Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Wątek: Powtorka z Dw. Centr. - Zl. Tarasy

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar piszczal
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez daszek Zobacz posta
    Nie wiem czy bylo, ale po Dworcu Centranym mamy Zlote Tarasy:

http://miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34862,3931224.html

Osobiscie uwazam, ze to zalosne...
    Fotografowac fizycznie i prawnie zakazac nie moga (bo kary nie ma), co najwyzej zabronic publikacji (jak sie myle to poprawcie, podajac podstawe prawna ochrony prawnej takiej budowli)

przeczytajcie komentarze

zdroofko
    Daszek
    budynki nie sa chronione w takim rozumieniu jak piszesz. Nie można używać planu architektonicznego do tego samego celu, czyli do zkopiowania budynku, ale fotografować i wystawiac do woli. Oczywiście dotyczy to przestrzeni otwartej.

prawo autorskie i pokrewne
    Art. 33. Wolno rozpowszechniać:
    1) utwory wystawione na stałe na ogólnie dostępnych drogach, ulicach, placach lub w ogrodach, jednakże nie do tego samego użytku,
    Ostatnio edytowane przez piszczal ; 20-02-2007 o 17:20
    aktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 L

Początki nałogu Awatar Ramirez

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piszczal Zobacz posta
    budynki nie sa chronione w takim rozumieniu jak piszesz. Nie można używać planu architektonicznego do tego samego celu, czyli do zkopiowania budynku, ale fotografować i wystawiac do woli. Oczywiście dotyczy to przestrzeni otwartej.

1) utwory wystawione na stałe na ogólnie dostępnych drogach, ulicach, placach lub w ogrodach, jednakże nie do tego samego użytku,
    Ale z kolei zdjęcia oświetlonej Wieży Eiffla bez zgody autora tej "wspaniałej i innowacyjnej techniki świetlnej" opublikować nie można.
    BTW ciekawy wątek na zaprzyjaźnionym forum: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=15197

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piszczal Zobacz posta

No tak, ale mi chodzi o wnetrza. Obrys - wiadomo, zabronic nie moga.
    A wnetrza? Czy wlasciciel (najemca, zarzadca - jak zwal, tak zwal), moze zabronic fotografowania we wnetrzach? Na jakiej podstawie?
    A co, jezeli jednak te zdjecia sie robi?
    Czy istnieje przepis, na podstawie ktorego mozna zatrzymac aparat fotografujacemu? Oczywiscie moze to zrobic tylko policja, ale musi miec podstawe. I wlasnie chodzi mi o te podstawe (nie chcialbym by zostala zatrzymana aparat lub karta).
    Jest to pytanie zasadniczo do prawnikow, a nie forografow, ale napewno sa wsrod nas prawnicy, a odpowiedz bedzie dobrem dla wszystkich kanonierow

zdroofko
    Daszek

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

A wnetrza? Czy wlasciciel (najemca, zarzadca - jak zwal, tak zwal), moze zabronic fotografowania we wnetrzach? Na jakiej podstawie?
    Choćby prawo własności.

Właściciel ustala zasady obowiązujące obcych ludzi przebywających na jego własności. To chyba oczywiste.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Uzależniony Awatar CYNIG
    Miasto
    Łaziska Górne

Domyślnie

... Czy wlasciciel (najemca, zarzadca - jak zwal, tak zwal), moze zabronic fotografowania we wnetrzach? Na jakiej podstawie?...
    Daszek
    Zwykle przy wejsciu jest wywieszony regulamin porzadkowy (na 100% tak to funkcjonuje w M1 w Krakowie). W nim sa ujetete wszystkie nakazy i zakazy oraz co dla nas ciekawe paragrafy na ktore sie powoluja. Moze wystarczy sie z nimi zapoznac i odpadnie nam gdybanie?

Domyślnie

Prawo wlasnosci, regulamin..., ok, ale konkretnie, jaki przepis prawny?
    Przepraszam, ze draze temat, ale wydaje mi sie to istotne.
    Prawo wlasnosci nadaje wlascicielowi prawo do wladania nieruchomoscia, tak? Czyli, ze moze on zabronic forografowania wnetrza swojej wlasnosci, tak? No moze. Ale jezeli udastepnioa on publicznie swoja wlasnosc, tj. kazdy tam wejsc moze, to jakie sa sankcje za zrobienie zdjecia (czynnosc - zrobienie, nie publikacja)?
    Co do regulaminu , moze on stanowic, co sie zywnie podoba wlascicielowi, czyli moze to byc zakaz fotografowania, a moze to byc zakaz chodzenia w bialych skarpetkach. Mnie chodzi o wykonanie czynnosci - fotografowanie i jakie mnie moga za wykonanie tej czynnosci spotkac sankcje.

Wydaje mi sie, ze moze mi -taki wlasciciel- nakazac opuszczenie obiektu, np. w zwiazku z niestosowaniem sie do regulaminu, ale dalej nie wiem, co z czynnoscia fotografowania i co jezeli odmowie. Chodzi o konkretne podstawy prawne dzialnia wlasciciela obiektu.
    Idac dalej, na czym sie opierac przy skarzeniu wlasciciela obiektu (czy tez dzialajacych w jego im. pracownikow ochrony) jezeli ten sobie stwierdzi, ze "nie bedzie mi tu focil jeden z drugim" i uszkodzi aparat "wypraszajac" z terenu obiektu.

wiem, wiem zrobilem sie upierdliwy :cool:

Uzależniony Awatar CYNIG
    Miasto
    Łaziska Górne

Domyślnie

Prawo wlasnosci, regulamin..., ok, ale konkretnie, jaki przepis prawny?
    Przepraszam, ze draze temat, ale wydaje mi sie to istotne.
    Toz przeciez pisze, ze na koncu tego regulaminu sa wymienione konkretne paragrafy stanowiace podstawe prawna dla tego regulaminu. Czy wyczerpuja one wszelkie watpliwosci nie wiem i watpie, ale na szczescie ni mam szczegolnego zaciecia do fotografowania w supermarketach czy innych galeriach

Uprawnienia umieszczania postów