro nie chcesz nawet obejrzec moich zdjec? Sa sytuacje ze robi sie zdjecia na ilosc, i wybiera najlepsze sposrod kilkudziesieciu. Robiles kiedys reporterke? To nie sesja ustawiana w studiu, gdzie kazdy kadr mozna powtorzyc, tylko wylapywanie najciekawszych sytuacji sposrod wielu zdarzen, czasami nawet losowe wylapywanie. Chyba powinienes o tym wiedziec... Najpierw obejrzyj - potem oceniaj, a nie pisz bez sensu na podstawie tego co przeczytasz. To tak jak ja bym ocenial jakosc Twoich zdjec np. po sprzecie jaki posiadasz. Badz obiektywny. Pozdro
    Robienie fotoreportażu przez fotoreportera nie wiaże się z liczbą zdjęć. Najlepszi potrafią opisać świetną historię dwoma lub trzema zdjęciami spośród 10 wykonanych - nie 50 spośród 300. Kiedyś fotoreporterzy mieli trzy cztery rolki filmu po 24 klatki i potrafili robić świetne zdjęcia. Moim zdaniem fotograf powinen mieć tzw "oko" co wiąże się również z umiejetnością przewidzenia tego co sie zdarzy. Często możliwość takiego przewidzenia jest wynikiem tego że wie się co się fotografuje, zgłebiło się temat na tyle że jest się w stanie to przewidzieć a ponadto ma sie w takich pracah doświadczenie. Moim zdaniem żeby siebie nazywać fotografem powinno się mieć umiejętność obsługi sprzętu, "oko", doświadczenie, ponadto wiedzieć co się fotografuje - "zgłębić" fotorgafowany obiekt. Inaczej jest to amatorszczyzna. Dla mnie fotoreporter to fotograf robiący reportaże.

Co do obiektywizmu w twoim przypadku to cieżko będzie bo:
    śmieszą mnie osoby które same sobie zaprzeczają
    śmieszą mnie osoby nie liczące się z innymi
    śmieszą mnie osoby które uważją że są kimś lepszym tylko dlatego że mają legitymację
    śmieszą mnie ludzie niekompetentni - wykonujący pracę nie mając o niej pojęcia

a ty jakoś wszystko powyższe zawarłeś w swoich postach
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Miasto
    Ostrowiec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Łukasz Unterschuetz Zobacz posta
    Gooferek/ po pierwsze, nie znam fotografa,któremu by się kiedyś coś nie przytrafiło.Po drugie, czujesz różnice pomiędzy przeszkadzającym dźwiękiem migawki(na próbie generalnej) a zasłanianiem ludziom podczas spektaklu?
    A czujesz ze nie zaslanialem widzom podczas spektaklu przez wiecej niz 5 sekund przy kazdym zdjeciu? Nie mysl ze stalem jak slup przed scena i pstrykalem fotki, bo wtedy przetracilby mnie jeden i drugi kamerzysta ktorzy filmowali wystep, o samych widzach nie wspomne. Widze znaczaca roznice miedzy staniem pod scena, a kucaniem lub wrecz siedzeniem przed nia, tak zeby nie wystawac poza jej krawedz.

Początki nałogu Awatar kjoanna
    Miasto
    Galway

Domyślnie

A czujesz ze nie zaslanialem widzom podczas spektaklu przez wiecej niz 5 sekund przy kazdym zdjeciu?
    5sek x kilkaset fotek=...

Niektorzy ludzie sie irytuja jak w kinie ktos podczas projekcji filmu wychodzi do ubikacji a tu fotograw biega przed scena ale tylko na "5 sek na kazde zdjecie"...
    Podziwiam cierpliwosc tych ktorzy zaplacili za bilety.

pzdr

Strona 6 z 9 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów