Kwestia slownictwa. Upraszczajac - 1D3 ma sprzataczke matrycy i to powinno wystarczyc. Nie ma co wnikac czy z 400D czy nie, a raczej nie z powodu wymiarow itp.
Wracajac do tematu - glowne usprawnienia nowego szkielka to poprawiona ostrosc przy 16mm, na brzegach, szczegolnie przy max otwartej przyslonie, szczegolnie na fullframe cyfrowym, oraz wspomniany juz ksztalt przyslony. Jesli bedzie w porownywalnej cenie do starszego modelu to bedzie wart swojej ceny jesli sprawdzi sie w testach na cyfrowym fullframe.
Jest to ciekawostkai wyglada na skrot myslowy w tekscie orginalnym i wynikly z tego blad w tlumaczeniu (nadinterpretacja).
Dpreview:
"Rapid auto focus is driven by a virtually silent Ring-type Ultrasonic Motor (USM) incorporating Canon’s latest auto focus algorithms."
Ja bym to tak przeczytal (niech mnie ktos poprawi...):
'Blyskawiczny auto focus napedzany jest bezglosnym, pierscieniowym silnikiem USM przystosowanym do/wykorzystujacym najnowsze algorytmy auto focus Canona (w domysle 1D MkIII prawdopodobie)'
To juz jest inwencja tworcza autorow newsa...
5D
Tak, to body kręci obiektywem ale zdaje się, że body daje rozkazy nie "w lewo, o jeszcze jeszcze już", tylko każe przesunać się o konkretną wartość, co potem obiektyw realizuje po swojemu. Zatem w obiektywie też są jakieś algorytmy sterowania.
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0
Patrząc na sample na Optycznych (http://www.optyczne.pl/?art=59) to chyba na dzień dobry im się noga podwinęła z premierą tego szkła w Polsce.
Dawno nie widziałem takiej fabryki mydła.
Wyraziłem się nieprecyzyjnie - miałem na myśli zdjęcia zrobione przede wszystkim zestawem 1dmkIII + 16-35 które nie wiedzieć czemu zniknęły ze strony. Na tych z 20d faktycznie jest trochę lepiej, aczkolwiek jak dla mnie bez rewelacji (na zdjęciu z f2.8 nie mogę się doszukać żadnego ostrego miejsca, na tych z f5 i f 3.5 ostrość bardzo przeciętna IMO).